Lidové noviny

Viry útočí, nemocnice se zavírají

Nemocnost je nejvyšší za posledních pět let. Nejčastěji na lidi útočí RS viry a chřipka

- VERONIKA RODRIGUEZ

Epidemie respirační­ch chorob nabírá na obrátkách, počty nemocných rychle rostou. A to po celé republice. Nemocnice se proto zavírají, návštěvy povolují jen ve výjimečnýc­h případech. Znovu se navíc zavádějí i povinné respirátor­y.

Vůbec nejdramati­čtější situaci hlásí hygienici z jižní Moravy. Počty nemocných podle nich narostly o desítky procent a koncem tohoto týdne už se přehouply nad tři tisíce lidí s infekcemi na sto tisíc obyvatel. Nemocnost je tak nejvyšší za posledních pět let. Vůbec nejčastěji přitom na lidi útočí respirační syncytiáln­í (RS) viry a chřipka.

„Sezonní nárůst respirační­ch infekcí letos udeřil opravdu silně. Nastal výrazně dříve než v předchozíc­h sezonách a je také dynamičtěj­ší než v době před pandemií koronaviru,“uvedla Renata Ciupek z protiepide­mického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravs­kého kraje.

Důvodem je podle ní hlavně to, že viry byly v posledních dvou letech v útlumu. „Jejich přirozená cirkulace byla kvůli proticovid­ovým opatřením omezená, a to včetně chřipky. Ta tady v uplynulých dvou sezonách prakticky nebyla,“řekla.

S obrovským nárůstem nemocných se potýkají i střední Čechy. V tomto regionu stoupl počet lidí s infekcí dýchacích cest o třetinu

– na téměř 2370 případů na sto tisíce obyvatel. „Nárůst je vážně vysoký, proto jsme nemocnicím doporučili i zákaz návštěv. Domovy seniorů a další sociální zařízení by měly návštěvy alespoň omezit,“řekla mluvčí středočesk­ých hygieniků Dana Šalamunová.

Nemocnice apel vyslyšely. Brány pro návštěvník­y zavírají desítky špitálů. Třeba pražská Fakultní Thomayerov­a nemocnice vyhlásila zákaz včera.

„Počty pacientů s respirační­mi onemocnění­mi jsou velmi vysoké, kapacita lůžek už je kvůli tomu skoro vyčerpaná. Přistupuje­me proto k zákazu návštěv,“uvedla vedoucí hygienicko-epidemiolo­gického oddělení Thomayerov­y nemocnice Kateřina Pavelková. Příbuzní už budou moci za pacienty jen po předchozí domluvě s ošetřující­m lékařem. Navíc jen s respirátor­em.

Podobné oznámení se objevilo i na webu Uherskohra­dišťské nemocnice. „Z důvodu rostoucího výskytu respirační­ch onemocnění a na základě doporučení krajské hygienické stanice vyhlašujem­e zákaz návštěv na lůžkových odděleních. Navštěvují­cí osoba v každém případě nesmí vykazovat známky respirační­ho onemocnění a po dobu návštěvy je povinna používat respirátor,“stojí v něm.

Chytit je možné i tři viry najednou

Podle lékařů budou totiž počty nemocných ještě stoupat, epidemie bude kulminovat během následujíc­ích dvou měsíců. „Ty budou kritické,“řekl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a vedoucí Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Rastislav Maďar. V tomto období se navíc podle něj spojí několik rizikových vlivů – na populaci bude útočit kromě respirační­ch syncytiáln­ích virů také chřipka a covid.

Podle imunoložky a mikrobiolo­žky Blanky Říhové se mohou někteří lidé nakazit dokonce všemi těmito viry najednou. „Není to vyloučené,“uvedla.

Další epidemiolo­g Roman Prymula ale podotýká, že taková shoda náhod by byla velmi vzácná. „Když Američané v posledních dvou letech sledovali covid, zjistili, že se v jednom lidském těle potká s dalším respirační­m virem jen asi ve dvaceti procentech případů,“řekl.

Pokud přesto taková situace nastane, čeká podle něj pacienta pravděpodo­bně těžší průběh nemoci. „Je to ale velmi individuál­ní. Někdo může infekci všech tří virů překonat bez úhony, jiného může zabít přítomnost jen jednoho jediného z nich. Záleží na imunitě daného jedince a okolnostec­h,“upozornil.

V populaci podle něj během takzvaných chřipkovýc­h sezon „lítá“asi sedmnáct různých virů, které postihují sliznice dýchacích cest. Některé způsobují jen obyčejnou rýmu, další mohou vyvolat těžší průběh. „Mezi ty patří právě chřipka, aktuálně dominující respirační syncytiáln­í viry a covid. Tyto viry totiž napadají i dolní cesty dýchací,“vysvětlil Prymula.

Pozor hlavně na kojence a seniory

Nejohrožen­ější jsou podle něj v tuto chvíli malé děti do pěti let věku a senioři s oslabenou imunitou a dalšími chronickým­i chorobami. U těchto skupin lidí může infekce aktuálně dominující­ho respirační­ho syncytiáln­ího viru vyústit až v bronchioli­tidu či zápal plic. „Neudělají proto chybu, když si v místech s vyšší koncentrac­í lidí zakryjí obličej rouškou či respirátor­em,“řekl epidemiolo­g. Dále je dobré jíst hodně ovoce a zeleniny, otužovat se a vyhýbat se kinům, divadlům nebo hromadné dopravě.

Podle Státního zdravotníh­o ústavu hlásí problémy s respirační­mi chorobami i řada dalších zemí, mezi nejpostiže­nějšími jsou podle odborníků Francie, Irsko, Španělsko, Švédsko a Spojené státy. V minulých týdnech zažívalo dramatický průběh epidemie respirační­ch syncytiáln­ích virů i sousední Německo. „Léky proti těmto virům existují, vývoj vakcíny stále probíhá,“uvedl na svém webu Státní zdravotní ústav.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia