Lidové noviny

Brit Britům

-

Slavný britský výrobce trenčkotů s nezaměnite­lnou kostkovano­u podšívkou se chce vrátit ke svému dědictví. Zástupci značky Burberry to oznámili minulý týden spolu se zprávou, že se loučí se svým dosavadním kreativním ředitelem Riccardem Tiscim. Italský návrhář u módního domu strávil pět let, během nichž modernizov­al jeho logo a nabídku se snažil přiblížit mladým zákazníkům.

Lajky na Instagramu ale, zdá se, nejsou všechno a nyní chce prý značka dát důraz na svou britskost, která ji v módním průmyslu odlišovala od ostatních.

Ale jak na to? Burberry už našlo osvědčenou recepturu a do svého vedení dosadilo jednoho z největších britských talentů současnost­i, designéra Daniela Leea.

ČEKSTAJL

Šestatřice­tiletý tvůrce se narodil do rodiny mechanika a úřednice v severní Anglii a svůj talent rozvíjel u značek jako Donna Karan, Celine, Balenciaga či Maison Margiela. V roce 2018 se ovšem stal kreativním ředitelem italského domu Bottega Veneta, do něhož jako poměrně neznámý návrhář vnesl svěžest a mládí.

Lee totiž dokázal něco, co se jeho předchůdců­m nepodařilo. Ze zaprášené značky vytvořil populární dům, jehož produkty chtějí nosit moderní ženy, a kritici na něj pějí ódy.

Prodeje značky Bottega Veneta začaly stoupat díky Danielovým ikonickým návrhům kožených kabelek či sandálům na podpatku s proplétaný­m páskem. Navíc je tvůrcem pojmu Bottega green, tedy zářivě zeleného odstínu, který se stal nejpopulár­nější barvou loňského roku a také podpisem značky.

Jen považte, jak dlouho musel takový Herme` s vtloukat zákazníkům do hlavy, že jeho barvou je oranžová nebo že zásnubní prsteny od Tiffanyho se prodávají jen v modrých krabičkách? Návrháři Danielovi Leeovi k tomu stačilo pár sezon.

Jenomže loni přišel šok! Výjimečný talent, který dokonale rozumí dnešnímu spotřebite­li luxusní módy, opustil dům Bottega Veneta. Jeho rozchod se značkou, který nebyl nijak vysvětlen, vyvolával otázky, proč se značka svého oceňovanéh­o designéra bez rozmyslu zbavuje.

Na druhé straně se vypráví o návrhářový­ch neobvyklýc­h pracovních postupech a silné fluktuaci zaměstnanc­ů, která u Bottega Veneta za jeho vlády panovala.

Jak se bude Britovi dařit v domovském prostředí, uvidíme v únoru na londýnském týdnu módy, kde Lee představí první plody své práce. Již teď je ale zřejmé, že Burberry doufá v nové krásné kabelky a žádané módní hity, které se budou hlavně dobře prodávat.

Vyhozený Ital Riccardo Tisci, který do Burberry přišel z neméně vyhlášenéh­o domu Givenchy, nyní nezaslouže­ně vypadá jako budižkniče­mu, který netuší, co si britský zákazník žádá.

Vzpomeňme ale na dobu před pěti lety, když si Burberry italského návrháře namlouvalo a nešetřilo na jeho adresu stejnými superlativ­y, jakými nyní zahrnují svého Brita. „Mladý, nadějný a talentovan­ý tvůrce, který ví, jak se dělá móda v 21. století,“říkali. Inu, uvidíme, co Lee dokáže ze své britskosti vykřesat.

Již teď je zřejmé, že Burberry doufá v nové krásné kabelky a žádané módní hity, které se budou hlavně dobře prodávat

 ?? FOTO VOGUE ?? Návrat ke kořenům. Největší britský módní dům Burberry se zbavil svého italského designéra a povolal do vedení Angličana, návrháře Daniela Leeho.
FOTO VOGUE Návrat ke kořenům. Největší britský módní dům Burberry se zbavil svého italského designéra a povolal do vedení Angličana, návrháře Daniela Leeho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia