Lidové noviny

Osobní informace

-

Najít o mně něco Googlem bylo donedávna obtížné. Mám totiž slavného jmenovce. Byl novinářem stejně jako já. Je daleko talentovan­ější a pracovitěj­ší. Angažoval se i v politice. Dotáhl to až na ministra vnitra. V úřadu se mu moc nedařilo. Z hlediska vyhledáván­í na internetu to ale není důležité. Když jste zadali do Googlu moje jméno, vrátil obvykle jen odkazy na weby, které psaly o tom druhém Radkovi Johnovi. Dlouho nepomáhalo, ani když jste se pokusili vygooglit Radka Johna z Českých Budějovic, kde jsem strávil většinu života.

Ve městě, kde by chtěl žít každý, totiž působí i klempíř a pokrývač stejného jména. My novináři jsme určitě užiteční. Jsme hlídací psi demokracie. Bez nás by se zhroutila. Pokrývače ale lidé asi přece jen hledají víc.

Poslední dva nebo tři roky o mně Google občas něco vyplivne. Jsou to vesměs odkazy na weby různých médií, pro která jsem psal. Zatím jsem nemusel řešit, že by na mě vyhledávač prozrazova­l něco, co by se mi nelíbilo. Spousta lidí ale tenhle problém má. Na webu se o nich dají najít citlivé údaje, které by raději skryli. Vyhledávač se jim snaží vyjít vstříc. Zavádí novou funkci. Pokud Google ukazuje vaše telefonní číslo, adresu domů, fotku vašeho podpisu nebo něco podobného, budete ho moci požádat, aby to nedělal.

Potřebujet­e k tomu mít u Googlu uživatelsk­ý účet. Kupodivu se mi nepovedlo dohledat (Googlem), kolik takových lidí na světě je. Jen zařízení s operačním systémem Android však bylo v roce 2022 v provozu 2,5 miliardy. Jeho uživatelé se bez účtu Google neobejdou.

Firma postupuje podobně jako při zavádění jiných nových funkcí. Nespouští je všem uživatelům současně. Zapíná je napřed pro menší okruh lidí. Teprve když vychytá všechny mouchy, nabídne možnost volby i ostatním. Já sám do testovací skupiny nepatřím. Mohu proto napsat, jen co jsem se dočetl. Měla by se objevit, když kliknete na ikonku svého profilu. Česky se nejspíš bude jmenovat nějak jako „Výsledky o vás“. Tlačítko vás přesměruje na stránku, která je ukáže.

U každého z nich pak budete moci požádat o odstranění. Bude to ale jenom z několika přesně definovaný­ch důvodů. Může to být třeba „Ukazuje moje osobní kontaktní informace“, ale taky „Je zastaralý“. Ve svém účtu pak budete moci sledovat, jak proces odstranění postupuje.

Důvod, proč je o skrytí výsledku potřeba žádat, je nasnadě. Vyhledávač nechce přijít o užitečný obsah. S žádostí o vyřazení novinového článku, kde se píše, že jste zpronevěři­li miliardu, byste asi neuspěli. S číslem kreditní karty nejspíš ano. Je také dobré si uvědomit, že pouhým vyřazením z vyhledáván­í stránka z webu nezmizí. Sám tuhle novou funkci asi nepoužiji. Spoustě lidí se ale určitě hodí.

Zatím jsem nemusel řešit, že by na mě vyhledávač prozrazova­l něco, co by se mi nelíbilo. Spousta lidí ale tenhle problém má. Na webu se o nich dají najít citlivé údaje, které by raději skryli. Vyhledávač se jim snaží vyjít vstříc.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia