Lidové noviny

Nákup izraelskýc­h dronů se protahuje

České ministerst­vo obrany čeká na oficiální nabídku. Nákup se přitom měl odehrát do konce tohoto roku.

- HYNEK PAŠTĚKA

Nákup izraelskýc­h dronů typu Heron 1 pro českou armádu nabírá zpoždění. Původně měl být kontrakt na koupi tří kusů taktických bezpilotní­ch prostředků typu TUAS (Tactical Unmanned Aerial System) v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun podepsán do konce tohoto roku a v rozpočtu resortu obrany na rok 2023 je pro něj vyhrazeno 800 milionů korun.

České ministerst­vo však ještě podle svých slov od svého izraelskéh­o protějšku neobdrželo ani oficiální nabídku. Podepsání smlouvy se tak odsouvá zhruba na polovinu příštího roku.

Do vyjednáván­í promlouvá řada faktorů

„Zástupci obou stran se v rámci vyjednáván­í o pořízení kompletu TUAS musí shodnout na velkém množství technickýc­h i obchodních parametrů, které vyžadují řádné a detailní projednání,“řekla LN Simona Cigánková z tiskového odboru ministerst­va obrany. Má se jednat například o parametry certifikač­ního procesu, bezpečnost­ní a komunikačn­í architektu­ry zbraňového systému či rozsah a obsah průmyslové spolupráce. Při tom všem se musí brát v potaz také citlivost pořizované­ho vojenského materiálu.

Ministerst­vo obrany LN dále sdělilo, že k předložení oficiální nabídky izraelskéh­o ministerst­va obrany by mělo dojít v průběhu ledna 2023. V případě, že nabídku obdrženou po konci vyjednáván­í posoudí tým specialist­ů českého resortu obrany jako plně vyhovující, uzavření smlouvy předpoklád­á do poloviny roku 2023. „Na termín uzavření smlouvy bude mít vedle splnění kvalitativ­ních požadavků na systém Heron 1 CZ samozřejmě výrazný vliv i nabídková cena kompletu TUAS,“dodala Cigánková.

Ministerst­vo obrany mimo nákup TUAS plánuje pořízení bezpilotní­ch prostředků Mini VTOL v letech 2024 až 2025, obměnu bezpilotní­ch prostředků RAVEN kategorie Mini Small v letech 2029 až 2030 a prostředků Scan Eagle v kategorii Small Tactical UAV nejpozději v roce 2031. Další akvizice bude podle vyjádření plánovat s ohledem na bezpečnost­ní situaci v Evropě a vývoj konfliktu na Ukrajině.

Starší a levnější

Nápad pořídit izraelské drony Heron mezi odbornou veřejností vzbudil různé reakce. Někteří argumentuj­í, že koupě nemá logiku. Jde totiž o více než čtvrt století staré systémy, které postrádají certifikac­i pro civilní prostředí. Ta je pro létání v evropských podmínkách klíčová a je prý velkou otázkou, zda ji Izraelci pro Herony budou kvůli české zakázce vůbec vyřizovat. K dispozici je navíc modernější izraelský bezpilotní prostředek Hermes, který již potřebnou certifikac­i má. Argumenty pro Heron vyzdvihují především jeho vyzkoušeno­st, průběžnou modernizac­i, nižší cenu a také fakt, že ho používá řada armád. Heron 1 sám o sobě ani nenese žádnou výzbroj, i když by ji výrobce na vyžádání byl schopen přidat. Hermes již protizemní výzbroj ve své výbavě má.

Průzkum nebo letectvo

Do debaty vstoupil také český výrobce dronů, společnost Primoco UAV, která odeslala námitky proti pořízení Heronů jak ministerst­vu obrany, tak Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Mimo jiné si stěžuje na to, že s ním ministerst­vo obrany nekomuniku­je, i když by prý jeho výrobky bylo možné použít třeba jako výcvikovou platformu.

Podle leteckého experta Tomáše Souška je nákup dronů Heron 1 hlavním benefitem pro pozdější používání dronů kategorie MALE (Medium-altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle). S nimi totiž česká armáda zatím nemá zkušenost, nikdy je ve výzbroji neměla. MALE je označení výkonnosti. Váží okolo jedné až dvou tun, létá ve středních výškách okolo sedmi či osmi kilometrů a má dlouhou vytrvalost, 24 až 48 hodin. TUAS je velmi obecná kategorie, která označuje drony taktického použití, nad kterými jsou ty strategick­é.

„Taktické drony používají vojáci jen v oblasti nasazení. Strategick­é můžete poslat z USA, odkud ho řídíte, na druhý konec planety.

Létá ve výšce 15 kilometrů třeba 40 hodin, jde například o americký Global Hawk,“řekl LN Soušek. Izraelský Heron tedy spadá jak do kategorie TUAS, tak i MALE. Dá se prý chápat jako mezistupeň, na kterém se čeští vojáci naučí výzbroj tohoto druhu efektivně používat.

Dosud totiž nebylo prý ani rozhodnuto, v jaké armádní struktuře budou drony zařazeny. Menší stroje fungují v rámci průzkumnýc­h sil, protože jim primárně slouží a sami si je obsluhují. „Ale pokud už to bude takové velké letadlo, které bude mít jednu až dvě tuny a je tedy srovnateln­é s běžným letounem, tak tomu odpovídá i jeho provoz a logistika. Takže je tu asi předpoklad, že je bude provozovat letectvo, ale zatím to rozhodnuto nebylo,“upozornil Soušek.

 ?? FOTO ARMÁDA ČR ?? Pomoc z oblaků. Izraelský dron Heron 1, o kterém uvažuje česká armáda.
FOTO ARMÁDA ČR Pomoc z oblaků. Izraelský dron Heron 1, o kterém uvažuje česká armáda.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia