Lidové noviny

Je Musk blázen?

Soukromník zasahuje do extraligy světové politiky

- Zbyněk Petráček

Německý kancléř Helmut Schmidt říkal, že tvrdí-li někdo, že má vizi, měl by jít k lékaři. Byl to jeho pohled na vizionáře v politice. Jenže teď přichází doba, kdy světem hýbou vizionáři ze světa mimo politiku. Například Elon Musk, buldozer elektroaut, satelitníh­o internetu a jiných lákadel. Vliv lidí, jako je on (Tesla), Bezos (Amazon) či Branson (Virgin), přesahuje vliv států. Když loni Bezos a Branson soupeřili, kdo jako první soukromník vyletí do vesmíru, napsali jsme, že to připomíná Verneovo Ocelové město. I tam soupeřili bohatí soukromníc­i. Mají Musk, Bezos a Branson blíž k humanismu dr. Sarrasina, či k technologi­cké brutalitě prof. Schultzeho? Lze říci, že z obou mají něco.

Na Muska teď prší nadávky za to, že navrhl cestu pro mír na Ukrajině. Ukrajina má zůstat neutrální, Krym ruský a o oblastech anektovaný­ch Ruskem mají rozhodnout referenda pod dohledem OSN. Působí to jako zrada Ukrajiny a vlísávání se Rusku. A přece nelze jen tak říkat, že Musk je „proruský šváb“.

Musk nereprezen­tuje žádný stát či mandát voličů, hájí jen to, o čem si myslí, že je racionální, chcete-li, svou vizi. Hned po začátku ruské invaze vyzval Putina na souboj. Veřejně prohlásil, že udrží Ukrajinu online, a dodržel to. Poslal tam tisíce terminálů své satelitní sítě Starlink. Ukrajinci vědí, že mu vděčí za hodně včetně hladké zpravodajs­ké komunikace.

Navrhuje-li teď Musk pro Ukrajinu kompromis, není to proto, že by převlékl kabát, ale proto, že jinou cestu k ukončení války ve svém uvažování nevidí. Schytává to ze všech stran. Poradce ukrajinské vlády Mychajlo Podoljak píše: „Mám lepší plán. Ukrajina osvobodí své území včetně Krymu. Rusko se podřídí demilitari­zaci a denukleari­zaci.“Ale toto přání nechává stranou zásadní otázku. Jak k tomu dospět? U Hitlerova Německa se k tomu dospělo tak, že v dobytém Berlíně podepsalo bezpodmíne­čnou kapitulaci. Tuší někdo, jak přimět Rusko k podpisu bezpodmíne­čné kapitulace? Potom ať říká, že Musk je blázen, který má jít k lékaři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia