Lidové noviny

Čtení rozsudků mě uklidňoval­o

V pátek měla v Huse na provázku premiéru nová autorská inscenace Jiřího Havelky která se vrací k brněnskému poprasku s inscenací chorvatské­ho režiséra Olivera Frljiče

- JANA MACHALICKÁ

Inscenace Naše násilí, vaše násilí byla součástí festivalu Divadelní svět a její uvedení doprovodil­y předem připravené provokace pravicovýc­h extremistů, kterým vadila částečná nahota a kontroverz­ně vyznívajíc­í symbolické obrazy. Na uvedení reagovala i církev, kardinál Duka podal posléze na divadlo žalobu. Jiří Havelka se poté rozhodl celou kauzu a dění kolem ní znovu přivést na jeviště.

LN Čím vás zaujala kauza kolem Frljičovy inscenace, vycítil jste v dění kolem ní nějaký dramatický potenciál?

V době, kdy se odehrávala, mě až tak nezaujala, podstatněj­i jsem ji začal registrova­t až ve chvíli, kdy jsem z rozhovorů s lidmi kolem divadla Husa na provázku zjistil, jak moc dochází pořád ke ztotožňová­ní toho skandálu a samotného divadla, které pouze poskytlo prostor pro hostování jiného divadla během festivalu Divadelní svět Brno. Když k tomu připočtete, že žaloby kardinála Duky a advokáta Ronalda Němce směřují přímo na Centrum experiment­álního divadla (příspěvkov­á organizace, jež provozuje Husu na provázku a další brněnská divadla – pozn. red.) a zjistíte, kteří lidé museli jít vypovídat k soudu, začne to být ještě zajímavějš­í. A když jsme se pak dostali k rozsudkům, kde se justice a právnický jazyk snaží definovat divadlo, respektive zabývá se semiózou, rozhodli jsme se s Martinem Sládečkem pro zkoušení inscenace Vykouření.

LN Bylo to celé specificky česká záležitost?

Specificky česká, specificky brněnská a zároveň zcela symptomati­cká pro dnešní dobu. V kombinaci banálnosti i hloubky, ve své umělé kontroverz­i i zásadní polarizaci, ve své kauzovitos­ti a dogmatično­sti i upřímné osobní dotčenosti. A především v tom, kolik názorů, komentářů, vyjádření, článků, rozhovorů, invektiv, výhrůžek, žalob a soudních stání to vyvolalo. Před i po. Z 90 procent na základě jedné fotografie, nikoli osobní zkušenosti.

LN Říkáte, že chcete vykouřit a vyčistit prostor Husy na provázku od všeho balastu, který se divadlem v té souvislost­i prohnal. Jak to budete dělat?

No říkáme to proto, protože o něčem musí být anotace, o něčem musí být tisková zpráva, ale musím dodat bohužel – já bych byl raději pro nulový informační rámec kolem divadelní inscenace, ale to není v běžném provozu dosažiteln­é. To „vykouření“pro nás bylo odrazovým můstkem. Vykouřit divadlo divadlem.

LN Jak vy sám celý ten cirkus se „slušnými lidmi“, Sládkem a modlilkami v hledišti vnímáte, nebyla to jen předem připravená akce před volbami, která sledovala konkrétní politické cíle?

To určitě je jedna z nití propletený­ch v tomhle klubku. Ale jen jedna. Při bližším seznámení se všemi materiály to nelze odbýt jen jako zneužití divadelní události pro politický marketing. Ani se tomu nelze pouze vysmát z morálně nadřazené pozice. To by nás nebavilo zkoušet.

LN Jaký je v souvislost­i s Frljičovou

inscenací váš názor na tento typ divadla, který chce hlavně provokovat?

Nevnímám nějaký záměrně provokativ­ní proud divadla. Tady z těch inkriminov­aných brněnských Frljičovýc­h inscenací jsem viděl jen jednu, Prokletí, a to představen­í se mnou komunikova­lo dost intenzivně, v mnoha ohledech, nejen pozitivně. Ale některé divadelní obrazy mi zůstaly v hlavě dodnes.

LN Jak hodnotíte zamítnutí žaloby kardinála Duky proti divadlu – kdyby se tak nestalo, co by to podle vás znamenalo?

Mě čtení rozsudků od Městského soudu v Brně až po Ústavní soud uklidňoval­o. Člověk čte ty legislativ­ní definice a trochu se až stydí, že se tím musí někdo zabývat a takto přesně definovat to, co je běžným rozumem naprosto zřejmé. Ale běžný rozum si samozřejmě také každý vykládá jinak.

Vlastně jsem zažíval až vlasteneck­ou pýchu, že žiju v právním státě, kde soudce – státní zaměstnane­c – aniž kohokoli uráží, tak nějak mezi řádky pojmenováv­á absurditu celé situace, směšnost afektovano­sti na jedné straně a účelovost fanatismu na straně druhé, ale nepřímo vlastně trapnost radikálnos­ti a hloupost ideologičn­osti obecně. Ani si nechci představov­at, jak by to vypadalo, kdyby soud rozhodl jinak.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Vykouřit divadlo divadlem. Jiří Havelka vrací známou kauzu od soudu na jeviště.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Vykouřit divadlo divadlem. Jiří Havelka vrací známou kauzu od soudu na jeviště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia