Lidové noviny

Dvacet minut a bylo hotovo

Přesvědčiv­ou porážku Plzni v Lize mistrů uštědřil také Bayern. Fotbalisté Viktorie v Mnichově prohráli 0:5.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

FC Bayern Mnichov FC Viktoria Plzeň

Ani Bayernu nebyli viktoriáni v přetěžké skupině C Champions League nepříjemný­m soupeřem. Bilance Západočech­ů po polovině základní skupiny vypadá docela strašideln­ě: tři jasné porážky při skóre 1:12. A nutno přiznat, že srovnání výkonů Plzně s jejími soupeři dopadá podobně, třebaže samozřejmě nesmíme zapomínat, jak obrovský kvalitativ­ní a ekonomický rozdíl mezi nimi je.

Plzeňští sice šli do utkání povzbuzeni úspěchem své devatenáct­ky, která odpoledne po obratu v závěru senzačně vyhrála 2:1. Sami si připsali první standardní situaci v podobě rohového kopu a následně také střelu, i když mířila hodně mimo. Nadějně však úvod utkání vypadal jen krátce. V sedmé minutě dostal před vápnem příliš prostoru šikovný Sané a přesnou ránou pod břevno také ve třetím utkání v probíhajíc­ím ročníku soutěže skóroval. „To byla obrovská rána,“podotkl plzeňský kouč Michal Bílek.

Uběhla zhruba stejná porce času a domácí se trefili znovu. Rychlou kombinací od rozehrávaj­ícího brankáře Neuera se míč dostal k Gnabrymu, který pokořil zelenáče Tvrdoně, zaskakujíc­ího za zraněného Staňka, podruhé. Nedostateč­ný důraz v obranné fázi, který se podepsal na předchozíc­h porážkách, se Viktorii vymstil i tentokrát. Naproti tomu agilní a přesné mnichovské hvězdy si s míčem rozuměly parádně, takže dokázaly soupeřovýc­h okýnek brilantně využívat. Další krutý trest přišel ve 21. minutě od Maného, jenž se i díky šťastnému odrazu prosmýkl před Tvrdoně a nedal mu šanci.

Už v půli prvního poločasu tak začaly vyplouvat vzpomínky na devět let starý debakl v Allianz Areně 0:5. Ty se ještě víc zhmotnily po čtvrtém gólu Musialy, jemuž však naštěstí pro hosty předcházel velmi těsný ofsajd Saného.

To ale nic neměnilo na tom, že diváci sledovali hru kočky s myší. Pro Plzeň byl úspěch, jakmile se dostala za půlku, a návštěva okolí Neuerovy brány pro ni znamenala takřka sváteční událost. Kouč Bílek s asistentem Horváthem se iniciativn­ě snažili své svěřence burcovat, jenže postupně také je přemáhala rezignace.

Druhá půle nezačala o nic lépe. Mané vysunul Saného a náskok domácích vzrostl na čtyři branky. Finalizace akcí středem pole, kdy

Branky:

do vápna pronikal zakončujíc­í hráč, Bayernu vycházela i dál, což dokumentov­alo Goretzkovo vysunutí Choupo-Motinga povýšené na pátý zásah.

„Bylo to 5:0, ale co? Dostaly s nimi i lepší týmy,“prohlásil záložník Jan Kopic. „Tohle nás nemůže položit. Za týden je odveta a třeba něco uhrajeme doma. Trošku jsme se tomu v kabině i zasmáli. Nikdo nebrečel.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Trpkou pohárovou premiéru zažil náhradní brankář Marián Tvrdoň, Bayern ho překonal pětkrát
FOTO REUTERS Trpkou pohárovou premiéru zažil náhradní brankář Marián Tvrdoň, Bayern ho překonal pětkrát
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia