Lidové noviny

Střely dopadaly i u Volgogradu

-

Jedna či více ruských střel při včerejším ostřelován­í Ukrajiny dopadly v okolí Volgogradu na jihu evropské části Ruska, uvedl včera na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na očitá svědectví na sociálních sítích. Místní média psala o dopadu „neidentifi­kovaných létajících objektů“, které zasáhly pole, lesopark a jednu kůlnu. Úřady mlčí. „Je to hrůza, všechny stromy to smetlo. Válejí se tu nějaké dráty a desky (s plošnými spoji) a ještě další součástky. Spadlo to seshora,“vylíčil své dojmy jeden z očitých svědků.

Incident se odehrál u vsi Dubovoje. Podle předsedy místní samosprávy Alexeje Goleva „cosi spadlo v polích“a „cosi na pozemek soukromého domu“, kde byla poškozena jedna kůlna. „Zatím se nepodařilo zjistit, o co jde. Místo bylo ohrazeno a čekáme na vojáky,“dodal Golev.

Na místo nakonec dorazili zástupci ministerst­va pro mimořádné situace, podle kterých by se novináři měli ptát ministerst­va obrany. Vyjádření se zdržely i okresní úřady. Jen zdůraznily, že nikdo nebyl zabit ani neutrpěl zranění. Velitelstv­í jižního vojenského okruhu Ruska na dotazy ruských médií neodpovědě­lo.

Ukrajinska pravda odhadla, že úlomky se podobají střelám s plochou dráhou letu o velkém doletu

Ch-101/Ch-102, které jsou součástí výzbroje ruských strategick­ých bombardérů Tu-95 a Tu-160. Podle dostupných informací střela označená Ch-101 je vyzbrojena konvenční hlavicí, zatímco Ch-102 nese hlavici jadernou.

Deník dodal, že Rusové při včerejším vzdušném útoku proti Ukrajině použili 76 střel, z nichž 72 bylo Ch-101, Kalibr a Ch-22, a čtyři řízené letecké rakety. Podle

ukrajinské­ho listu se objevily i dohady, že u Volgogradu dopadly střely bez bojových hlavic, odpalované kvůli zmatení protivzduš­né obrany, protože jinak – s bojovými hlavicemi – by napáchaly mnohem větší škody.

Ostřelován­í pokračuje

Kyjevem a dalšími ukrajinský­mi městy včera otřásly výbuchy, exploze byly hlášeny i z jiných míst Ukrajiny. Některá města se podle úřadů ocitla bez elektřiny. Úder poškodil devět energetick­ých zařízení, uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Nejméně dva lidé zemřeli a další utrpěli zranění, když ruská střela zasáhla obytnou budovu ve městě Kryvyj Rih.

Protivzduš­ná obrana podle náčelníka ukrajinské­ho generálníh­o štábu Valerije Zalužného sestřelila 60 ze 76 ruských střel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia