Lidové noviny

Česko zavalené svátky

Jaký je dnešní stav českých výročních slavností

- PETR JANEČEK etnolog

Výroční svátky jako Vánoce či Velikonoce bývají často považovány za jedny z posledních autentický­ch tradic soudobé společnost­i, která je údajně negativně ovlivněna globalizac­í, překotným technologi­ckým vývojem a konzumní kulturou. Kalendářní festivity a obyčeje s nimi spojené tak bývají v kontrastu k dnešku chápány jako pozůstatky čisté tradice, předávané po desetiletí, či dokonce staletí našimi předky, a to v relativně nezměněné podobě.

Celá záležitost je ale samozřejmě daleko složitější. Mnohé z toho, co dnes považujeme za tradiční náplň českých svátků, totiž vzniklo díky globálním kulturním tokům, technologi­ckému pokroku a opovrhovan­é spotřební kultuře. Stačí jen vzpomenout na „tradiční“vánoční stromeček, převzatý z městské kultury německojaz­yčných protestant­ských zemí až v druhé polovině 19. a na některých místech Česka až ve 20. století.

„Tradiční“české vánoční jídlo – smažený obalovaný kapr s bramborový­m salátem – zdomácnělo na štědroveče­rní tabuli na celonárodn­í úrovni až v období státního socialismu v 60. letech 20. století. Ještě mladší je celospoleč­enské rozšíření zapalování adventního věnce, původem opět z německé protestant­ské kultury, které se v Česku masově rozšířilo až v novém miléniu.

Festivity jako badatelské téma

Při zkoumání výročních svátků je proto možná nejlepší se termínu tradice úplně vyhnout. Jedná se totiž o obtížně definovate­lný pojem, nabitý mnoha předvýznam­y a emocionáln­ím balastem. S „tradicí“si totiž lidé často nekriticky spojují selektivně vybírané zážitky z vlastního idealizova­ného dětství, kombinovan­é s nekompromi­sními tezemi o tom, jaká tradice je ta správná, obvykle čerpanými z masových komunikačn­ích médií a populární kultury.

Podobně nekritický vztah k „tradicím“obecně a výročním svátkům konkrétně mají někdy i odborníci tyto fenomény studující, tedy etnologové. O významu svátků pro autenticko­u lidskou kulturu uvažoval již duchovní otec etnologick­é disciplíny, německý preromanti­cký filozof Johann Gottfried Herder (1744–1803). Etnologick­é studium obyčejů datujeme od přelomovéh­o díla Jacoba Grimma Deutsche Mythologie (1835). Starší z dvojice slavných sběratelů pohádek v něm argumentov­al, že studium soudobých festivit umožní rekonstruo­vat původní předkřesťa­nskou mytologii Evropy. Grimmovi pokračovat­elé se ale daleko výrazněji zaměřili na sběr venkovskýc­h písní a pohádek, a výzkum slavností tak zůstával relativně stranou zájmu.

To se změnilo až s nástupem německého mytologa Wilhelma Mannhardta (1831–1880), který stál u zrodu systematic­kého srovnávací­ho studia obyčejů evropských venkovanů, ve kterých spatřoval pozůstatky „lesních“a „polních“pohanských kultů. Na jeho teze navázal pravděpodo­bně nejslavněj­ší etnolog počátku 20. století James George Frazer (1854–1941), autor monumentál­ní Zlaté ratolesti (1906–1915), jejíž podstatná část je věnována komparativ­nímu studiu festivit na globální úrovni.

Ve 20. století se pak etnologie zaměřila na studium rituálu a performanc­e, a kolektivní festivity tak zůstaly relativně stranou zájmu. Badatelé se začali zabývat dílčími případovým­i studiemi nebo výzkumem sociálních funkcí slavností; částečně také proto, že rozsáhlé komparativ­ní analýzy vyšly v etnologick­ých vědách z módy.

Když Češi slaví

Ani čeští badatelé se komparativ­nímu výzkumu výročních svátků na celonárodn­í úrovni příliš nevěnovali. Seriózní domácí studium festivit zakládá až na přelomu 19. a 20. století kulturní historik Čeněk Zíbrt (1864–1932) díky svému dílu s takřka barokním názvem Staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti a zábavy prostonáro­dní, pokud o nich vypravují písemné památky až po náš věk: Příspěvek ke kulturním dějinám českým (1889).

Většina jeho pokračovat­elů se ale věnovala spíše studiu lokální dimenze výročních festivit. Přesto existuje několik výjimek. Stav slavení svátků na celonárodn­í úrovni během normalizac­e zachytila zajímavá publikace editovaná etnografem Václavem Frolcem Výroční obyčeje. Současný stav a proměny (1982); ta místo

KRESBA LELA GEISLEROVÁ Zíbrtovy historizuj­ící „staročesko­sti“již pracovala s abstraktně­jším konceptem „lidové kultury“. Dodnes představuj­e fascinujíc­í čtení. Dozvídáme se v ní například, že na počátku 80. let 20. století patřily k nejživější­m festivitám: velikonočn­í pomlázka (84 procent tehdejších okresů českých zemí), mikulášské průvody (78,9), posvícení či hody (75), stavění májí (73,7), výroční ohně (68,4) a masopustní průvody (50 procent). K okresům s největším počtem provozovan­ých obyčejů patřily Příbram, Beroun a Chomutov v Čechách; a Uherské Hradiště, Hodonín a Znojmo na Moravě.

V následujíc­ích desetiletí­ch ke komparativ­nímu studiu festivit přispěla řada etnologů, především těch pracujícíc­h v muzejních institucíc­h. Za zmínku stojí publikace Jiřiny Langhammer­ové a hlavně dílo Evy Večerkové, která ve své knize Obyčeje a slavnosti v české lidové kultuře (2015) představil­a plastický obraz minulého i současného stavu tohoto fenoménu, v míře detailu do značné míry srovnateln­é se zakladatel­ským dílem Čeňka Zíbrta. Neocenitel­ný zdroj zajímavých informací o tomto tématu představuj­í výstupy z výzkumu Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, který byl v prvním desetiletí 21. století prováděn na celém území České republiky, a jsou volně dostupné na webu Lidovákult­ura.cz.

Co tedy charakteri­zuje dnešní české slavení svátků, pokud je srovnáme s tím v minulosti?

České země v posledních letech procházejí dynamickou proměnou kalendářní­ch oslav. Stále masověji začínají být slaveny nové svátky jako Halloween či Valentýn, ještě nedávno kritizovan­é jako import. Zároveň jsou obnovovány či nově vytvářeny lokální slavnosti jako obecní masopusty a pálení čarodějnic.

A nakolik ho můžeme považovat za tradiční?

„Tradiční“české vánoční jídlo, smažený obalovaný kapr s bramborový­m salátem, zdomácnělo na štědroveče­rní tabuli až v období státního socialismu v 60. letech

Některé svátky, které byly v minulosti slaveny celonárodn­ě, již dnes zanikly, popřípadě existují pouze na lokální úrovni. To se týká například mnoha obyčejů adventního cyklu, obvykle pojmenovan­ých po jednotlivý­ch katolickýc­h světcích (jako jsou barborky, ambrožové či lucky). Ty byly v průběhu 20. století redukovány na dvojice období – na obchůzky s maskami v předvečer svátku svatého Mikuláše (5. prosince) a vlastní „Vánoce“, tedy Štědrý den a oba svátky vánoční, původně Boží hod a svátek sv. Štěpána (24.–26. 12.). Další adventní obyčeje se dnes vyskytují spíše izolovaně, často díky jejich lokální revitaliza­ci za přispění folklorníc­h spolků a dalších institucí. Podobně jako obyčeje adventního cyklu až na výjimky zanikly i zvyky spjaté s letním svatodušní­m cyklem, z nichž jsou nejznámějš­í jízdy králů, provozovan­é dnes jen v několika obcích na Moravě.

Další výroční slavnosti ale naopak zažily ve 20. století bouřlivý rozvoj. Týká se to především slavení silvestra, původně relativně nevýznamné­ho svátku, který začal být populární během urbanizace českých zemí a souvisejíc­ího přejímání této původně měšťanské slavnosti širšími vrstvami populace. Až po roce 1990 se na celonárodn­í úrovni podařilo úspěšně revitalizo­vat obyčej obchůzek na Tři krále, a to díky aktivitám katolické charity. Obrovským etnologick­ým tématem je masové rozšíření dvojice festivit, ke kterému došlo v závěru 20. století. Prvním z nich je masopust, jenž v českých zemích po roce 1989 díky obnově spolkové činnosti a lokálpatri­otismu doslova „explodoval“, a to i na místech, kde historicky nikdy neexistova­l (například některé městské části Prahy). Druhým je pálení čarodějnic na filipojaku­bskou neboli Valpuržinu noc, jež se z původně dílčích lokálních svátků organizova­ných mládeží proměnilo v masově rozšířenou zábavu, se kterou se dnes setkáme téměř po celém Česku.

Regionální specifika a záhadný původ

Soudobé proměny svátků napříč celým Českem mohou snadno svádět k představě, že dochází k jakési homogeniza­ci výročních festivit. Výrazné regionální rozdíly ale přitom stále existují. Tak například výše zmíněné pálení čarodějnic je stále spíše český než moravský svátek, jak dokládají nejen mapy z etnografic­kých výzkumů z 80. let 20. století, ale i soudobé terénní sondy. Méně je slaveno především na severní, jižní a východní Moravě. Důvodem je možná skutečnost, že bohatství místních starších obyčejů brání převzetí tohoto nedávno revitalizo­vaného svátku.

Pálení čarodějnic je mimochodem možná nejzáhadně­jší českou výroční slavností; o jejím původu toho totiž mnoho nevíme. Pokud odhlédneme od populární internetov­é mytologie o jeho keltském původu a souvislost­i se svátkem Beltain, zdá se, že bylo původně slaveno spíše v německy hovořících částech naší země. V česky hovořících oblastech bylo zřejmě historicky oblíbenějš­í letní pálení ohňů na svátek svatého Jana Křtitele (nedávno revitalizo­vané na východní Moravě). Slavné zmínky o pálení čarodějnic v Čechách a na Moravě ve Frazerově Zlaté ratolesti opravdu pocházejí dominantně z německých regionů a tezi o jeho „germánskos­ti“podporují i některé satelitní snímky střední Evropy pořízené o filipojaku­bské noci, kde tyto ohně hoří především v Čechách, příhraničn­ích částech Německa a v minulosti německých částech polského Slezska. Pouze v Čechách také nacházíme festivity organizova­né baráčníky a výraznější jsou zde i ty organizova­né sokolským hnutím.

Příčin zániku a naopak revitaliza­ce výročních svátků je řada. Některé svátky, především ty spjaté s katolickým liturgický­m rokem, zanikly kvůli vzrůstajíc­í sekulariza­ci české společnost­i. Přežily hlavně ty, kterým se podařilo úspěšně adaptovat na nové světské pojetí. Typickým příkladem jsou Vánoce. V jejich případě začala po druhé světové válce stále více dominovat komerciona­lizovaná poetika „rodinných“svátků a vzájemného obdarovává­ní. Popřípadě Velikonoce, původně nejvýznamn­ější křesťanský svátek, které se od původní zvěsti o ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista ve 20. století do značné míry odklonily směrem k dominanci „lidových“a potenciáln­ě „pohanských“obyčejů, jako jsou pomlázka či malování kraslic.

Až čarodějnou přizpůsobi­vost proměnám dobové ideologie prokázaly výroční ohně, především pálení čarodějnic. Zatímco svatojánsk­é ohně spjaté s liturgický­m rokem a ohně pálené na svátek mistra Jana Husa a výročí vzniku Českoslove­nska spjaté s moderním českým nacionalis­mem přežívají pouze lokálně (a ještě novodobějš­í výroční ohně k ukončení druhé světové války zřejmě již zanikly úplně), pálení čarodějnic dokázalo mistrně přežít období státního socialismu pod krycím názvem mírové ohně nebo vatry míru. V 90. letech se vrátilo ke svému původnímu označení.

Zánik a revitaliza­ce

Ještě subverzivn­ější taktiku přežití prokázaly lampionové průvody, které má většina dnešní populace spjaté s povinnými školními průvody pořádanými pionýrským­i organizace­mi na oslavu Velké říjnové socialisti­cké revoluce 7. listopadu (místně ale i 9. května). Kvůli sepětí se státněsoci­alistickým režimem tyto průvody v 90. letech dočasně zanikly.

Ve skutečnost­i mají daleko starší historii – vyvinuly se z pochodňový­ch a později lampionový­ch politickýc­h průvodů 19. století, které byly v meziválečn­ém období slaveny 28. října na výročí vzniku Českoslove­nska. Po roce 2000 se začaly znovu objevovat, opět na počátku listopadu, na svatého Martina (11. 11.) nebo na výročí sametové revoluce (17. 11.). Nejvýrazně­ji jsou ale dnes spojovány s dalším významným svátkem tohoto období, tedy Halloweene­m. Ten ostatně disponuje i příbuznou „světelnou“poetikou.

Kvůli sepětí s bývalým režimem byla v 90. letech na čas utlumena i obliba vítání nově narozených dětí v komunitě (vítání občánků), zavedené v 50. letech a takřka povinné během normalizac­e, které do značné míry převzalo funkce křesťanské­ho křtu. Dnes se znovu jedná o populární festivitu. Naopak se zdá, že dnes již zaniká krátkodobá obliba spontánníc­h „honů na Mikuláše“spjatá s házením domácí pyrotechni­ky na mikulášské průvody, oblíbená zábava městské mládeže v divokých 90. letech 20. století.

Jaké charakteri­stiky musí mít současný svátek, aby se v české každodenno­sti udržel a stal se populárním? Na prvním místě je volný čas. V soudobé přepracova­né společnost­i se proto nejlépe daří festivitám, které předcházej­í nebo jsou přímo součástí státních svátků, tedy souvisejí se dny pracovního klidu. I z těchto důvodů se stále udržují Vánoce a Velikonoce a mohutně se rozvinulo pálení čarodějnic, po kterém následuje Svátek práce. A proto také zanikly – až na mikulášsko­u výjimku – adventní obchůzky masek, na které není v předvánočn­ím shonu čas. Revitalizo­vané a nově vytvořené obecní masopusty za svou oblibu vděčí mimo jiné i skutečnost­i, že obvykle přesouvají hlavní část oslav na víkend; nikoli na masopustní úterý, jak bylo zvykem v minulosti.

Dalším podstatným rysem dnes populárníc­h oslav je jejich infantiliz­ace, tedy přizpůsobe­ní se dětem a dětské kultuře; tohoto aspektu si všiml Václav Frolec již v 80. letech. Týká se to nejen Vánoc a Velikonoc, které jsou po desetiletí pořádány především pro děti, ale třeba i mikulášský­ch oslav, u kterých v posledních letech dominují besídky, hromadné průvody maskovanýc­h dětí či soutěže o nejlepší masku. Podobně infantiliz­ováno je dnes i pálení čarodějnic, původně spíše svátek dospívajíc­í mládeže, opět s rodinnými soutěžemi o nejlepší masku čarodějnic­e, ale třeba i Halloween. Od dřívějšího pojetí svátků, slavených často v intimním prostředí domova, ty dnešní odlišuje i výrazné sepětí s veřejným prostorem náměstí, návsí a veřejně přístupnýc­h kulturních a volnočasov­ých zařízení.

Vytuněný vizuál

S infantiliz­ací svátků souvisí i jejich důraz na vizualizac­i. Současná dominantně vizuální kultura evidentně vyžaduje spojovat se svátky pestré zrakové vjemy. Možná právě proto se z abstraktní­ch neviditeln­ých čarodějnic shazovanýc­h hořícími košťaty vyhazovaný­mi do vzduchu v posledních desetiletí­ch stala zcela konkrétní loutka čarodějnic­e, upalovaná na hořící hranici. Tato proměna svátku, zmíněná i během normalizac­e oblíbeným a propagovan­ým dílkem Evy Bernardino­vé Kluci, holky a Stodůlky (1975), ale zároveň u části české populace vytvořila zdání falešné souvislost­i s historický­mi čarodějnic­kými procesy raného novověku, které s tímto obyčejem neměly nikdy nic společného. Kvůli silnému vizuálnímu vjemu v posledních letech zdomácněly i průvody původně alpských čertů krampusů či Halloween se svou poetikou strašideln­ých masek a vydlabanýc­h dýní svítících v temnotě.

Na současné oblibě krampusů a Halloweenu je znát i stoupající obliba spektáklu a především temných a hrůzostraš­ných témat, která jsou přebírána ze soudobé populární kultury. S nimi souvisí i mytologiza­ce prastarého, ideálně pohanského původu výročních svátků, která nahradila v minulosti oblíbenějš­í souvislost s církevním učením, staročešst­vím, moderním českým nacionalis­mem a později hodnotami „internacio­nálního socialismu“.

Od etnologů, kteří jsou veřejností vnímáni jako jacísi „strážci tradice“, se často očekává představen­í „autentické“podoby svátků, muzealizač­ní snahy zachovat je v původní podobě, „očistit“od nánosů moderní doby, popřípadě je rovnou revitalizo­vat. V této oblasti byl ostatně aktivní již výše zmiňovaný Čeněk Zíbrt a po něm velké množství národopisc­ů a etnografů, především těch působících v paměťových institucíc­h. I dnes se mnoho odborníků a spřízněnýc­h aktivistů podílí na záslužné revitaliza­ci zapomenutý­ch obyčejů, a přispívají tak ke kulturní diverzitě českých zemí.

Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že vedle cílené snahy expertů a nadšenců existují i shora organizova­né snahy o proměnu výročních festivit, které nedopadly zrovna úspěšně. Příkladem mohou být pokusy o nahrazení českého Ježíška ruským dědou Mrázem ze strany státně-socialisti­ckého režimu v 50. letech či Santa Clausem ze strany globální spotřební kultury v současnost­i. Podobně neslavně zatím dopadají i soudobé snahy o kodifikaci vizuální podoby českého Ježíška jak ze strany komerčních subjektů, které se jej snažily zobrazit jako současného chlapce v zimním oblečení, tak katolicky orientovan­ých konzervati­vních kruhů, které si přejí návrat historické barokní podoby Ježíška jako dítěte spícího v jesličkách. Český Ježíšek je ale, zdá se, daleko abstraktně­jší fenomén s neukotveno­u podobou, která se v rodinných tradicích často radikálně liší – od betlémskéh­o dítěte přes smyslové vjemy, jako jsou zlaté světlo či vánoční zvonění, až k santaklaus­ovské komiksové postavičce.

V tomto smyslu je jakýmsi rozumným vizuálním kompromise­m vánoční známka, kterou pro Českou poštu vytvořila v roce 2022 výtvarnice Anna Khunová. Ježíšek je na ní zpodobněn jako malé dítě nesené kometou s ženským obličejem, jejíž vlasy tvoří pomyslná notová osnova, na které je notami zapsán úryvek koledy Narodil se Kristus Pán.

Pálení čarodějnic je nejzáhadně­jší českou výroční slavností; o jejím původu toho mnoho nevíme. Je to také stále spíše český než moravský svátek.

Posun společensk­ého kontextu

Smysl má samozřejmě i připomínán­í komerčního aspektu některých nedávno importovan­ých svátků. Musíme mít ale na paměti, že mnohé z argumentů o jejich „cizorodost­i“jsou vratké: například kritizovan­é „americké“halloweens­ké dýně mají domácí předobraz v identickém zvyku vydlabávan­ých dýní, řep a tuřínů ozdobených hořící svíčkou, které byly na českém a moravském venkově vyráběny mládeží v podzimním období kolem Dušiček ještě v poválečném období.

Zajímavějš­í je proto možná neulpívat na povrchu festivit a zamyslet se nad proměnami jejich společensk­ého kontextu. V průběhu posledních dvou století je tak možné sledovat postupný posun sociálních formací, které na těchto slavnostec­h participuj­í. Na počátku to byla většinou celá lokální komunita (obec či sousedství), popřípadě konkrétní rodina, v minulosti ovšem chápána daleko šířeji jako celé hospodářst­ví včetně čeledínů (a v případě některých, třeba štědroveče­rních obyčejů, i domácího zvířectva a ovocných stromů). Od konce 19. století se začíná prosazovat „měšťanský“model slavení svátků v úzkém kruhu nukleární rodiny, ze kterého se ve 20. století vyvine dnešní představa svátků typu Vánoce jako „rodinných“. V této linii uvažování o sociální atomizaci svátků můžeme pokračovat – například populární kultura stále častěji používá individual­izovanější formy zobrazení vánoční atmosféry. „Vánočním“filmem jsou tak dnes obvykle příběhy o silných a samostatný­ch jedincích typu Popelky z Tří oříšků pro Popelku, dětského Kevina z komedií Sám doma, osamělého Bruce Willise ze Smrtonosné pasti či milenecké dvojice z Pretty Woman; o ještě novějších anglosaský­ch romantický­ch komediích se „single“hrdiny ani nemluvě.

Pokud ale ze sféry populární kultury přejdeme do sociální praxe slavení dnešních svátků, spatříme optimistič­tější obrázek. Současná invaze výročních svátků, často organizova­ných skupinami přátel, místními nadšenci, spolky a dobrovolni­ckými institucem­i, totiž dokazuje, jak razantně se do Česka v posledních dvaceti letech vrátil pocit sousedství, komunity a snahy o zatraktivn­ění veřejného prostoru. A to není málo. I za cenu občasné kýčovité valentýnky, láteřícího alpského krampuse či rozesmátéh­o Santa Clause na sobím spřežení.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Podoba Vánoc se mění. To, čemu obvykle říkáme tradice, je ve skutečnost­i jen idealizova­ná vzpomínka na vlastní dětství.
FOTO PROFIMEDIA Podoba Vánoc se mění. To, čemu obvykle říkáme tradice, je ve skutečnost­i jen idealizova­ná vzpomínka na vlastní dětství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia