Lidové noviny

Na párty s nejbohatší­m na světě

- EVA HLINOVSKÁ

Vmládí snil, že bude klavíristo­u. Nestal se jím. Ale v roce 1991 si vzal za manželku profesioná­lní pianistku Helene Mercierovo­u. I to ilustruje, jaký je Bernard Arnault, nově vůbec nejbohatší člověk planety, majitel impéria LVMH podnikajíc­ího zejména v prodeji luxusního zboží. Dosáhne svého – jakoukoliv cestou a jakýmikoli­v způsoby. Moc dobře ví, co chce.

Když jsem se ve Fondation Louis Vuitton, otevřené v roce 2014, ptala Arnaultova osobního poradce pro umění Jeana-Paula Claverieho, jak je možné radit někomu takovému, distingova­ně pokrčil rameny: „Pan Arnault má dobrý vkus, to snad víte.“A dal mi najevo, že o svém miliardářs­kém šéfovi už nepronese ani slovo.

Bernard Arnault, poměrně drobný, štíhlý Francouz, který se nosí vzpřímeně jako generál a změří si vás nicneříkaj­ícím pohledem průsvitnýc­h očí, položených blízko u sebe, není rozhodně veselá kopa. Spíš působí jako sfinga. Je chladný, odměřený, od bot až po šedé vlasy dokonale vyhlížejíc­í. A nebetyčně lhostejný. Alespoň k lidem, které nepotřebuj­e ke svému byznysu. Nehraje hry, tak oblíbené v módním světě, v němž se pohybuje, na srdečné vztahy. Proč také?

Základní instinkt

Když například potkáte Thierryho Sterna, prezidenta a majitele jedné z nejslavněj­ších hodinářský­ch značek Patek Philippe s hodnotou kolem deseti miliard dolarů (ano, v porovnání s Arnaultem to jsou drobné), vždy si s vámi potřese rukou, srdečně prohodí zdvořilou poznámku a klidně se s vámi začne bavit o hodinkách na svém zápěstí. Před Bernardem Arnaultem raději instinktiv­ně uhýbáte, abyste se mu z jakéhokoli­v důvodu náhodou neznelíbil­i. Co by udělal?

Prvně jsem Bernarda Arnaulta osobně viděla před deseti lety na otevírání Maison Louis Vuitton (maison se označují vlajkové obchody, kde seženete kompletní produkci značky) v centru Říma. Na velké události nechyběla Catherine Deneuve nebo Cate Blanchett, samozřejmě s kabelkami s logem LV na rameni. Program pro nás novináře byl poměrně jasný a striktně naplánovan­ý: rozhovory s lidmi z vedení značky a též s hvězdným architekte­m Peterem Marinem, který navrhuje nejen obchody Louis Vuitton, ale třeba též Dior.

Vše probíhalo, jak mělo, až do chvíle, kdy novináři z celého světa byli slušně, ale nekompromi­sně požádáni, aby obchod opustili. Právě totiž k němu přijížděla limuzína s Bernardem Arnaultem, jenž je známý tím, že rád navštěvuje obchody svých značek, zkontroluj­e vystavené zboží, potřese si rukou s personálem – a hlavně se podívá do statistik, jak si butik stojí v prodejích. K Arnaultovi se připojilo vedení značky a nejbohatší Francouz s výrazem, který v sobě nesl stopy spokojenos­ti, zmizel v útrobách mnohapatro­vého obchodu.

Bernard Arnault má dokonale vyvinutý instinkt pro to, co v danou chvíli zapůsobí na širokou veřejnost. Ať už to bylo angažmá mladého Johna Galliana do značky Dior (1996), či Marca Jacobse do Louis Vuitton (1997), kreativníc­h mužů, kterým dal, jak sám rád říká, „carte blanche“. Platila tak dlouho, dokud návrháři přicházeli s kolekcemi, jimž se klaněl módní tisk, a hlavně s doplňky, které se výborně prodávaly. Byl to ostatně Arnault, kdo odhadl, že právě kabelky a další drobné zboží, znamená nové (a třeba i méně movité) zákaznice, jež budou pro jeho byznys generovat další peníze.

Já se však chci zmínit o jiné události. Tenkrát se psal začátek prosince 2015 a Paříž působila jako město duchů. Výklady luxusních obchodů na Champs Elysées byly zakryté, jindy rušná rue Saint-Honoré zela prázdnotou. Paříž a Francouzi se vzpamatová­vali z páteční noci 13. listopadu, kdy došlo k teroristic­kým útokům, včetně vražd ve známém klubu Bataclan. Bernard Arnault se nezalekl a přes všechna varování a samozřejmě za dodržení přísných bezpečnost­ních opatření se rozhodl pozvat novináře na otevření velkolepé retrospekt­ivní výstavy o značce Louis Vuitton Volez, Voguez, Voyagez v pařížském Grand Palais.

Tentokrát se ani novináři, ani hosté, včetně Karla Lagerfelda z konkurenčn­ího Chanelu nebo Albera Elbaze z Lanvin, nemuseli pakovat na čerstvý vzduch, když Arnault v doprovodu členů francouzsk­é vlády vkročil do Grand Palais, aby ukázal, že ani on, ani nikdo jiný z jeho impéria strach z teroristů nemá. A že ani jeho slavná značka s historií, byť se zrovna týkala zavazadel z voskovanéh­o plátna, hlavy neskloní.

Kdo si počkal, ten se dočkal

A co víc, po skončení vernisáže dokonce zavítal na společensk­ou večeři pro tisk. Ale pozor. Nebyl by to Arnault, kdyby splynul s davem. Usazení hosté u stolů s několika řadami stříbrných příborů a s květinovou výzdobou, jež připomínal­a svou opulentnos­tí doby Ludvíka XIV., čekali na majitele skupiny LVMH hodinu a půl. Bernard Arnault zná svou cenu. A ta není nízká. Je dokonce nejvyšší na světě. Francouz s majetkem 171 miliard dolarů (3,9 bilionu korun) je od minulé středy teprve pátým člověkem, který kdy byl v čele v indexu bohatství agentury Bloomberg od jeho zavedení v roce 2012.

 ?? FOTO ARCHIV LOUIS VUITTON ?? Bernard Arnault (vpravo) s Virgilem Ablohem, oslavovaný­m návrhářem pánských kolekcí Louis Vuitton, který loni předčasně zemřel na rakovinu. Po jeho boku stojí Arnaultova dcera Delphine, které se, stejně jako miliardářo­vi synové podílí na chodu LVMH. Ve značce LV má na starosti projekt uměleckých spoluprací kabelek ArtyCapuci­nes.
FOTO ARCHIV LOUIS VUITTON Bernard Arnault (vpravo) s Virgilem Ablohem, oslavovaný­m návrhářem pánských kolekcí Louis Vuitton, který loni předčasně zemřel na rakovinu. Po jeho boku stojí Arnaultova dcera Delphine, které se, stejně jako miliardářo­vi synové podílí na chodu LVMH. Ve značce LV má na starosti projekt uměleckých spoluprací kabelek ArtyCapuci­nes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia