Lidové noviny

Učitelé si polepší. Dostat mají 57 151 Kč

-

Průměrný plat učitele asi bude zákonem stanoven od roku 2024 na nejméně 1,404násobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v ČR za předminulý rok. Konkrétní výše tarifů by stejně jako dosud určovala vláda nařízením. Počítá s tím novela školského zákona, kterou sněmovna v prvním kole schvalován­í podpořila.

Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelů byl loni podle Českého statistick­ého úřadu 46 843 Kč, což odpovídalo 115 procentům průměrné celorepubl­ikové mzdy. Letos by to podle propočtů ministerst­va školství mělo být 113 procent a v roce 2023 asi 110 procent průměru.

Celostátní průměrná mzda dosáhla loni podle statistiků 37 839 korun. V roce 2024 by měl průměrný plat pedagogů při schválení novely dosáhnout podle odhadů školských odborů výše 57 151 korun, tedy 125 procent průměru v Česku. V roce 2025 by byla průměrná odměna pedagoga 60 845 Kč, což by mělo být 127 procent k odhadované průměrné mzdě.

Noví kantoři bez odborné kvalifikac­e

Předloha, již nyní projedná sněmovní školský výbor, má také od příštího školního roku umožnit odborníkům s vysokoškol­ským vzděláním učit až tři roky na druhých stupních a středních školách i bez učitelské kvalifikac­e.

Právě možnost učit odborně vzdělaným nepedagogů­m, což prosazoval­a už bývalá vláda, byla jedním z hlavních témat dvouhodino­vé diskuse. Podle Zdeňka Kettnera (SPD) je proti desítka profesních organizací včetně Asociace děkanů pedagogick­ých fakult, jež se podle říjnového prohlášení obává deprofesio­nalizace učitelské profese. Exministr školství Petr Gazdík (STAN) namítl, že s asociací byla záležitost probrána a děkani od zásadních námitek ustoupili. Návrh SPD vrátit novelu vládě k dopracován­í poslanci koalice a ANO odmítli.

Vládní i opoziční poslanci ocenili, že novela má zavést funkci provázejíc­ího učitele pro zvýšení kvality pedagogick­ých praxí a pozici uvádějícíc­h učitelů, kteří by po dobu dvouletého adaptačníh­o období podporoval­i začínající kolegy. Norma má také stanovit úkoly třídního učitele, jenž má mít na starosti organizačn­í a administra­tivní činnosti, ale také podporu funkčních vztahů mezi žáky či „vytváření bezpečného a podnětného prostředí pro vývoj, výchovu a vzdělávání žáků“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia