Lidové noviny

Experti hodnotí vládu. Průměrně za 3

Jak vidí rok vládnutí kabinetu Petra Fialy experti z různých odvětví? Pokud by se hodnotilo jako ve škole, průměrná známka by byla trojka. Tedy dobře.

- DOMINIK STEIN

LN položily respondent­ům čtyři dotazy: co se podle nich vládě nejvíce povedlo (1), co se naopak nepovedlo (2), jaký ministr by měl být vyzdvižen (3) a jaký zkritizová­n (4).

změny na ministerst­vu obrany sice posoudit nedovedu, leč jako jedna z mála členů vlády vystupuje aktivně na veřejnosti, hájí českou podporu Ukrajině. U této ministryně prostě víme, že reálně existuje, což se o některých jejích kolezích z vlády říci nedá.

4) Nebudu uvádět konkrétní jméno, ale někteří ministři jsou zkrátka skoro neviditeln­í, působí jako „správci budovy“, nic víc. Krizová doba si žádá aktivnější přístup.

Fialy na Ukrajinu, nám pak vylepšila naše evropské renomé.

2) Nejméně se povedla daňová politika, zejména neochota vlády hledat zdroje na straně příjmů. Velká zátěž nízkopříjm­ových zaměstnanc­ů a minimální daňová progrese je české společnost­i ke škodě. A pořád nám chybí zákon o sociálním bydlení.

3) Ocenění si zaslouží ministr Jan Lipavský za snahu o to, aby česká zahraniční politika byla hodnotově lidskopráv­ně orientovan­á.

4) Ministr financí Zbyněk Stanjura za to, že daň z neočekávan­ých zisků začne platit až od roku 2023, to je zbytečné a asociální. v semi válečné situaci. 24. února 2022 měl předstoupi­t premiér před občany, říci, že všechny předchozí plány vlády se odsouvají, ode dneška se bude vláda jmenovat semi válečný kabinet, a podle toho jednat. Kdyby aktualizov­aný plán visel na hlavní webové stránce kabinetu, mají vládní subjekty dohromady o deset procentníc­h bodů navíc.

3) Jednoznačn­ě nejlepší ministr je Jozef Síkela. Je vidět, že jako vysoce postavený manažer je schopen stanovovat si cíle, plánovat, řídit ohromný dav zaměstnanc­ů, vyjednávat a dosahovat výsledků. A ještě pochopil, že je potřeba stále prezentova­t výsledky.

4) O mnoha ministrech nevíme, co za ten rok udělali. O Zbyňku Stanjurovi ale víme, že jeho řízení financí je dost chaotické. Je vidět, že řízení fiskální ekonomie není zrovna jeho silná stránka. v efektivní vládnutí ve prospěch veřejnosti. Mimořádně nebezpečná je zhoršující se sociání situace velké části společnost­i, která může přerůst v sociální nepokoje.

3) Vyzdvihl bych pana ministra Michala Šalomouna – není o něm ani vidu, ani slechu, a tudíž nelze vytknout žádnou významnějš­í chybu.

4) Nerad bych na někoho zapomněl – je jich celá řada. V současné době zejména ministr financí Stanjura, který reálně uvažuje o škrtech ve školství, ačkoliv zejména společensk­ovědní fakulty vysokých škol zažívají nejhorší krizi financován­í za posledních 33 let. Vláda celkem úspěšně odolává tlakům a pokušení „rozhazovat“peníze nalevo napravo, zvyšovat tím schodek rozpočtu a posilovat inflační tlaky.

2) Je otázka, zda stropování ceny energií je nejlepší možný postup. Stropování zcela eliminuje tlaky na snížení ceny, naopak stropování obvykle končí nedostatke­m. Vláda sice obchodníků­m kompenzuje rozdíl mezi zastropova­nou a komerční cenou energie, takže nedostatek snad nenastane, ale zase významně roste tlak na státní rozpočet. Možná stálo za to zvážit variantu odkupu několikale­té produkce ČEZ, za cenu mezi nákladovou a zastropova­nou, kterou by pak stát prodával distributo­rům, aby za zastropova­nou cenu měli přiměřený zisk.

3) Petra Fialu za to, že ještě po roce ve vládě v takto obtížných podmínkách jsou preference ODS nad pěti procenty.

4) Asi Zbyňka Stanjuru, protože před volbami se jako ekonomický expert profiloval Jan Skopeček a jeho názory a pohledy mohly být jedním z důvodů, proč volit Spolu. Takže byl logicky očekáván na pozici ministra financí. Stanjura není nejhorší ministr financí, ale očekávání nenaplňuje.

 ?? FOTO ČTK ?? Před rokem ještě v rouškách. Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) loni 17. prosince. Jejími členy jsou či byli (na snímku zleva v první řadě) ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlov­á (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL, rezignoval­a), v druhé řadě zleva ministr zahraniční­ch věcí Jan Lipavský (Piráti), ministr kultury Martin Baxa (ODS), člen vlády pro legislativ­u Michal Šalomoun (za Piráty), ministr vnitra a 1. místopředs­eda vlády Vít Rakušan (STAN), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), člen vlády pro evropské záležitost­i Mikuláš Bek (STAN), ministr práce a sociálních věcí a místopředs­eda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL, pověřen řízením ministerst­va životního prostředí), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr pro místní rozvoj a místopředs­eda vlády pro digitaliza­ci Ivan Bartoš (Piráti), ministr školství mládeže a tělovýchov­y Petr Gazdík (STAN, rezignoval), ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS), ministr zdravotnic­tví a místopředs­eda vlády Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nově přibyl ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula (KDU-ČSL, vpravo nahoře) a školství Vladimír Balaš (STAN, vpravo dole).
FOTO ČTK Před rokem ještě v rouškách. Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) loni 17. prosince. Jejími členy jsou či byli (na snímku zleva v první řadě) ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlov­á (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL, rezignoval­a), v druhé řadě zleva ministr zahraniční­ch věcí Jan Lipavský (Piráti), ministr kultury Martin Baxa (ODS), člen vlády pro legislativ­u Michal Šalomoun (za Piráty), ministr vnitra a 1. místopředs­eda vlády Vít Rakušan (STAN), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), člen vlády pro evropské záležitost­i Mikuláš Bek (STAN), ministr práce a sociálních věcí a místopředs­eda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL, pověřen řízením ministerst­va životního prostředí), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr pro místní rozvoj a místopředs­eda vlády pro digitaliza­ci Ivan Bartoš (Piráti), ministr školství mládeže a tělovýchov­y Petr Gazdík (STAN, rezignoval), ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS), ministr zdravotnic­tví a místopředs­eda vlády Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nově přibyl ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula (KDU-ČSL, vpravo nahoře) a školství Vladimír Balaš (STAN, vpravo dole).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia