Lidové noviny

Rok vlády: „Fiala ji táhne, Stanjura brzdí“

Důvěra ve vládu klesla. Dvanáct měsíců kabinetu Petra Fialy hodnotí experti v anketě LN

- DOMINIK STEIN

Dnes uběhl přesně rok od jmenování kabinetu Petra Fialy (ODS). Pětikoalic­e složená z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů se STAN ve sněmovních volbách získala celkem 43,41 procenta hlasů všech voličů, kteří přišli k urnám. Nyní je ale situace jiná.

Důvěra ve vládu je podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jenž proběhl na podzim, 28,5 procenta. Naopak 68,1 procenta občanů dle průzkumu vládě nedůvěřuje, přičemž další 3,3 procenta obyvatel nevědí.

Po jednom roce vládnutí si hůře stál jen kabinet Miloše Zemana (nedůvěra 69 procent) a vláda Petra Nečase (81 procent).

Jak ale upozorňují experti, za nízkou popularito­u nejsou jen přešlapy vlády. „Žádná dosavadní polistopad­ová vláda nečelila tak zásadním výzvám. To je podle mě nutné předeslat a v tomto kontextu je též nutné vnímat hodnotící soudy,“uvedl pro LN politolog Josef Mlejnek. Za nízkou důvěrou je bezpochyby válka na Ukrajině, prudce rostoucí ceny energií i uprchlická vlna. Preferencí­m nepřidala ani korupční kauza Dozimetr, vláda musela zvládnout taktéž předsednic­tví Radě EU.

Rok Fialovy vlády komentují v anketě LN experti z akademické­ho i byznysovéh­o prostředí. Oslovení odborníci vyzdvihují zejména zahraniční politiku české vlády především ve vztahu k Ukrajině, naopak podotýkají, že se nepovedlo ozdravit veřejné finance.

Experti nejčastěji chválí premiéra Petra Fialu (ODS) za to, že je konzistent­ní a dokázal v průběhu roku dobře vyvažovat tlaky. Naopak nejvíce výhrad mají odborníci k jeho stranickém­u kolegovi Zbyňku Stanjurovi, který dle nich nenaplnil očekávání a resort financí řídí až „chaoticky“.

občanů důvěřuje vládě

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia