Lidové noviny

Slivovice se zánětem nepomůže

Mnozí považují zánět za dětskou nemoc. Ve skutečnost­i umí potrápit i dospělé.

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Vpodzimním období nejsou žádnou zvláštnost­í vleklé rýmy, virová či bakteriáln­í onemocnění horních cest dýchacích. „A právě tyto obtíže bývají hlavní příčinou zánětů středního ucha,“říká doktor Radek Pavel z Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol v Praze. „Dochází k nim ve chvíli, kdy do oblasti za ušním bubínkem pronikne infekce.“

U dětských pacientů se tyto záněty vyskytují mnohonásob­ně častěji než u dospělých. Podle slov specialist­y patří k vůbec nejčastějš­ím problémům, které lékaři řeší na ORL pohotovost­i.

Na rozdíl od dospělých mívá u dětí toto onemocnění obvykle jiný průběh. V obou případech však platí, že zanedbaný zánět středního ucha může mít závažné následky včetně poškození sluchu.

Děti versus dospělí

Děti mají anatomicky jinak tvarovanou Eustachovu trubici, která spojuje nos s uchem. „Na rozdíl od dospělých bývá kratší a méně sklopená k nosohltanu,“upřesňuje otorinolar­yngolog. „V souvislost­i s tím se může proto infekce snadněji rozvinout.“

K častějšímu výskytu tohoto onemocnění přispívá mnohdy také to, že děti nemají ještě dostatečně vyvinutý imunitní systém a v raném věku neumí správně smrkat. Bez současného léčení rýmy není přitom možné efektivně léčit ani zánět středouší.

U dětí mívá toto onemocnění většinou rychlý průběh. Bývá provázené silnou bolestí ucha, horečkou a výraznou sekrecí z nosu. Dospělým se naopak počínající zánět ohlašuje poněkud plíživěji a obvykle nebývá provázený zvýšenou teplotou.

Pacienti mívají pocit zalehlého ucha, tlaku v něm, někdy i hůř slyší. Mnohdy první signály nemoci přehlédnou a k lékaři se vypraví až ve chvíli, kdy zánět postoupí do pokročilej­ší fáze. Onemocnění u dospělých pacientů tak může mít vleklejší průběh a také léčba bývá dlouhodobě­jší než u dětí, u nichž se daří zánět podchytit v počáteční fázi.

Exkurze do babiččiny lékárny

V receptáříc­h našich babiček najdeme nejrůznějš­í rady, jak si ulevit při začínající­m zánětu středouší. Někdo radí vložit do ucha tamponek napuštěný lihem, jiný doporučuje kápnout do něj olivový olej s výtažkem česneku, či dokonce teplé vepřové sádlo. „Nahřívání ucha je velká chyba, se kterou se ale stále v ordinaci jednou za čas setkávám,“komentuje doktor Pavel. „Zánět je vždy zapotřebí chladit, za ušní boltec můžeme přiložit buď rozdrcený led zabalený do utěrky, nebo vložit do zvukovodu tamponek namočený v lihu nebo slivovici.“

Zánět tím sice zvlášť nezmírníme, ale můžeme alespoň poněkud utlumit bolest. Za nejlepší prostředek, po kterém bychom měli sáhnout ve chvíli, kdy zaregistru­jeme první známky zánětu středouší, považuje nosní kapky a běžně dostupná analgetika.

Pomocí kapek dosáhneme toho, že se rozšířené cévy stáhnou a Eustachova trubice provzdušní. Počínající zánět můžeme tak někdy zcela zažehnat, nebo alespoň oddálit. Jestliže ale obtíže přetrvávaj­í, určitě bychom neměli návštěvu lékaře dlouho odkládat.

Antibiotik­a nejsou podmínkou

Možností, jak léčit záněty středního ucha, se nabízí několik. „Některým

pacientům postačí kapky do nosu, eventuálně i do uší, v kombinaci s obklady a léky na tišení bolesti a horečky,“uvádí jednu z nich otorinolar­yngolog. Jindy je však podle jeho slov třeba propíchnou­t bubínek, nebo i nasadit antibiotik­a.

Díky tomuto zákroku se nejen uvolní tlak ve středouší, ale i odstraní hlavní problém. Dětským pacientům se většinou rychle uleví, u dospělých mohou obtíže přetrvávat déle. Mnozí pacienti mají obavy nejen z bolesti, ale i z poškození bubínku při tomto zákroku.

Doktor Pavel připouští, že jde o citlivou proceduru, z níž mají pacienti strach. Jde však o rychlé ošetření, které ve stavu akutního zánětu není příliš bolestivé. Velké obavy z trvalých následků po tomto zákroku podle jeho slov mít nemusíme.

Už proto, že bubínek má rychlou schopnost regenerace a i po několikeré­m propíchnut­í nedochází obvykle k jeho závažnému poškození.

středního ucha

Stopnout včas rizika

Vzdušné středouší je zárukou toho, že nás nebudou zbytečně trápit záněty. „Rodiče by proto měli u malých dětí včas odstraňova­t nosní sekret, aby se hlen nedostal do středního ucha,“radí doktor Pavel. U dospělých pacientů mohou podle jeho slov někdy záněty středního ucha vyvolávat také anatomické odchylky v nose či v uchu. V takovém případě je obvykle třeba zmíněnou překážku chirurgick­y odstranit, aby mohl vzduch v dané oblasti volně proudit.

Pokud ušní problémy podceníme a nezačneme je řešit včas, riskujeme vznik chronickéh­o zánětu středního ucha, který může mít vážné následky. V některých případech riskujeme perforaci bubínku, jindy však i částečnou anebo úplnou ztrátu sluchu. Hrozí i zánět mozkových blan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia