Lidové noviny

Nespokojen­é duše

- PETR HOUDEK ekonom VŠE Praha

Proč jsme pořád nespokojen­í? Psychologo­vé odpovídají, že vinen je proces hédonické adaptace; lidově „zvyknutí si“. Když se čehokoli chtěného zmocníme, ať již nového mobilu, vysněného zaměstnání, bytu, postupně se na to adaptujeme a pocity radosti vyprchají. Hledáme pak další zlepšení. Ještě výkonnější mobil, lepší kariéru, prostorněj­ší byt. Přestože toho dosáhneme, další možné zlepšení je hned za rohem. Chtění zničí užívání si.

Dva američtí psychologo­vé, Ethan Ludwin-Peery a Adam Mastroiann­i, však upozornili, že hédonická adaptace není ani tak vysvětlení, proč jsme nespokojen­í, jako prostě popis toho, že si zvykáme. Proč si ale zvykáme na dobré věci? Proč nepřestane­me hledat zlepšení, když už jsme spokojeni? Proč nevyhraje vděčnost za to, co už máme? Začali proto s testem domněnky, že má-li se něco změnit, lidé očekávají, že se to zlepší. Platí-li, že intuitivně vidíme především možná zlepšení, tím hůře bude náš aktuální stav vypadat při srovnání, a budeme tedy konstantně nespokojen­i.

Ptáme-li se, jak by něco mohlo být „jiné“, myslíme zlepšení. Řeknete-li kadeřnici, že chcete něco „jiného“, vlasy vám nevytrhne (což by byla také změna).

Proto se v USA ptali respondent­ů, jak by „cokoli“mohlo být „jiné“. Pod „cokoli“zařadili skutečně cokoli: mobil, YouTube, přátele, mikrovlnku, jejich život, zvířecí mazlíčky a desítky dalších položek… A lidé odpovídali. Třeba že by „měl být ohebnější a flexibilně­jší“(u mobilu) či „plný peněz“(u života). Následně respondent­i hodnotili, zda by daná změna vedla ke zlepšení, zhoršení, či žádnému efektu, a téměř do jednoho udávali, že změna by vedla ke zlepšení. Připomeňme, že měli zadáno, ať si představí, že věci mají být „jiné“: bez rozdílu si představov­ali, jak by mohly být lepší. Toto zjištění platí bez ohledu, jak s danou věcí byli aktuálně spokojeni. U věcí, které respondent­y štvaly (politika, zprávy, covid-19), přišli s řadou možných zlepšení. Leč stejně u věcí, s nimiž byli spokojení. Nejvíce jim radost přinášeli zvířecí mazlíčci (mnohem víc než třeba přátelé), a i tak uváděli mnoho vylepšení; „trpělivějš­í“, „zdravější“, „aby uměl mluvit“.

Možná však tyto výsledky ovlivnila formulace otázky. Pokud se nás někdo ptá, jak by něco mohlo být „jiné“, podtextem může být zlepšení. Řeknete-li kadeřnici, že chcete něco „jiného“, vlasy vám nevytrhne (což by byla také změna), ale pokusí se o kreativněj­ší (tj. lepší) účes. Oba psychologo­vé se tedy respondent­ů zeptali explicitně, jak by „cokoli“mohlo být „lepší či horší“nebo „horší či lepší“. Dospěli ke stejným výsledkům. Lidé opět přicházeli jen se zlepšeními.

Asi si říkáte, že Američané jsou přirozeně pozitivněj­ší, podnikavěj­ší, optimistič­tější. Nevím, jak by to dopadlo u nás, ale stejný výzkum byl uskutečněn s Poláky a dopadl stejně. V Číně rovněž. Roli nehrají ani osobnostní rysy, i lidé úzkostlivě­jší a depresivně­jší se soustředí na to, jak věci zlepšovat.

Čemukoli věnujeme pozornost, najdeme, jak by to mohlo být lepší. Postoj, který bezpochyby stojí za vzestupem lidské civilizace. Zároveň však omezení bránící nám, abychom byli vděčni za to, jaké věci už jsou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia