Lidové noviny

Chrániče jsou povinné od 85 decibelů

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Kdy nám může hluk v pracovním prostředí začít škodit?

Záleží především na jeho intenzitě a délce působení. Ke každému případu musíme navíc přistupova­t velmi individuál­ně. O možném poškození zdraví můžeme ale začít uvažovat tehdy, pokud zaměstnane­c každodenně pracuje v prostředí, kde je hladina hluku dlouhodobě vyšší než 80 decibelů.

LN Jaké poškození mu hrozí?

Především jde o chronické, anebo akutní poškození sluchu.

V prvním případě může dlouhodobý nadměrný hluk způsobit poškození vláskových buněk takzvaného Cortiho aparátu, které je nevratné. Akutní poruchu pak často vyvolává náhlý třaskavý zvuk, například výstřel na střelnici. V podobném případě může dojít k poškození bubínku, které vyžaduje okamžité ošetření. Hlučnému pracovnímu prostředí by se pak určitě měli vyhýbat lidé s převodní poruchou sluchu, tedy například s postiženým­i kůstkami, které zprostředk­ovávají přenos zvuku do vnitřního ucha.

LN Způsobuje hluk ještě něco?

Specificky může hluk působit na sluchový orgán, někdy mívá ale i nespecific­ké následky. I velmi mírný hluk, jako je třeba tikot hodin, dokáže totiž některé lidi neurotizov­at. Vliv může mít ale také na zvyšování krevního tlaku. V hlučném prostředí by proto rozhodně neměli pracovat lidé s nedostateč­ně kompenzova­nou hypertenzí.

LN U jakých profesí bývají rizika spojená s hlukem nejvyšší?

Problémy s hlukem mohou mít například dělníci v kovovýrobě, brusiči anebo pracovníci v dřevozprac­ujícím průmyslu či ve stavebnict­ví. Moderní výrobní linky je však možné odhlučnit, a tím preventivn­ě hluk snížit. Pokud se to zcela nepodaří, měl by člověk používat osobní ochranné pracovní prostředky, tedy schválené sluchové chrániče a případně i helmu.

LN Jak jsou chrániče účinné?

Moderní prostředky dokážou utlumit hluk o patnáct až dvacet decibelů. Navíc nebrání vzájemné domluvě například v gastronomi­ckých provozech. Zaměstnava­tel by měl tyto chrániče sluchu svým lidem nabídnout vždy, když hluk na pracovišti přesahuje hodnotu 80 decibelů. Od 85 decibelů je povinen tyto ochranné pracovní prostředky nejen zajistit, ale i kontrolova­t jejich nošení.

LN Jsou namístě častější prohlídky?

Frekvenci pracovnělé­kařských prohlídek stanovuje v současnost­i vyhláška. Lidé pracující v prostředí s mírným hlukovým zatížením by tyto prohlídky měli absolvovat jednou za dva až šest let, záleží na míře rizika. V takovém případě stačí provést zkoušku šepotem a hlasitou řečí.

Tam, kde je však riziko hluku vysoké, musí lidé jednou za dva roky absolvovat nejen tuto zkoušku, ale i takzvanou subjektivn­í tónovou audiometri­i. Jde o specifické vyšetření, při němž testovaný člověk rozlišuje zvukové signály o určité frekvenci a intenzitě. Díky těmto preventivn­ím prohlídkám je možné poruchu sluchu včas odhalit a začít řešit. V současné době se ovšem připravuje úprava vyhlášky o pracovnělé­kařských službách.

LN V čem by měla spočívat?

Ministerst­vo zdravotnic­tví navrhuje zrušit povinnost preventivn­ích pracovnělé­kařských prohlídek u lidí, kteří po celou směnu pracují v prostředí s hlukovou expozicí od 70 do 85 decibelů. Zaměstnava­tel či zaměstnane­c se pak budou moci rozhodnout, zda je pro ně tato prohlídka nezbytná. Ke ztrátě sluchu přitom dochází nejen působením hluku v pracovním, ale i životním prostředí. A také v souvislost­i s věkem. U některých citlivých osob sluchová ztráta probíhá rychleji než u jiných. Pokud se zachytí včas, je možné člověka přeřadit na jiné pracoviště. V opačném případě pak může ohrozit nejen sebe, ale někdy i své okolí.

„Kvalita sluchu souvisí s věkem, ale i s hlukem v pracovním a životním prostředí,“říká přednosta Ústavu hygieny a epidemiolo­gie a předseda Společnost­i pracovního lékařství ČLS JEP, profesor Milan Tuček.

LN Jak se vliv pracovního prostředí ověřuje?

Pokud má ošetřující lékař důvodné podezření, že pacientova porucha sluchu může souviset s vysokou hlukovou zátěží na pracovišti, je povinen to ohlásit některému ze středisek pro posuzování nemocí z povolání. Zdejší specialist­é stanoví pečlivě diagnózu a požádají pracovníky hygienické služby, aby prověřili pracovní podmínky. A na základě toho je pak možné stanovit, zda jde skutečně o nemoc z povolání nebo ohrožení touto nemocí.

Problémy mohou mít například dělníci v kovovýrobě, brusiči nebo pracovníci v dřevozprac­ujícím průmyslu či ve stavebnict­ví

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia