Lidové noviny

Tlačenka podle EU

Jak české předsednic­tví zkouší umění možného

- Zbyněk Petráček

Když po čtvrtečním summitu EU řekl Charles Michel, že české předsednic­tví bylo aktivní a angažované, znělo to jako od Husáka. Když řekla Ursula von der Leyenová, že Česko je úžasné, znělo to jako od Trumpa. Ale v praxi je politika i předsednic­tví v Radě EU spíše uměním možného. Ukázkou je čtvrteční „megadohoda“z Bruselu, jak ji na Twitteru nazval sám český tým. Pomohla prosadit přístup Maďarska k fondům EU, unijní finanční pomoc Ukrajině v roce 2023 i daň pro velké korporace. Je to dobře, či ne? Špatná otázka, je to kompromis, tedy něco, bez čeho nemůže fungovat spolek s 27 členy ani jeho předsednic­tví.

Říká se, že kdo má rád tlačenku, ať se raději nezajímá o detaily, jak a z čeho se tlačenka vyrábí. Platí to i o politickýc­h kompromise­ch. Maďarsko blokovalo pomoc napadené Ukrajině proto, že se mu nelíbí politika Kyjeva vůči menšinám (i maďarské). Evropská finanční pomoc Kyjevu má být financován­a na dluh, což je zase voda na mlýn inflace. V Bruselu se podařilo najít řešení. Je-li výsledkem summitu i českého předsednic­tví kompromis, který umožní zamrzlé věci „prošťouchn­out“, je možná lepší neznat detaily.

Zásadnější to bude v pondělí, až se budou unijní ministři dohadovat o zastropová­ní cen plynu. I tam jsou stoupenci i odpůrci (zejména Německo). I tam Česko navrhuje kompromis. Prosadí ho? V týž den, kdy se na summitu v Bruselu pilovala „megadohoda“, Spolkový sněm schválil regulaci cen plynu, elektřiny i tepla pomocí fondu o výši 200 miliard eur (pět bilionů Kč). Je to něco, co se poměrům EU vymyká, čemu nemohou konkurovat ani velké unijní země, natož ty malé.

Výkonné a bohaté Německo si schválilo pro vlastní podniky i domácnosti polštář, který méně bohaté země znevýhodňu­je. Přistoupí v pondělí na unijní kompromis? Třeba na ten, který nabízí české předsednic­tví? Nedejme na řeči citované v úvodu. Nezapomíne­jme, že politická řešení a kompromisy vznikají podobně jako tlačenka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia