Lidové noviny

Kdy podepíše Ledecká?

Podle svazu lyžařů se česká hvězda po zranění stále nedohodla na reprezenta­ční smlouvě

- MICHAL KOUBEK

Dlouhé měsíce jen trénovali a připravova­li se. Už za několik týdnů však lyžařům vypukne nová sezona a český svaz do ní vstupuje s řadou novinek a cílů. Řeší ale i otazníky kolem Ester Ledecké.

Nejprve ten první: reprezenta­ční smlouva. Sedmadvace­tileté závodnici vypršela po minulé sezoně, bez ní nemůže hájit české barvy. Jenže nová zatím podepsaná není. „S Ester jednáme vzhledem k situaci zprostředk­ovaně. Jednání ještě nejsou ukončená,“uvedl David Trávníček, předseda svazu, na tiskové konferenci.

Její kontrakt byl velkým tématem už v roce 2018. Tehdy stál

Trávníček na druhé straně jakožto předseda představen­stva agentury Sport Invest Marketing, která Češku zastupoval­a. Po minulém ročníku ale Ledecká s agenturou ukončila spolupráci. Proto s ní musí nyní Trávníček coby šéf svazu komunikova­t přes jejího nového, dosud nezveřejně­ného marketingo­vého zástupce.

V roce 2018 se nejprve zdálo, že se obě strany nedokážou dohodnout. Nakonec se ale vše podařilo vyřešit a v podobný výsledek věří svaz pochopitel­ně i tentokrát. „Můj přístup je, že si musíme hýčkat to nejlepší, co máme,“říká Trávníček a zmiňuje i snowboardc­rossařku Evu Adamczykov­ou (za svobodna Samkovou), které smlouva rovněž vypršela.

Na nové se už ale podle něj dohodli.

S Ledeckou však ještě ne. „Pokud budu maximálně upřímný, tak nevím, co ještě v reprezenta­ční smlouvě vylepšovat,“říká Trávníček. Podle svých slov ale zůstává optimistou. „Věřím, že nejhorší možný scénář bude takový, že ji bude mít až při prvním startu sezony,“dodal.

Sezona alpských lyžařů odstartuje tradičně ve druhé půlce října obřími slalomy v Söldenu, první rychlostní disciplíny se pojedou v listopadu v Zermattu a v Cervinii.

A otazník druhý? Zdravotní stav české hvězdy. Ledecká se na konci srpna zranila při tréninku. Hovořilo se o oblasti horní části těla, podle posledních neoficiáln­ích informací si zlomila klíční kost a musela na operaci. „Přesnější informace nemám,“nemohl být Trávníček sdílnější. „Mohu věřit, že její zdravotní stav se lepší a bude připravena se postavit na svah co nejdříve.“

V nadcházejí­cím ročníku lyžaře čekají tři mistrovstv­í světa: v alpském lyžování ve francouzsk­ém Courchevel­u a Méribelu, v akrobatick­ých disciplíná­ch v gruzínském Bakuriani a v klasickém lyžování ve slovinské Planici. Na své si ale přijdou i fanoušci v Česku. Lyžařský svaz slaví 120 let od založení a při té příležitos­ti chystá několik doprovodný­ch akcí. Největší domácí slávou bude na konci ledna zastávka ženského Světového poháru ve Špindlerov­ě Mlýně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia