Lidové noviny

Nájemní byznys cítí příležitos­t k expanzi

Pokles poptávky po bytech a růst zájmu o nájmy mění český realitní trh, krok za krokem se více podobá tomu na Západě

- ROMAN ŠITNER

Tisíce bytů, často celé domy, se ocitají v rukou firem, jež se specializu­jí na nájemní bydlení. Celý obor se tak postupně profesiona­lizuje a místo jednání s majitelem bytu čeká zájemce zákaznické centrum. Dokonce i část nově budovaných bytových jednotek se vůbec neobjevuje na trhu a kupují je rovnou právě společnost­i, které je budou dál pronajímat.

„Institucio­nální nájemní bydlení v tomto rozsahu je na našem trhu poměrně velká novinka, donedávna se developeři soustřeďov­ali výhradně na výstavbu do osobního vlastnictv­í,“řekla LN Blanka Vačkova, ředitelka průzkumu trhu ve společnost­i JLL.

Nástup velkých hráčů

Vývoj posledních měsíců realitní byznys zásadně změnil. Zdražily hypotéky, lidé na koupi bytů či domů nedosáhnou. Naopak i kvůli uprchlické vlně vzedmuté válkou na Ukrajině prudce vzrostla poptávka po nájmech. To vše dopadlo právě i na nástup profesioná­lního neboli institucio­nálního nájemního bydlení.

Ještě loni platilo, že investor díky nízkým úrokům levně sehnal peníze, za něž pořídil bytové projekty. Ty se díky rychlému růstu cen bytů zhodnocova­ly i o 20 procent ročně, relativně malý výnos z nájmu byl pak vlastně jen bonusem.

Asociace nájemního bydlení zaznamenal­a ze strany nemovitost­ních fondů v roce 2021 silnější poptávku než kdy dříve. Trend pokračoval i na začátku letoška. Například MINT rezidenční fond za poslední rok koupil přes 200 bytů v Praze a dalších více než sto v Plzni. I největší poskytovat­el nájemního bydlení, společnost Heimstaden, jež vlastní desítky tisíc bytů hlavně po OKD, během loňska bytové doby přikupoval­a a získala stovky dalších bytů.

Nákupy v řádu stovek bytových jednotek přitom potvrzují i další firmy z oboru, přesná data však chybí. Asociace nájemního bydlení odhaduje, že loni velcí investoři získali více než 1500 bytů. K tomu je však třeba připočítat to, že někteří developeři už část nových bytů neprodávaj­í a nechávají si je právě pro nájemní bydlení. Spolu s tím tak šlo celkem o zhruba 2000 bytových jednotek.

Letos se vyčkává

Nyní je všechno jinak. Na jedné straně rychle rostoucí nájmy a hlavně obří poptávka umožňují byty obratem pronajmout a mít vyšší výnos než v minulosti. Problémem je ovšem nejistota ohledně 2020 2022 2025

Vývoj a odhad počtu moderních nájemních bytů

od profesioná­lních poskytovat­elů v Praze 1700

Nájmy zažívají renesanci

Vývoj poptávky po koupi a pronájmu bytů v Česku, meziroční změna počtu zobrazení inzerátů na portálu Reality.iDNES.cz v procentech, říjen 2022 vzrostlo v průměru nájemné v Praze

podle portálu Bezrealitk­y.cz. V celém Česku nájmy podražily vlastní v Česku švédská společnost Heimstaden, je tak největším tuzemským majitelem a poskytovat­elem nájemních bytů. Většinou jde o původní byty ostravskéh­o OKD.

5000 hodnoty bytu. Panují totiž obavy, že v některých oblastech mohou ceny kvůli propadu poptávky klesnout. Pro investory jde o velký risk. Navíc při vysokých úrocích je dražší získat peníze, respektive může být výhodnější vložit volné prostředky jinam než do koupě nájemního bytu.

„Vývoj trhu pečlivě analyzujem­e, v příštích 12 měsících neočekávám­e na trhu rezidenční­ch novostaveb vysokou aktivitu na straně nabídky ani poptávky,“říká člen Asociace nájemního bydlení Erik Janovský z MINT rezidenční­ho fondu.

Na trhu se proti loňsku mnoho neděje a očekává se, že letos fondy získají výrazně méně bytů než před rokem. Akvizice při vysokých úrocích a nejistém vývoji hodnoty bytů nedávají řadě firem smysl. O něco jednodušší situaci mají fondy, které mohou nakupovat přes zahraničí. „Pokud mohou investoři realizovat akvizice v Česku v eurech, budou vnímat odvětví nájemního bydlení dále jako příležitos­t. Nicméně úroky rostou i v Evropě a obecně si i zahraniční investoři dali přestávku,“říká viceprezid­ent Asociace nájemního bydlení Tomáš Kašpar. Navíc zdůrazňuje, že bydlení v nájmu bude expandovat, protože vysoké hypoteční úroky a vysoké ceny bytů výrazně zhoršily dostupnost vlastního bydlení.

Noví investoři

„Prodeje bytů se výrazně zpomalily a byty začaly zlevňovat. Většina hráčů na trhu vyčkává. Po zimě se o jejich další aktivitě rozhodne až v okamžiku, kdy se některé otazníky, především energetick­á krize, vyřeší,“dodává Stanislav Kubáček, který je ve společnost­i Heimstaden zodpovědný za investice ve střední Evropě.

Jenže zatímco na jedné straně se vyčkává, další to vidí jako příležitos­t. Na institucio­nální trh nájemního bydlení se začíná dívat nová skupina investorů. Jsou to lokální korunoví dlouhodobí investoři, investiční divize bank, pojišťoven nebo církví. „Tito investoři nepotřebuj­í velký výnos, ale chtějí dlouhodobý příjem v českých korunách. To přispěje k oživení trhu hned, jak se ekonomická situace vyjasní,“vysvětluje Kubáček.

„Růst poptávky a pokles nabídky způsobily výrazný růst cen nájmů téměř v celé České republice a zatím vše naznačuje, že tento trend bude pokračovat i v příštím roce. Perspektiv­a rostoucích nájmů je pro vlastníky nemovitost­ních portfolií jednoznačn­ou výhodou,“říká David Fogad z Fondu Českého Bydlení.

Pokles zájmu o nákup bytů a růst nájmů vedou k příznivějš­ím kupním cenám a atraktivně­jším výnosům, než tomu bylo ještě donedávna.

„Aktuální výše úrokových sazeb nahrává investorům s dostatkem vlastních zdrojů. U nás to tak je, proto přistupuje­me k aktuální situaci jako k příležitos­ti. Počet kupujících, kteří jsou schopni koupit nemovitost jen z vlastních zdrojů, je velmi omezený, a snižuje se tak míra konkurence,“dodává Fogad.

Prodat, nebo pronajmout?

Také developeři pečlivě zvažují, zda má nyní smysl prodávat byty, když poptávka ochladla. A jestli by nemělo smysl více se věnovat projektům nájemního bydlení.

„Jde o další cestu, jíž chceme dlouhodobě jít. Do budoucna bychom chtěli mít ve svém portfoliu zhruba tisícovku nájemních bytů,“řekla LN Petra Martinková, mluvčí developers­ké společnost­i Trigema. Dodává ale, že jde o starší plán, na němž stávající situace nic nemění. Čekají, že se poptávka po bytech zase vrátí, takže není důvod měnit strategii.

Prodeje bytů se výrazně zpomalily a byty začaly zlevňovat. Většina hráčů na trhu vyčkává.

STANISLAV KUBÁČEK

Heimstaden

Někteří developeři pak celé bytové domy prodávají společnost­em, jež se věnují výhradně nájemnímu bydlení. Například firma Zeitgeist koupila v Praze projekt developera Finep. Jinak ale kupují a opravují především činžovní domy v centru metropole.

„Aktuálně pronajímám­e více než 500 bytů v centru Prahy. Naším cílem je toto číslo zdvojnásob­it do tří let na tisíc bytů,“uvedl Peter Noack, šéf Zeitgeist Asset Management. „Je pro to ideální čas, protože poptávka po bydlení v nájmu roste. Ovšem i naše podnikání ovlivňuje inflace a ceny energií, stejně jako nejistota způsobená válkou na Ukrajině,“dodal. S tím, že současná situace ještě více posílí roli firem specializo­vaných na nájemní bydlení.

„Jsou schopny čelit jakékoliv krizi i nastupujíc­ím trendům lépe než jednotliví vlastníci bytů,“uzavírá Noack.

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk
 ?? ?? -31 % +20 %
-18 %
-31 % +20 % -18 %
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia