Lidové noviny

Mrazy e-auto vyčerpávaj­í. Co s tím?

Dojezd elektromob­ilů v zimě klesá až od dvě pětiny, ukázal test. Při promyšlené­m využití možností vozu ale nemusí být onen pokles dramatický.

- LUDĚK VOKÁČ

Sníh a nízké teploty autům nesvědčí, a zvlášť to platí pro elektromob­ily. V mrazivém lednu ujedou na jedno nabití méně než ve sluncem zalitém červenci. Pokles dojezdu se výrazně liší model od modelu a závisí nejen na tom, jaké venku panují teploty, ale i na tom, jak majitel svůj vůz používá, nabíjí i kde ho parkuje.

Potvrdil to například test britského portálu What Car?, který řidičům pomáhá s výběrem správného vozu. Dojezd elektromob­ilů otestoval už loni v létě na uzavřené testovací trati a teď na začátku zimy se na ni s vozy vrátil.

Zjistil, že oproti teoreticky udávanému dojezdu se v praxi u deseti aut snížil jejich „zimní“dojezd o 21,8 až 40 procent. Ještě zajímavějš­í je srovnání čtyř vozů, které měl What Car? k dispozici jak loni v létě, tak letos v zimě. Oproti letnímu testu se v tom zimním snížil dojezd v průměru o 17 procent. A v případě Škody Enyaq iV 60 – tedy u provedení s menší baterií, u nějž automobilk­a slibuje teoretický dojezd 400 kilometrů – došlo k poklesu o 15,7 procenta. Zatímco v létě ujel Enyaq v testu 333 kilometrů na jedno nabití, v zimních podmínkách 280 kilometrů.

Některé historky o zimním dojezdu elektromob­ilů zní až hororově. V USA například v poslední době docela rezonuje zkušenost oblíbeného youtubera Tylera Hoovera, který při venkovní teplotě kolem tří stupňů Celsia se svým elektrický­m pick-upem Ford Lightning ujel trasu dlouhou 103 kilometrů, ale podle palubního počítače auta z baterie „zmizela“energie na zhruba 180 kilometrů jízdy. Tohle je však extrémní příklad velkého a těžkého auta, které navíc obecně není tak efektivní, jak by si nejspíš zákazníci i výrobce přáli.

Každý stupeň hraje roli

Řada e-aut je na tom mnohem lépe, což ostatně potvrzují i zkušenosti uživatelů. „Pozoruji zkrácení dojezdu zhruba o pětinu,“řekl LN Zbyněk, majitel Škody Enyaq iV 80. V praxi prý vypozorova­l, že určitý skok ve snížení dojezdu nastává zhruba při venkovních teplotách okolo pěti stupňů Celsia a nižších. „Klesne-li teplota z nuly na minus deset stupňů, není už onen rozdíl zdaleka tak dramatický, jako když se ochladí z deseti na nulu,“poznamenal Zbyněk.

Než na konkrétní teplotě dle něj víc záleží na tom, jak auto používá. „Krátké jízdy po městě, s delšími zastávkami, během nichž auto vymrzne a musí se znovu zahřívat, s dojezdem zamávají, na každé opětovné zahřátí auto spotřebuje poměrně dost energie,“popsal majitel

e-auta své zkušenosti. Řešením je plánovat cesty tak, aby auto zbytečně „nepostával­o“, případně jej při kratší zastávce zapojit na nabíječku, je-li v dosahu. Při nabíjení vůz temperuje baterii a vytápí interiér energií ze sítě – při opětovném rozjezdu tak další energii na zahřátí nepotřebuj­e. Ideální je auto parkovat v garáži, kde není taková zima jako venku.

Chlad ostatně omezuje i samotné nabíjení baterie při nízkých teplotách. Připojí-li řidič „vymrzlé“e-auto k nabíječce, to nejdřív spotřebová­vá energii na zahřátí baterie a až teprve poté k nabíjení. Stává se, že elektromob­ily v zimě nedosahují maximálníc­h nabíjecích výkonů, což prodlužuje časy nabíjení. I s tím je třeba počítat.

Kouzla s nabíjením

Pro delší zimní cesty existuje jedno poměrně snadné řešení, jak dojezd prodloužit – automobilk­y totiž u e-aut kvůli zachování životnosti baterie doporučují, aby majitelé auta nabíjeli ideálně nejvýše na 80 procent kapacity baterie a pokud možno je nenechával­i vybíjet pod úroveň 20 procent kapacity.

V zimě však není nic jednodušší­ho, než při plánování delší cesty dobít baterii „do plna“. Její životnosti několik takových cyklů přes zimu prakticky neublíží. Baterii víc než samotné dobití na 100 procent či případně její totální vybití poškozuje stav, kdy e-auto dlouho stojí. Když však baterii nabijete a ihned se vydáte na cestu, dopad na životnost bude nicotný.

U elektromob­ilu je v zimě z hlediska dojezdu lepší využívat vyhřívání volantu a sedadel než intenzivně topit. Výhodné je využívat funkci naplánovan­ého času odjezdu, kdy budou při nabíjení třeba doma interiér i baterie auta předem vyhřáty na potřebnou teplotu. A při výběru auta se vyplatí zvolit provedení vybavené tepelným čerpadlem, které má při vytápění nižší spotřebu než klasické odporové topení. Čerpadla však mají své limity a při extrémních mrazech auto stejně musí využít tradiční, méně efektivní způsob vytápění.

Autor je spolupraco­vník LN

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia