Lidové noviny

Ukrajinští realisté

Kyjev je podle generálů opět v ohrožení

- Marek Hudema

Vypadalo to, že vítězný postup ukrajinské armády nemůže nic zastavit. Vítali to občané Ukrajiny i její podporovat­elé na Západě. Pak se ale postup zasekl a podle toho, co řekli časopisu The Economist šéf ukrajinské­ho generálníh­o štábu Valeryj Zalužnyj a velitel pozemních vojsk Oleksandr Syrskyj, brzy opět hrozí ruský útok na Kyjev.

Odpovídá to zprávám, které zveřejňova­la už delší dobu některá ruská média působící v zahraničí. Podle nich se ruský prezident Vladimir Putin nevzdal svého snu o obsazení celé Ukrajiny, Kreml chce na frontě pauzu a pak na jaře obnoví svůj útok. S ohledem na počasí z toho pak vychází, že Rusko se může pokusit znovu zaútočit na Kyjev někdy mezi začátkem příštího roku a koncem března. Podle ukrajinský­ch generálů se už někde „za Uralem“chystá nová ruská armáda z mobilizova­ných záložníků. Tedy jejich polovina. Ta druhá bez výcviku jako kanónenfut­r na frontě brání dalšímu ukrajinské­mu postupu a získává čas. Ostatně podle serveru Meduza je Kreml smířen s tím, že takhle ztratí dalších sto tisíc mužů.

Ovšem ukrajinští generálové počítají s tím, že za určitých okolností (když dostanou dost techniky a nábojů ze Západu) mohou Rusko zastavit a získat zpět velkou část okupovanéh­o území. Například vlastní ofenzivou předcházej­ící tu ruskou. Neslibují však „natvrdo“, že získají zpět vše, co Rusko obsadilo. I když to bezpodmíne­čně požaduje ukrajinská veřejnost i politici. The Economist přitom naznačuje, že ukrajinská armáda možná naplánuje příští ofenzivu tak, aby přinutila Putina jednat o míru. O míru, kde, jak už dříve někteří ukrajinští velitelé připustili, možná Kyjev nezíská zpět anektovaný Krym.

Generálové jsou v tom zřejmě realističt­ější než politici. Neohlížejí se totiž tolik na veřejné mínění, nepolitizu­jí a nepřemýšlí nad tím, jakou zaujmout pozici pro další jednání, aby z ní pak mohli ustoupit. Navíc někdy si díky své vojácké výchově ani neuvědomuj­í politické následky svých prohlášení. Občas je to osvěžující.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia