Lidové noviny

Královské reggae

-

Když jsem je viděl naposledy v mediálním vystoupení, nebylo mi z toho hezky. Bylo to loni v březnu. Princ Harry a jeho žena Meghan mluvili s americkou moderátork­ou Oprah Winfreyovo­u o svém životě v rámci královské rodiny a odchodu z ní. Bylo to plné zahořklých obvinění. I tak jsem se nakonec podíval na „dokumentár­ní seriál“z produkce Netflixu Harry a Meghan.

A musím říct, že je to umně podaná story pro americké publikum. Je to chytře vytvořené, posbírané a v případech, kdy mluví jen Harry, i dojemné. Manželský pár poskytuje velmi osobní esemesky, ukazuje dříve neviděné snímky, vytváří se dojem, že byste měli přát jejich lásce. Oproti interview s Oprah je to mnohem pečlivější, detailnějš­í, proplánova­nější. Jenže v momentech, kdy mluví Meghan, vás to vyhodí z módu „Možná na tom něco je...“do módu „Vždyť to celý hraje, safra!“. O to horší je, že ji podkopává vlastně sám princ, protože on nevypadá, že by měl věty připravené. Vlastně Háčku (manželský pár se oslovuje jen prvními písmeny svých jmen) chvílemi věříte, že má jen strach o svou ženu, že se bojí, aby nedopadla jako jeho maminka. Působí upřímně.

Suma sumárum je to hezky utkaný příběh pro specifické publikum. Když totiž nepřemýšlí­te nad tím, co dostanete, zjistíte, že byste vlastně měli nesnášet někoho jiného. A co vám říká tento „dokument“? Hlavními záporáky jsou princ William a král Karel.

Proč? Protože se nezastali H. a M., když měli. A naopak, jak Harry naznačí ve čtvrtém díle seriálu, král a korunní princ měli dokonce dávat ošklivé informace britskému bulváru. Aby odvrátili pozornost od jiných skandálů v rámci královské rodiny.

A tady si řeknete, že byste se vlastně nedivili, kdyby to tak bylo. To, že se král ještě jako princ Charles nechoval hezky k princezně Dianě, víme všichni. I to, že je v královské rodině hodně pukavců.

Ale i kdyby to nakrásně bylo tak, jak říkají H. a M., bude jim to k něčemu? Podle prvotních reakcí moc ne.

Někteří Britové sice Harryho a Meghan obdivují a oceňují jejich boj, mnozí v tom ale vidí snahu podojit zbývající tituly a „nicotný příběh privilegov­aných ublíženců“. A s většinou lidí to prostě nehnulo.

Jasně, tohle může napsat kdekdo. Nicméně já mám data: průzkum YouGov zjistil, že čtyři procenta dospělých Britů měla po prvních třech epizodách pozitivněj­ší pohled na pár, zatímco 14 procent uvedlo negativněj­ší názor. A to hlavní: 45 procent dotazovaný­ch uvedlo, že se jejich názor nezměnil.

Po zveřejnění druhé části dokumentu, kde dochází k obviněním Williama a Karla, se už začínají ozývat hlasy, že by H. a M. neměli být ani pozváni na korunovaci. Takže příběh nepřinesl úspěch. Ale možná jim koupí pozornost v USA a stanou se novými Kardashian­ovými. Kdo ví.

Já se jen lidsky ptám proč? Proč manželé, kteří kvůli médiím opustí rodinu i zemi, mají potřebu poskytovat velké rozhovory a dělat dokumenty? Chtějí-li od médií klid, nebude lepší se nevystavov­at? A obzvlášť ne na Netflixu, kde jsou tento týden číslem jedna v Británii i USA.

Na stranu druhou jim to po odvysílání dokumentu vlastně může být jedno. Vždyť podle deníku The Guardian za to dostali v přepočtu zhruba tři miliardy korun a s rodinou se rozhádali už dávno.

Nakonec, pokud v tom všem existuje nějaký nesporný vítěz, může to být Netflix. Anebo my obyčejní lidé. Protože se u této americko-britské telenovelo­vé královské estrády můžeme na chvíli zastavit a nepřemýšle­t nad reálnými problémy tohoto světa.

Někteří oceňují boj Harryho a Meghan, mnozí v tom ale vidí snahu podojit zbývající tituly a „nicotný příběh privilegov­aných ublíženců“. A s většinou lidí to nehnulo.

Petra Kamberskéh­o dnes zastupuje Martin Hampejs

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia