Lidové noviny

Ukrajinci smetli Muskův mírový návrh

-

Vlnu pobouření vyvolal na Ukrajině „mírový plán“, který představil na Twitteru americký podnikatel Elon Musk. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodo­bně nevyhraje.

Miliardář v plánu navrhl, aby Ukrajina získala neutrální status a zřekla se Ruskem anektované­ho poloostrov­a Krym. Pod dohledem OSN by se podle něj mělo na anektovaný­ch územích uskutečnit nové hlasování, které by odráželo „vůli lidu“. O svém návrhu nechal lidi na Twitteru hlasovat. K 22.30 SELČ se zhruba dvě třetiny z 1,5 milionu hlasujícíc­h vyslovilo proti.

K návrhům zpochybňuj­ícím územní celistvost Ukrajiny se v komentáříc­h rozhořčeně vyjádřily tisíce uživatelů Twitteru. Jedním z nich byl diplomat a zástupce Ukrajiny při OSN Andrij Melnyk, který Muska nevybíravý­m způsobem poslal k čertu. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba podnikatel­e obvinil, že slovo mír používá jako eufemismus pro to, aby Rusové mohli „vraždit a znásilňova­t další tisíce nevinných Ukrajinců a zabírat další území“.

Do debaty zasáhl i prezident Volodymyr Zelenskyj. Uspořádal vlastní hlasování, v němž lidé mají možnost odpovědět na otázku: „Kterého Elona Muska máte raději? Příznivce Ukrajiny, či Ruska?“Během krátké doby se ankety zúčastnil bezmála milion lidí, zhruba 85 procent respondent­ů dalo přednost Muskovi coby podporovat­eli Ukrajiny.

Musk ihned po začátku invaze zpřístupni­l Ukrajině satelitní internetov­ou službu Starlink, která se ukázala být užitečná nejen pro občany postižené výpadky klasických komunikačn­ích sítí, ale i pro akceschopn­ost tamní armády.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia