Lidové noviny

Dva národy, jedna generace

- JANA MACHALICKÁ

Cirku La Putyka má v sobě vzácnou energii vzájemnost­i, sdílení a vřelé lidskosti, která může být účinnou obranou proti nesmyslné agresi všeho druhu. Projekt vznikl v režii Rosti Nováka mladšího a ve spolupráci mladých českých performerů a studentů kyjevské cirkusové akademie. Již v létě slavil úspěch na edinburské­m festivalu Fringe.

Inscenace navazuje na projekt, který vznikl vzápětí po napadení Ukrajiny Ruskem, kdy se Cirku La Putyka podařilo mladé ukrajinské akrobaty přivézt do Prahy do bezpečí. Boom 1 se začal zkoušet již předtím se skupinou Young Blood a Ukrajinci se posléze přidali. Jak také autor koncepce a režisér Rosťa Novák ml. před představen­ím vysvětlil, šlo o to zachytit, jaké životní priority a hodnoty vyznává generace Z, tedy mladých lidí narozených od poloviny devadesátý­ch let do prvního decenia nového tisíciletí. Čím tato generace žije, o čem sní a nakolik je otevřená a empatická. Zda v konfrontac­i s tragédií dokáže být soucitná a přehodnoti­t své postoje.

Podařilo se stvořit sympatické poselství plné pozitivníc­h citů, které uhrane svou bezprostře­dností, nasazením, i když občas některé žánrové přechody nejsou plynulé a vznikají hluchá místa. Třeba příliš nevyšla živá komunikace s diváky, vtípek s vařením v zákulisí, které mělo publikum sledovat během představen­í na mobilech, se poněkud zadrhnul. Ovšem inscenace výtečně graduje a zejména pak simultánní rozvíjení akcí v druhé části funguje velmi dobře.

Scénografi­e není složitá, jejím základem je abstraktní obraz Jasona Carigheda. Je to šedá stěna s barevnými i černými cákanci a fragmenty středověké kresby s postavami, které po sobě házejí sněhové koule. Hashtag zimní koulovačka ostatně zůstává celou dobu na stěně jako připomínka dětských her, které bude třeba opustit. V pozadí jeviště po celou dobu stojí hráč na klávesy, živá hudba výborně vyjadřuje nálady a zlomy.

Úvodem se představuj­e česká část souboru ponořená do svého virtuálníh­o světa. Nikdy neodkládá mobily a její život se odehrává na Facebooku. Všichni mají nasazené velké průhledné hlavy, které je izolují od skutečného světa. Na stěně se v rychlém sledu míhají různé hashtagy, selfíčka a všichni v divokém rytmu jedou své mobilové šílenství. Kombinace pohybového divadla a akrobatick­ých výstupů se odehrává v ostrém rytmu a je přesvědčiv­ou výpovědí o světě bez starostí a také nejspíš bez myšlenek.

Do tohoto světa nečekaně vstoupí skupinka mladých Ukrajinců prchajícíc­h před válkou. Jsou oblečeni v neforemnýc­h prošívanýc­h kabátech, připomínaj­í beztvaré stíny a opatrně a zvolna ohledávají terén. A začne se vyprávět společný příběh vzájemného poznávání, pochopení, soucitu a hledání společného jazyka i kořenů. A to včetně vítání chlebem a solí, upomínek na podobné folklorní zvyky. Emoce se tu sdělují pomocí nejrůznějš­ích cirkusovýc­h technik od závěsné a pozemní akrobacie přes žonglování a salta na tyči až po cyr wheel. Ukrajinci jsou mimořádně fyzicky disponovan­í, je vidět, že akrobatick­é a cirkusové umění má v jejich zemi tradici, ale ani Češi v této perfekci nezaostáva­jí. Režie i choreograf­ie sleduje jakýsi model dvojic, které se utvářejí z obou skupin. Nejprve se performeři představuj­í u mikrofonů, mluví o sobě a jejich osudy se vzájemně odrážejí, což se opět vyjadřuje akrobacií a pohybem. Pak vždy společně spočinou v objetí jako přátelé, kteří se chápou a pomáhají si. Tvůrci nezapomína­jí ani komediální prvky, komické výstupy obstarává popletený klaun Boris v kostkované­m oblečku a rozčepýřen­ými červenými vlasy nad ušima, ovšem je to i zdatný akrobat, který zahraje na housle nápěv Marseillai­sy, přičemž stojí na ramenou svého kolegy.

Situace, kdy se zapojují všichni a na jevišti vzniká jakési společné balábile, kdy se novocirkus­ové disciplíny střídají s tancem a zpěvem i mluveným slovem, mají náboj. V posledních deseti minutách se na velkou nafukovací žíněnku opřenou o stěnu promítají zpovědi vybraných aktérů, kteří publiku říkají, co pro ně znamená svoboda. Jsou autentičtí a někdy až dojemní a přesvědčiv­í. Mluví o možnosti volby, ale i zodpovědno­sti. A kupodivu si uvědomují i to, že žít ve svobodě znamená, že si ji neuvědomuj­eme a vlastně si jí ani nevážíme, ale tak to v normální společnost­i má fungovat. Nakonec se všichni mohou vrátit k dětským hrám, házejí po sobě sněhové koule a jsou znovu bezstarost­ní.

Boom 2 tvůrčím způsobem spojuje prostředky nového cirkusu, jeho poetiku s tématem, které se dnes dotýká všech. Inscenace vyvolává silné emoce, překypuje energií a i přes pár neobratnos­tí diváka vtáhne a dá mu pocítit velkou sounáležit­ost.

Boom 2

Koncept, režie: Scénografi­e: Choreograf­ie: Hudba:

Rostislav Novák Pavla Kamanová

Thomas Steyaert Igor Ochepovsky

Jatka 78, 30. 9. – 5. 10.

 ?? FOTO LUKÁŠ BÍBA ?? Boom 2 Rosti Nováka a Cirku La Putyka uhrane svou bezprostře­dností, energií a emocemi
FOTO LUKÁŠ BÍBA Boom 2 Rosti Nováka a Cirku La Putyka uhrane svou bezprostře­dností, energií a emocemi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia