Lidové noviny

V USA bourají přehrady. Kvůli rybám

- SIMONA KAŠPAROVÁ

Americké úřady minulý týden rozhodly o odstranění čtyř přehrad v odlehlé oblasti na kalifornsk­o-oregonské hranici kvůli záchraně lososů. Jedná se o největší demolici nejen v historii USA, ale i o nejrozsáhl­ejší projekt obnovení říčního toku na světě.

Řekou Klamath, druhou největší v Kalifornii, putovali z Tichého oceánu proti proudu do svých trdlišť losos čavyča a ohrožený losos kisuč. Mladé ryby se pak opačným směrem vracely zpět. Po více než stoleté pauze by to znovu mělo být možné.

O likvidaci čtyř přehrad na spodním toku řeky z provozu roky usilovalo několik kmenů původních obyvatel, jejichž předci žili z lovu lososů po staletí. Tento způsob života však narušilo osidlování Evropany a požadavky na elektrifik­aci venkova ve 20. století.

„Lososi z řeky Klamath se vrací domů,“prohlásil Joseph James, náčelník kmene Juroků. „Tohoto vítězství dosáhli lidé a pokračujem­e jím v naší posvátné povinnosti vůči rybám, které zachovávaj­í náš lid od počátku věků,“dodal.

ORBIS UNUS

Negativní vliv na přirozené prostředí lososů mají i klimatické změny a sucho. Řeka je pro mnoho ryb příliš teplá a plná parazitů na to, aby v ní přežily.

Přehrady poskytují při plném výkonu dostatek elektřiny pro 70 tisíc domácností. Kvůli nedostatku vody je to ale většinou méně. Přehrady vlastní společnost PacifiCorp, součást konglomerá­tu Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Tváří v tvář novým regulacím, které zahrnují stavbu rybích zástěn a přechodů v hodnotě stovek milionů dolarů, firma raději ustoupila a dohodla se s kmeny a americkou vládou na ukončení provozu stárnoucíc­h přehrad, jež byly postaveny mezi lety 1918 a 1962.

Na demolici přispěje PacifiCorp částkou 200 milionů dolarů (téměř 4,8 miliardy korun), které částečně zaplatí její zákazníci v Oregonu a Kalifornii. Kalifornšt­í voliči pak rozhodli, že jejich stát poskytne dalších 250 milionů dolarů (skoro 6 miliard korun). Bourání by mohlo začít už příští rok v létě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia