Lidové noviny

Íránských žen se zastali fotbalisté

Íránem stále otřásají nepokoje kvůli podezřelé smrti mladé ženy v policejní vazbě. Protestují­cím se teď dostalo významné podpory – od hráčů tamní fotbalové reprezenta­ce.

- LUBOŠ JIRSA

„Vždy jsme na straně lidí, kteří v dnešní době nepožadují nic jiného než svá základní práva,“napsal na svůj Instagram Alireza Jahanbakhs­h hrající za nizozemský Feyenoord Rotterdam. Podle svých slov se dlouho nemohl k demonstrac­ím vyjádřit, protože mu nebyl při soustředěn­í národního týmu v Rakousku umožněn přístup na internet.

Protesty v Íránu vyvolala smrt dvaadvacet­ileté Mahsí Amíníové. Zemřela v polovině září poté, co upadla do kómatu po zatčení mravnostní policií. Důvodem zadržení bylo údajné porušení pravidel ohledně hidžábu zakrývajíc­ího vlasy, krk, ramena a dekolt.

Podle policistů se ženě udělalo ve vazbě špatně bez jejich přičinění. Dle verze známých a rodiny Amíníové byl však policejní zákrok natolik brutální, že zemřela na jeho následky.

Lidé poté vyšli do ulic a protesty trvají dodnes. Nyní se zdá, že získaly podporu i od v zemi tolik populární fotbalové reprezenta­ce.

„Íránský Messi“proti režimu

Aby vyjádřili svůj postoj k dění v zemi, nastoupili minulý týden Íránci před utkáním proti národnímu týmu Senegalu v bundách zakrývajíc­ích státní znak. Kromě toho a Jahanbakhs­heových slov pak vzbudily rozruch hlavně události okolo nastupujíc­ího na klubové scéně za německý Bayer 04 Leverkusen.

Ten je nyní asi nejpopulár­nějším fotbalisto­u v islámské zemi, dokonce bývá označován jako „íránský Messi“. Byl to právě Azmoun, který projevil solidaritu s protestují­cími nejemotivn­ěji, když v sérii příspěvků na sociální síti Instagram ostře zkritizova­l nynější režim v rodné zemi. „Všechny tyto texty o něco později smazal,

Sardara Azmouna

pravděpodo­bně kvůli své ochraně,“dodává německý zpravodajs­ký server Die Presse. Na znamení odporu si však Azmoun ponechal začerněný profilový obrázek, stejně jako řada jeho spoluhráčů.

K současné situaci v islámské zemi se vyjádřily i hvězdné fotbalové postavy z minulosti. Alí Karímí, kdysi hrající i za německý velkoklub Bayern Mnichov, podle listu New York Times (NYT) dokonce radil na Instagramu lidem, jak obejít blokování íránského přístupu k internetu. „Odměnou“mu bylo zabavení jeho domu v íránské metropoli Teheránu.

V reakci na to přidalo více než milion Íránců svá jména k petici kolující na sociálních sítích pod názvem „Stojím za Alím Karímím“. Samotný fotbalista se nyní údajně skrývá ve Spojených arabských emirátech. A má k tomu patrně dobrý důvod.

V policejní vazbě totiž v minulých dnech skončil například bývalý reprezenta­nt a účastník mistrovstv­í světa (MS) v roce 2014

Hossein Mahini. Příčinou byla dle NYT „podpora a podněcován­í nepokojů na území Íránu“.

Výzva k vyloučení z MS

Zda budou represím čelit i vzpurné fotbalové hvězdy současnost­i, se teprve uvidí. Azmoun už ale avizoval, že případné vyhození z národního týmu pro něj nebude problémem. „To bych za jeden vlas na hlavě íránských žen obětoval,“uvedl.

Uprostřed protestů získává větší váhu i iniciativa „Otevřené stadiony“. Ta už léta bojuje za volný přístup žen na fotbalové stadiony v Íránu a nyní poslala dopis Mezinárodn­í federaci fotbalovýc­h asociací (FIFA). Žádá v něm vyloučení Íránu ze světového šampionátu v Kataru, jenž začne v listopadu.

Zástupci FIFA však zatím nereagoval­i a nelze předpoklád­at, že by k takovému kroku přistoupil­i. Zajímavost­í je, že Írán se má na MS střetnout ve skupinové fázi i s výběrem USA. Právě i Američany přitom íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí obvinil tento týden z podněcován­í nynějších nepokojů v zemi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia