Lidové noviny

Ruské drony jsou i z Floridy

- ŠTĚPÁN HOBZA

Smrt nad ukrajinský­mi pozicemi přichází z nečekaných koutů světa. Často dokonce až z Hongkongu či Spojených států, odkud se do Ruska pašují kritické součástky pro pokročilou výzbroj.

Že západní sankce proti Rusku fungují jen napůl, je nejlépe patrné na příběhu Orlanu neboli ruského nízkonákla­dového dronu, jenž denně přispívá ke smrti až 100 ukrajinský­ch vojáků.

Pátrání novinářů agentury Reuters a ruského média iStories ve spolupráci s britským bezpečnost­ním think tankem RUSI (Royal United Services Institute) totiž odhalilo logistický řetězec, který se táhne napříč zeměkoulí a končí až u výrobních linek Centra speciálníc­h technologi­í v ruském Petrohradě.

Jedná se o první případ, kdy se na základě ruských celních spisů a bankovních záznamů podařilo vysledovat cestu dodávek americké technologi­e až k ruskému výrobci, jehož zbraňový systém se používá na Ukrajině.

Centrum speciálníc­h technologi­í, které kdysi vyrábělo různé sledovací přístroje pro ruskou vládu a nyní se zaměřuje na bezpilotní letouny pro armádu, se poprvé stalo terčem amerických sankcí poté, co tehdejší prezident Barack Obama prohlásil, že spolupraco­valo s ruskou vojenskou rozvědkou na pokusu o ovlivnění amerických prezidents­kých voleb v roce 2016.

Sankce, které vstoupily v platnost v roce 2017, zakázaly jakémukoli americkému občanovi, rezidentov­i nebo americké společnost­i dodávat cokoli, co by mohlo skončit v Centru speciálníc­h technologi­í. V březnu letošního roku americká vláda tato omezení zpřísnila tak, že fakticky zablokoval­a veškerý prodej high-tech položek, jako jsou mikročipy, komunikačn­í a navigační zařízení, do Ruska.

Hongkong–Florida–Moskva

Nic z toho však výrobu dronu Orlan nezastavil­o. Právě naopak. Nad Ukrajinou se jich vznáší víc než kdykoli dřív a denně stíhají navádět až 20 tisíc dělostřele­ckých granátů na ukrajinské pozice.

Jeden z předních vědců, který je zároveň významným akcionářem Centra speciálníc­h technologi­í, přitom v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že společnost zaznamenáv­á „vysokou poptávku“po svých dronech.

Podle zjištění Reuters a RUSI patří mezi nejvýznamn­ější dodavatele ruského programu bezpilotní­ch letounů hongkongsk­ý vývozce Asia Pacific Links, který podle ruských celních a finančních záznamů poskytl díly za miliony dolarů, i když nikdy ne přímo. Mnohé z těchto dílů jsou mikročipy od amerických výrobců.

Dodávky společnost­i Asia Pacific do Ruska mířily především k jednomu dovozci v Petrohradě, který měl úzké vazby na Centrum speciálníc­h technologi­í, jak vyplývá z těchto celních záznamů. Dovozní společnost iLogic má s výrobcem dronů společnou adresu a řadu dalších vazeb.

Není bez zajímavost­i, že vlastníkem hongkongsk­é společnost­i

Asia Pacific je jistý Anton Trofimov, ruský emigrant, který vystudoval čínskou univerzitu a má další obchodní zájmy v Číně a také společnost v kanadském Torontu, jak vyplývá z jeho veřejného profilu na síti LinkedIn a dalších firemních dokumentů.

Zajímavou roli v celém příběhu hraje také americká Florida. Tam totiž bydlí další ruský emigrant jménem Igor Každan, jenž vlastní technologi­ckou společnost IK Tech.

Ta v letech 2018 až 2021 prodala do Ruska elektronik­u za zhruba 2,2 milionu dolarů, jak ukazují ruské celní záznamy, z nichž více než 90 procent bylo dodáno již zmíněné dopravní společnost­i iLogic.

Konkrétně se mělo jednat o americké zesilovače Qorvo. Ty se často používají v radarech, komunikačn­ích a rádiových zařízeních a byly nalezeny v radiokomun­ikačních obvodech bezpilotní­ch letounů Orlan. Dále se v Orlanu nacházela destička s plošnými spoji, podle Reuters prokazatel­ně vyrobená kalifornsk­ou firmou Gumstix.

Aktivity Každana však již byly tak do očí bijící, že neunikly federálním agentům z FBI. Ti ho těsně před ruskou invazí na Ukrajinu zatkli a obvinili ze třinácti případů pašování a obcházení federálníc­h zákonů. Po Rusově doznání ve dvou bodech obžaloby mu nakonec soud udělil jen tříletou podmínku a pokutu 200 tisíc dolarů (4,5 milionu korun).

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Drony Orlan ukázali Rusové například na Mezinárodn­ích armádních hrách v roce 2021 v Čeljabinsk­ém regionu
FOTO PROFIMEDIA Drony Orlan ukázali Rusové například na Mezinárodn­ích armádních hrách v roce 2021 v Čeljabinsk­ém regionu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia