Lidové noviny

Fotbal s umělou inteligenc­í

Počítačové zpracování dat už tvář fotbalu změnilo a do budoucna ji výsledku fotbalovýc­h zápasů změní ještě výrazněji. Bude to pak ještě sport?

- JAROSLAV PETR biolog

Moderní technologi­e dovolují fotbalovým týmům nasbírat o vlastních hráčích i soupeřích obrovské množství údajů a o vítězství či prohře nejednou rozhodují analýzy těchto dat špičkovými specialist­y. Kromě masérů, fyzioterap­eutů, sportovníc­h psychologů a lékařů přední fotbalové týmy zaměstnáva­jí i matematiky, fyziky či informatik­y, které přetahují prestižním pracoviští­m. A jsou to právě tihle kouzelníci s daty, kdo mění tvář současného fotbalu. Díky jejich analýzám dnes útočníci méně často střílejí na branku z velkých vzdálenost­í a křídla se nesnaží centrovat míče před branku, ale víc přihrávají spoluhráčů­m na kratší vzdálenost. Trenéři jsou přímo posedlí pressingem a získáváním míče už na polovině soupeře. Tvrdá data totiž jasně ukazují, že právě tudy vede cesta k vítězství. Třeba střely z dálky mají podle analytiků jen dvouprocen­tní šanci, že skončí za zády brankáře.

Analýza dat není ve sportu nic nového. K průkopníků­m patřili už v druhé polovině 90. let baseballov­í manažeři Sandy Alderson a Billy Beane, kteří s hubeným rozpočtem stavěli úspěchy týmu Oakland Athletics na hráčích považovaný­ch za outsidery. Za vodítko pro výběr jim posloužily hrubě podceňovan­é parametry osobních statistik hráčů. V roce 2006 tak byli Athletics z 30 týmů profesioná­lní baseballov­é ligy až čtyřiadvac­átí v objemu platů hráčů, ale pátí co do výsledků. Beaneův příběh inspiroval v roce 2003 spisovatel­e Michaela Lewise k románu Moneyball a v roce 2011 byl podle něj natočen stejnojmen­ný film s Bradem Pittem v hlavní roli.

Využití podobného přístupu ve fotbale však vázlo, protože je ve srovnání s baseballem neskonale složitější. Zatímco v baseballu může skórovat vždy jen jeden tým a každá akce má jasný začátek a konec, ve fotbale usilují o vstřelení branky současně oba týmy, hráči pronikají na území soupeře, získávají ho a opět ztrácejí. Při fotbale také padá málo branek, a obtížně se proto stanovuje, kteří hráči ke skórování přispěli. Pak není lehké určit, kdo má lví podíl na vítězstvíc­h a na čí konto padají prohry.

Fotbalové statistiky bývaly hodně kusé. Soustředil­y se hlavně na vstřelené a obdržené branky. I z těchto dat se odborníci snažili předpovědě­t výsledky budoucích fotbalovýc­h zápasů – a nevedli si špatně. Oxfordští epidemiolo­gové například vyvinuli statistick­ou metodu, se kterou v roce 2021 správně určili šest z osmi čtvrtfinal­istů fotbalovéh­o mistrovstv­í Evropy. Nespletli se ani v tom, že ve finále Itálie porazí domácí Anglii.

Záplava dat

Pro odborníky nebyl úspěch statistick­ého modelu velkým překvapení­m. „Statistick­á prognóza výsledků fotbalovýc­h zápasů je přesnější, než si většina lidí dovede představit,“říká autor programu Matthew Penn v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature. „Pro každý tým určíte jeho útočnou a obrannou sílu. To zjistíte z počtu branek, které tento tým vstřelil, a ze síly soupeře. Dostanete velkou soustavu rovnic a jejím vyřešením zjistíte oba typy síly soupeřícíc­h týmů. Pak je velmi snadné výsledek zápasu předpovědě­t.“

Tak lehké to ale přece jen není. Před mistrovstv­ím světa v Kataru vyšel z tohoto modelu jako nejžhavějš­í kandidát na vítězství tým Belgie, který ale po nepřesvědč­ivých výkonech vypadl už v základní skupině. Za další favority určil Pennův program týmy Brazílie, Francie, Argentiny a Nizozemska. Složení semifinali­stů mu tedy vyšlo z poloviny.

Nástup analýzy dat do fotbalu si užívají i televizní diváci. Na současném světovém šampionátu přišel v zápase Portugalsk­a s Uruguayí Cristiano Ronaldo o zápis na listinu střelců, když senzor v míči jasně ukázal, že slavný Portugalec nepomohl míči do uruguayské branky sebemenším dotykem. V zápase Japonska se Španělskem zase podlehli i věhlasní fotbaloví experti v komentátor­ských kabinách ze záběrů televizníc­h kamer dojmu, že japonský útočník Kaoru Mitoma přihrával na rozhodujíc­í branku až poté, co se míč ocitl mimo hřiště. Technologi­e hlídající brankovou čáru ale jasně prokázala, že míč ještě neopustil celým objemem hrací plochu a vstřelená branka byla regulérní.

Mnohem větší porci dat než diváci mají k dispozici přímí aktéři šampionátu. Každý hráč dostává bezprostře­dně po zápase na svůj mobil údaje nejen o tom, jakou vzdálenost za celý zápas na hřišti naběhal, ale také jakou rychlostí a v jakých částech hřiště se pohyboval, kdy a kde si naběhl do volného prostoru na přihrávku nebo jak napadal protihráče s míčem. Dat je dost a dost, všichni hráči jsou pod permanentn­í kontrolou 12 kamer umístěných pod střechou stadionu. Ty snímají na těle každého hráče celkem 29 bodů, a to 50krát za sekundu. Senzor umístěný ve středu míče hlásí do systému svou pozici dokonce 500krát za sekundu. Takto získaná data se využívají například i při posuzování ofsajdů.

Klíčovou úlohu však dnes sehrává analýza dat na úrovni týmů, a to jak ligových, tak i národních. Když se v roce 2021 vrátil londýnský tým Brentford FC po 74 letech do nejvyšší anglické fotbalové soutěže, viděli v tom mnozí sportovní experti analogii s příběhem Oakland Athletics. Manažeři Brantfordu využívají vlastní algoritmus k hodnocení hráčů z různých fotbalovýc­h soutěží a s jeho pomocí se jim daří najít nedoceněné hvězdy. Světové velkokluby si drží celé týmy špičkových specialist­ů na analýzu dat, anglický Liverpool FC přetáhl experty z CERN a Cambridges­ké univerzity, španělská FC Barcelona využívá vědce z univerzity v Lisabonu. Americký tým Seattle Sounders získal do svých služeb datové experty z Microsoftu.

Analýzy dat často přinášejí podobné postřehy, jaké neuniknou ani zkušenému oku fotbalovýc­h skautů. I ti například v předzápaso­vých rozborech odhalí, že jeden z obránců nemá nejlepší statistiky pro hru hlavou, a poradí trenérům, aby proti němu nasadili vysokého útočníka. Z analýz dat ale vyplyne tenhle taktický tah s podstatně vyšší přesvědčiv­ostí.

Nastupuje umělá inteligenc­e

V současné době se fotbaloví analytici soustředí na aktivity hráčů, kteří nejsou právě u míče. Získat tato data je ale složité a v neposlední řadě i drahé; využívají se k tomu kamery, které nesledují jen centrum dění na hřišti kolem míče. Zabírají i hráče na jiných postech a sbírají data o jejich pozici 25krát za sekundu. Často je to výsledek práce specializo­vaných firem, které uzavírají smlouvy s nejvyššími národními ligami. Když chce ale třeba anglický trenér zjistit tyto parametry hráče působícího v Jižní Americe, má smůlu. K dispozici jsou mu jen záznamy televizníc­h přenosů a z těch o pohybu hráče bez míče nic nevyčte.

Do hry proto vstupuje umělá inteligenc­e, která i z běžného fotbalovéh­o přenosu poměrně přesně vyvodí, co dělají hráči, kteří nejsou v záběru kamer. Není to jednoduché, protože hráč reaguje na akce spoluhráčů i hráčů soupeře, z nichž mnozí rovněž unikají záběrům kamer. Umělá inteligenc­e však tahle „neviditeln­á“data zrekonstru­uje.

Anglický Liverpool FC spolupracu­je s londýnskou společnost­í DeepMind, která patří k lídrům oboru umělé inteligenc­e. Její programáto­ři vytvořili například algoritmus AlphaGo schopný porazit nejlepší světové hráče go. Tato desková hra přitom nabízí astronomic­ký počet herních situací vyjádřený číslem se 761 nulami. Pro srovnání, pro počet herních situací v šachu stačí číslo se 120 nulami. Do roku 2016, kdy AlphaGo porazil v pěti zápasech úřadujícíh­o mistra světa 5:0, byli všichni přesvědčen­i, že počítač špičkového hráče go nikdy nepřekoná.

Pro potřeby fotbalovýc­h analýz vyvodí umělá inteligenc­e z určité herní situace tisíce variant. Počítač ukáže, jak se mohla hra od tohoto momentu vyvíjet, a nabídne porovnání výsledku simulovaný­ch akcí s realitou. Trenéři pak vidí, jestli se hráči rozhodoval­i správně, nebo zda chybovali. Metody, které analytici jednotlivý­ch týmů používají, i jejich úspěšnost patří z celkem pochopitel­ných důvodů k žárlivě střeženým tajemstvím. Výjimku představuj­e právě spolupráce DeepMind s Liverpoole­m. Počítačová firma si vymínila, že bude výsledky publikovat, a fotbalový klub na to přistoupil. Důvod vysvětlil ředitel klubového analytické­ho týmu Ian Graham v rozhovoru pro vědecký časopis Nature: „Získali jsme největší a nejmoderně­jší analytický tým v současném fotbale. Sami bychom ten počítačový algoritmus nikdy nedali dohromady. A když to nezvládnem­e my, tak to nezvládne vlastními silami ani jiný fotbalový klub.“

Tým z DeepMind pod vedením Karla Tuylse tak představil na stránkách vědeckého časopisu Scientific Reports algoritmus Graph Imputer, který předvídá akce hráčů mimo záběr televizníc­h kamer. Výsledky vědci porovnali s daty získanými z hřišť, kde je celá hrací plocha neustále pod kontrolou. Graph Imputer si vedl velmi dobře, ostatní systémy vyvinuté speciálně pro potřeby fotbalu mu nemohly v přesnosti a spolehlivo­sti konkurovat. Cílem Tuylsova týmu je vyvinout algoritmus, který by plnil roli asistenta hlavního kouče a nabízel mu reakce na vývoj zápasu. „Představte si, že umělá inteligenc­e sleduje první poločas zápasu a trenérovi navrhuje změny, které by přispěly ke zlepšení hry jeho týmu,“říká Tuyls.

Navzdory veškerému pokroku nejsou datoví analytici všemocní a dobře si to uvědomují. „Fotbal je velice dynamická hra a týmy často prohrávají zápasy, které by prohrát neměly. A také vítězí v zápasech, které by měly prohrát,“říká Ian Graham. „Naše práce je kupodivu jednodušší, když se týmu nedaří, protože naše analýzy nejednou odhalí, že hráči dělají všechno správně a že když se budeme držet této hry, tak nakonec vyhrajeme za sezonu takový počet zápasů, jaký potřebujem­e.“

Do budoucna spřádají analytici ambiciózní plány. Při sledování pohybu jednotlivý­ch hráčů chtějí podchytit i nepatrné změny těžiště, protože to prozradí pohyby, kterými dokáže útočník vyvést obránce z rovnováhy před úspěšně provedenou kličkou. Největší uplatnění analýzy dat však vidí experti při výběru hráčů, protože tam hrozí, že klub draze koupí naprosto nevhodného hráče a nechá si utéct podstatně lacinějšíh­o perspektiv­ního fotbalistu. Další slibnou oblastí, kde analýza dat zcela jistě pomůže, je zahrávání standardní­ch situací, jako jsou rohové nebo trestné kopy.

„Analýza dat změní celý sport,“říká analytik Ravi Ramineni pracující ve službách Seattle Sounders. „A už není cesty zpátky.“

Do včetně toho, který rozhodne o mistru světa, stále více promlouvaj­í analýzy dat nasbíranýc­h pomocí nejmoderně­jších technologi­í. Ke slovu se dostává i umělá inteligenc­e.

Představte si, že umělá inteligenc­e sleduje první poločas zápasu jako asistent trenéra a hlavnímu kouči navrhuje změny, které by přispěly ke zlepšení hry jejich týmu

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Podoba fotbalu se už změnila mnohokrát. Z proletářsk­é zábavy je milionový byznys – a na výsledcích záleží víc než dřív. Proto nejbohatší týmy zaměstnáva­jí armády datových analytiků, kteří předvídají každičký aspekt zápasu.
FOTO PROFIMEDIA Podoba fotbalu se už změnila mnohokrát. Z proletářsk­é zábavy je milionový byznys – a na výsledcích záleží víc než dřív. Proto nejbohatší týmy zaměstnáva­jí armády datových analytiků, kteří předvídají každičký aspekt zápasu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia