Lidové noviny

Milý Ježíšku!

- JAROSLAV VEIS

Je to už skoro sedmdesát let, co jsem Ti psal naposledy. Tenkrát to bylo na linkovaném papíře vytrženém ze sešitu a naléhavě jsem Tě žádal o dvojici zásadních životních potřeb; konkrétně to byly brusle zvané kanady a železná stavebnice Vašek, která je dnes k sehnání jen v obchodech se starožitno­stmi.

Přirozeně mě tehdy nenapadlo, že příště Ti budu psát až v roce 2022, na počítači a dopis nedám za okno, nýbrž pošlu e-mailem do redakce. Ale nebylo zbytí, protože letos mám opět naléhavé požadavky, které sice asi zcela nesplníš ani Ty, avšak aspoň to zkusím. Takže:

Za prvé, už nikdy nechci zahazovat napsané Poslední slovo do koše a na horách a v noci psát na půjčeném počítači nové, jako tomu bylo letos 24. února, když válečný zločinec jménem Putin přepadl Ukrajinu a pokusil se jí po ruském imperiální­m způsobu zmocnit. Vypadalo to zpočátku beznadějně. Ale Ukrajinci se statečně brání už skoro rok a Putin je zatlačován stále hloub do kouta. Nebylo by to možné bez pomoci Západu a demokratic­kých zemí včetně Česka a já věřím, že v té pomoci vytrváme, dokud nebude ruská armáda z Ukrajiny vyhnána. K tomu nám dopomáhej Ty i Tvůj tatínek.

Za druhé, Česku bych přál, aby se konečně po dvaceti letech dočkalo prezidenta, kterého si bude vážit někdo jiný než jeho kumpáni. Za svého života jsem prezidentů zažil celkem devět a jediný, kdo tyhle požadavky splňoval, byl Václav Havel. Jeho nástupci Klaus i Zeman byli sice zvoleni demokratic­ky, avšak ukázalo se, že prezident může být mizerný, i když je moskevský vazal jen trochu.

Obávám se však, že i ten, který vzejde z momentální nabídky, bude mít k ideálu daleko. Výběr z trojice favoritů, kteří mají šanci postoupit do druhého kola, prostě bude volbou z nouze. (Pokud tedy nezasáhneš nějakým zázrakem typu, ke kterému je kompetentn­í zas leda někdo od vás z rodiny.) Já už si sice nejspíš vybral a není to ani boháč, ani pohledná blondýna, ale věř mi, srdeční záležitost to není taky.

Třetí požadavek je stručný: ať už z té nukleární fúze něco konečně vzejde a zelená ekonomika vyfutrovan­á bezpečnou i čistou jadernou energetiko­u vytáhne svět z mazutu a dalšího marastu fosilních zdrojů. Tohle ale snad zvládneme bez vaší rodinné pomoci.

Tenkrát, když jsem Ti psal naposledy, to nakonec byly místo kanad jen džeksny a taky krabice s Vaškem byla poloviční. Ale i tak jsem měl radost. Díky.

P. S. Ještě maličkost, která je i v Tvém zájmu: zařiď, aby se mi už nikdy nestalo to, co nedávno, když jsem před půlnocí surfoval v televizním menu. Z televize se ozvala známá melodie s neznámým nápěvem: půjdem spolu do postele, vibraj vibraj vibraj dá. Ještě jsem lapal po dechu, když přišla další darda: nesem vám orgasmy, radujte se a následoval­o oznámení, že program nám přináší firma šuky-šuk.cz nebo tak nějak. Nemohl bys na ně podat žalobu na ochranu osobnosti?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia