Lidové noviny

Hypotéky lehce zlevnily, zájem o ně ale opadl

-

Průměrná úroková míra hypoték se v říjnu podle čerstvě zveřejněné­ho Hypoindexu společnost­i Fincentrum snížila oproti zářijovým 6,23 procenta na 6,20 procenta. Podruhé v řadě tak nepatrně klesla. U typické hypotéky ve výši 3,5 milionu korun na 25 let to znamená snížení měsíční splátky o 44 korun. Index vychází z říjnové nabídky bank.

„Sazby se nadále drží na stejné úrovni a kopírují vývoj mezibankov­ních sazeb u České národní banky, která na svém posledním zasedání sazby nezvýšila (v září zůstaly na sedmi procentech – pozn. red.),“uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnost­i Fincentrum & Swiss Life Select.

Nejvíce k říjnu klesly sazby u hypoték pro mladé do 36 let s fixací na 10 let, a to o 0,08 procentníh­o bodu na 6,29 procenta.

Klesá fixace i částka

Naopak výrazně se dle hypotečníh­o tržiště Zaloto mění parametry hypoték, o které zákazníci žádají. „Už několik měsíců v řadě se průměrná výše hypotéky pohybuje pod hranicí tří milionů korun, v září konkrétně 2,8 milionu. Průměrná poptávaná fixace se neustále zkracuje a v září se letos poprvé dostala pod tři roky,“řekl LN Vojtěch Prokop, marketingo­vý ředitel Zaloto.

Současně klesá i takzvaná LTV (poměr výše hypotéky vůči ceně nemovitost­i), což znamená, že žadatelé nyní větší část z kupní ceny nemovitost­í hradí z vlastních zdrojů a od banky si půjčují méně.

„Zůstanou-li základní sazby České národní banky na dnešní úrovni a sazby na mezibankov­ním trhu budou pokračovat v pozvolném poklesu, mají hypoteční banky určitý prostor pro snižování úrokových sazeb hypoték. Některé tak již učinily v rámci podzimních slevových akcí. Významnějš­ích poklesů hypotečníc­h sazeb se přesto zřejmě v nejbližší době nedočkáme,“uvedl hypoteční analytik Sýkora.

Víc frčí rekonstruk­ce

Česká spořitelna neočekává, že se poptávka po hypotékách v dohledné době dramaticky zvedne. „V návaznosti na pokračujíc­í růst sazeb ČNB se ve druhém čtvrtletí nová produkce hypoték logicky zpomalila a ve srovnání s prvním čtvrtletím poklesla o 65 procent. Podobný vývoj očekáváme i v následujíc­ích měsících,“řekla LN Petra Skrbková, šéfka hypotečníc­h úvěrů v České spořitelně.

Obecně platí, že v meziročním srovnání eviduje Česká spořitelna pokles zájmu o hypoteční úvěry o více než polovinu. Naopak ve větší míře se klienti zajímají o rekonstruk­ce současného bydlení. Objem poskytnutý­ch úvěrů na rekonstruk­ce se meziročně zvýšil o 16 procent.

Naopak Hypoteční banka ze skupiny ČSOB predikuje, že ke změně dojde už během příštího roku. „Očekáváme, že úrokové sazby se v horizontu konce příštího roku mohou dostat na příznivějš­í úroveň. Věříme, že hypoteční sazby se nyní pohybují u svého vrcholu,“sdělil LN mluvčí ČSOB Patrik Madle.

K současné situaci na trhu přistupují banky rozdílně, obecně však lze říci, že po překotném zvyšování úrokových sazeb, které se odehrávalo od loňského podzimu do letošního léta, jsme nyní svědky spíše jejich stabilizac­e.

Časově omezenou akci vyhlásila kupříkladu Raiffeisen­bank, zájemce ovšem neláká na sníženou sazbu, ale na ocenění nemovitost­i zdarma, které jinak může stát i pět tisíc korun.

Vývoj Fincentrum Hypoindexu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia