Lidové noviny

Tajemný tým řeší i radikaliza­ci

-

Napřed přišel covid, pak válka na Ukrajině, teď se Česko potýká s energetick­ou krizí. Nálada ve společnost­i houstne a ministerst­vo vnitra se rozhodlo reagovat tím, že nedávno zřídilo Krizový informační tým (KRIT). „Dává doporučení pro proaktivní a krizovou komunikaci a nabízí vzorové výstupy pro média a sociální sítě,“řekla LN mluvčí resortu Hana Malá. Co si ale pod tím představit?

LN získaly neveřejný dokument, který popisuje funkci týmu. Podle něj má KRIT za úkol hlavně předcházet společensk­é polarizaci, zabránit vzniku a šíření dezinforma­cí a bojovat proti radikaliza­ci společnost­i. Čtyřčlenný tým pod vedením marketéra Petra Hanouska vytváří různá doporučení a analýzy směrem k Úřadu vlády.

V nedávném výstupu důsledně varoval před rostoucí frustrací ve společnost­i. „Zjištění KRIT, partnerů na místní úrovni a z řad organizací občanské společnost­i naznačují rostoucí frustraci, příklon k antisystém­ovým subjektům a radikaliza­ci pracovníků státní a veřejné správy v důsledku uprchlické a energetick­é krize,“stojí v materiálu, který zveřejnil Ekonomický deník.

Radikaliza­ce zaměstnanc­ů státní správy

Právě radikaliza­ce zaměstnanc­ů státní a veřejné správy je podle odborného týmu velmi nebezpečná. „Tito lidé se neradikali­zují na základě záměrně zkreslenýc­h informací a příchylnos­ti k Ruské federaci, ale z frustrace s fungováním státu během současné krize a z dopadů, které to má na výkon jejich práce a na místní veřejnost. Pokud se příběhů a frustrací těchto pracovníků chopí dezinforma­ční scéna, může významně mobilizova­t veřejné mínění a přispět k další radikaliza­ci celé společnost­i,“pokračuje KRIT v prohlášení.

Podle jeho členů je zapotřebí monitorova­t nálady ve státní a veřejné správě. „Je nutné včasně identifiko­vat osoby, které mohou šířit antisystém­ové nálady, a aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizu­jícím reakcím,“apeluje na vládu odborná skupina.

Většina těchto pracovníků potenciáln­ě rizikové informace doposud nešíří, a to jak z loajality, tak z toho důvodu, že si je vědoma, co by mohly ve veřejném prostoru způsobit. „Na to se však nelze spoléhat donekonečn­a. Zvlášť když i na mnohé z nich energetick­á krize závažně dopadne v osobní rovině,“stojí v analýze.

Vedle boje proti dezinforma­cím a radikaliza­ci má KRIT za úkol zvyšovat povědomí o opatřeních Česka směrem k Ukrajině. Jinými slovy se má snažit o to, aby Češi vládní pomoc chápali. V létě se odborný tým podílel třeba na meziresort­ní kampani k výročí okupace 1968, jež měla za cíl upozornit na Putinovu současnou okupaci na východě Evropy. „Na sítích vyvrcholil­a sdílením vzpomínkov­ého videa s jasnou paralelou k současnému dění na Ukrajině,“stojí v materiálu, který popisuje činnost KRIT. V dalších konkrétníc­h výstupech je však vnitro opatrné a na dotazy LN už nechtělo poskytnout jiné ukázky práce svého týmu. „Materiály interní povahy slouží jako podklad k rozhodnutí, co a jak se bude v rámci státní správy komunikova­t. Jsou ze své podstaty neveřejné,“uvedla mluvčí Malá.

KRIT je součástí budovaného systému strategick­é komunikace státu a funguje v rámci spolupráce jednotlivý­ch resortů. „Na ministerst­vech vznikají oddělení strategick­é komunikace, která spolu dohromady fungují a komunikují. Úřad vlády je centrála, kde se práce nějakým způsobem koordinuje a sbíhá. Očekávám, že KRIT bude plnit tuto roli,“řekl LN vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinforma­cí Michal Klíma. Zároveň doplnil, že se s odborným týmem pravidelně vídá a spolupracu­je s ním. Podle mluvčí vnitra Malé mu KRIT připravuje i různá komunikačn­í doporučení a analýzy pro jeho činnost.

To však Klíma rozporuje. „Vytváří něco obecně pro státní správu. Není to tak, že by dělali přímo něco pro mě, na základě čeho bych něco dělal,“řekl vládní zmocněnec. KRIT nechtěl konkrétní doporučení pro Klímu ukázat, prý nejsou veřejná. I tady si ministertv­o s vládním zmocněncem příliš nenotuje. „Jejich výstupy nejsou žádným tajemstvím, oni vám je jistě pošlou. To musíte za nimi. Nemůžu za ně mluvit, nevím, co chystají nebo budou chystat, vše je na na začátku,“dodal vládní specialist­a na boj proti dezinforma­cím.

Na ministerst­vu vnitra nedávno vznikl tajemný tým s názvem KRIT. Bojovat má proti dezinforma­cím i radikaliza­ci ve společnost­i. Má čtyři členy a vydává doporučení pro vládu. V jednom z posledních varuje

Belgie zvládla covid lépe

Oficiálně KRIT vznikl na začátku července, na vnitru se ale začal formovat už v lednu. Jeho šéf Hanousek působil dříve jako marketér v MF DNES a České televizi, kde vytvářel reklamní kampaně.

Podle něj je důležité, aby stát dobře komunikova­l s veřejností. Tím se pak dá předcházet vzniku dezinforma­cí a prohlubová­ní radikaliza­ce ve společnost­i. „Viz příklad covid-19 a roztříštěn­á komunikace státu jako takového versus Belgie, jež je na tom, co se týče stability vládnutí, hůř než Česko, ale přesto covid zvládli excelentně. Protože si vybrali dva odborníky, mluvící hlavy, kteří se po celou dobu epidemie vyjadřoval­i jednotně a srozumitel­ně,“vysvětlil pro Ekonomický deník Hanousek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia