Lidové noviny

Betonování pozic

Rusko neví, kde končí, a Kyjevu Putin smrdí

- Marek Hudema

Václav Havel kdysi s trochou nadsázky prohlásil, že Rusko neví, kde začíná a kde končí. Teď to platí doslova. Horní komora ruského parlamentu schválila včera začlenění čtyř ukrajinský­ch oblastí do Ruska, ale zároveň si oficiální ruští představit­elé nejsou jistí, jak velkou část z nich vlastně připojili k Rusku. Vypovídá to leccos jak o stavu Ruska, tak o myšlení jeho prezidenta Vladimira Putina.

Putin se nedávno rozhodl vystupňova­t válku na Ukrajině. Vyhlásil mobilizaci a také anexi části ukrajinské­ho území. Ta je podle něj teď součástí Ruska a musí ji bránit všemi prostředky. Dokonce anektoval formálně větší území, než Rusko obsadilo, takže podle tohoto výkladu musí dál vést válku a nemůže ji ukončit. Prostě to vypadalo, že si odřezal ústupovou cestu z války a že chce zvítězit. Navíc rychle. Podle rozpočtový­ch dokumentů, které unikly do tisku, chce zvyšovat výdaje na armádu v příštích dvou letech sice masivně, ale nikoliv tak, že by z toho šlo financovat mobilizova­nou armádu. Spíš vojsko stojící na linii příměří či konflikt, do kterého se obě strany schválně moc nehrnou a Rusko ho má pod kontrolou.

Nevypadá to ale, že by válka měla takhle skončit. Ukrajinci postupují u Charkova i Chersonu a ruská vojska se brání. U Chersonu dokonce hrozí obklíčení velkých jednotek ruské armády, protože údajně na příkaz samotného Putina mají zákaz ustoupit. Současně se ale z Kremlu ozvalo, že není jisté, kolik ukrajinské­ho území vlastně Moskva anektuje. Ve dvou připojenýc­h oblastech to bude „konzultova­t“s jejich obyvateli.

Zní to jako ústup z maximalist­ických plánů, který bude asi následován ústupem ruské armády od Chersonu. Pro Ukrajince je to ale na příměří příliš málo a příliš pozdě. Chtějí rychle zpět vše, co jim Moskva vzala. Dokonce si oficiálně zakázali jednat s Ruskem, dokud je v jeho čele Putin. Ale vzhledem k tomu, že Putin může být ruským prezidente­m ještě dlouho, je to stejný pokus o zabetonová­ní pozice jako ruská anexe. A možná bude časem podobně neúspěšný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia