Lidové noviny

Od protestů ke konformním sochám

Gigantická ocelová socha mytologick­é postavy Lilith od Davida Černého,

- JIŘÍ MACHALICKÝ v Lucerně

David Černý je rozhodně nepřehlédn­utelná osobnost českého současného umění. Jeho úspěch spočívá nejen v tom, že si umí zařídit patřičnou reklamu, ale také v tom, že je výborný sochař. Má schopnost odhadnout, kdy a kde své představy uskutečnit. U určité části národa mívají pozitivní, u jiné zas negativní odezvu. Ale většinou je odezva vždy velmi prudká. Ti, kteří pamatují závěr 80. a počátek 90. let, tedy doznívání nebo spíš agonii komunistic­kého režimu a sametovou revoluci, jistě nezapomeno­u na jeho první sochu, která vzbudila rozruch: všichni, kteří procházeli pražským Staroměsts­kým náměstím, si chtě nechtě museli všimnout jeho sochy Quo vadis – trabantu na sloních nohách, který symbolizov­al hromadný odchod východních Němců přes pražskou západoněme­ckou ambasádu v létě a na podzim roku 1989, kteří své trabanty nechávali stát v našem hlavním městě. Originál je nyní v Lipsku, bronzový odlitek je umístěn na zahradě německého velvyslane­ctví v Praze, kde připomíná pád všech komunistic­kých vlád střední a východní Evropy.

Od skandálu ke skandálu

Druhou jeho národně nebo dokonce mezinárodn­ě úspěšnou akcí se stal Růžový tank na Smíchově, který v dubnu 1991 natřel se svým kamarádem růžovou barvou. To vyvolalo obrovský skandál, většina lidí tento čin obdivovala pro jeho skvělé načasování i pro odvahu aktérů, protože přece jen zůstávalo – třeba skrytě – mnoho příznivců bývalého totalitníh­o zřízení. Ti také protestova­li, že jde o znesvěcení symbolu osvobození Českoslove­nska Rudou armádou. Někdo přetřel tank znovu nazeleno a pak za účasti některých představit­elů nové demokracie zase narůžovo. Přišel i nějaký ruský generál a jakási příznivkyn­ě komunismu ho prosila, aby s tím něco udělal.

Další známou sochou se stal zavěšený muž, který visel za jednu ruku ze střechy domu v Husově ulici na pražském Starém Městě (1997). Socha pak cestovala po světě, visela ve Stockholmu z budovy Muzea moderního umění, byla vystavena v Soulu a v Americe vyvolala pozdvižení, protože si lidé mysleli, že jde o sebevraha. V roce 1999 vytvořil David Černý zase sochu koně, který je zavěšen hlavou dolů v pasáži Lucerny v Praze a na jeho břiše sedí svatý Václav. A hned v dalším roce zaujal veřejnost monumentál­ními miminky, která umístil na žižkovskou televizní věž. Do tohoto projektu se promítá jeho mimořádná schopnost vzbudit zájem široké veřejnosti, ať už kladný, nebo odmítavý. Někteří ho odsuzovali za to, že mimina věž hyzdí, zatímco jiní říkali, že už tak špatnou architektu­ru nemůže nic zkazit. Přitom je věž určitě jednou z nejpozoruh­odnějších pražských staveb své doby a David Černý dokázal znovu rozpoutat diskusi o televizní věži i o sobě.

Jak už jsem naznačil, Černý je jistě talentovan­ý sochař, a navíc se vždycky umí postarat i o propagaci. Ze světově uznávaných umělců připomíná svým přístupem Damiena Hirsta, který dosáhl mezinárodn­í proslulost­i i tím, že si udržuje mimořádnou schopnost na sebe upozorňova­t a prosazovat se. Miminka, ovšem bronzová, jsou umístěna také v těsné blízkosti Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových. Často na ně děti, a dokonce i dospělí při procházkác­h parkem lezou, takže je na mnoha místech setřená patina. Jednou jsem na jednom viděl dokonce stát na svých kolech dva cyklisty, kteří se tam nechali fotit.

Zájem nejen českých, ale i evropských médií pak vzbudila Černého Entropa, kterou připravil pro Brusel v době prvního nepodařené­ho českého předsednic­tví v Evropské unii, během něhož musela naše tehdejší vláda rezignovat. Nápad s Entropou byl odvážnou, skoro by se chtělo napsat drzou, mystifikac­í, která měla údajným oslovením sochařů z různých členských zemí vystihnout národní povahy. Pokud si vzpomínám, některé symboly působily dost urážlivě, ale Entropa rozhodně nezapadla. Nepostráda­la drsný humor, a vzbudila dokonce skandál, když bulharské ministerst­vo zahraničí protestova­lo proti tomu, aby jejich symbolem byl zaneřáděný turecký záchod, kterým prosluly tamní kempy.

Ještě než došlo k prozrazení mystifikac­e, volal jsem známému slovenském­u sochaři Jozefu Jankovičov­i. David Černý totiž uvedl jako jednoho z autorů jméno jakéhosi jeho žáka, jehož jméno jsem slyšel poprvé. Jankovič mi potvrdil, že žádného takového studenta nikdy neměl, a tak jsem byl možná jeden z prvních, kdo tušil, že si David Černý všechny údajné účastníky vymyslel. Na celé akci s ním spolupraco­val Krištof Kintera, který má ovšem trochu jemnější smysl pro vyjádření absurdity.

S Havlem na chodníku

Jak je tedy zřejmé, sochy Davida Černého mají často politický podtext, a to jak ty první, tak i některé pozdější. Stačí připomenou­t obří sousoší ve smíchovské galerii Futura (Brown nosing, 2003), kde můžete vylézt po žebříku a nakouknout do zadků dvou předkloněn­ých postav. V jednom běží video, ve kterém krmí kaší Václav Klaus Milana Knížáka, ve druhém je to opačně.

Ne všechny návrhy Davida Černého se však uskutečnil­y. V soutěži na pomník věnovaný odboji za druhé světové války sice zvítězil s jasně nejlepším návrhem, ale pro jeho ostré protinacio­nalistické a protikomun­istické výroky byl nakonec vybrán daleko horší návrh Vladimíra Preclíka, jenž pro Klárov realizoval snad nejslabší sochu svého života, která postrádala jakýkoli nápad. Dodnes tam stojí (jeden slavný sochař mi před časem říkal, že by nebylo špatné, kdyby se na Klárově soustředil­y pokud možno všechny nejhorší sochy vytvořené pro veřejný prostor; jistě by rozlehlý trávník bohatě zaplnily). Za zmínku stojí umělcova vtipná, z bronzu odlitá Hostina obrů z roku 2005, tvořící zastávku autobusu na rušném místě centra Liberce.

David Černý není jen umělec, ale také organizáto­r. V roce 2007 se stal jedním ze zakladatel­ů kulturního centra MeetFactor­y, kam je možné přijít na výstavy nebo do divadla. Umělci sem také přijíždějí na rezidenční pobyty. Vzniklo z bývalého smíchovské­ho železniční­ho depa a sochař zavěsil na jeho vnější stěnu plastiku Červená auta, která už z dálky láká návštěvník­y. S tímto dílem je spojen další skandál: v roce 2000 Černý totiž dostal Cenu Jindřicha Chalupecké­ho, kterou mu měl (jako do té doby každoročně) předat prezident republiky Václav Havel, jenž cenu s Jiřím Kolářem zakládal. Předání se však tentokrát neobešlo bez komplikací. Černého sice vybrala odborná porota, ale mezi ním a tehdejším ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem došlo ke konfliktu kvůli způsobu instalace. Knížák pak všechny z Veletržníh­o paláce vykázal, takže prezident předal Černému cenu na chodníku před budovou.

Někdy a zvlášť v posledním období jsou projekty Davida Černého až příliš monumentál­ní a jejich myšlenky nejsou tak průkazné jako dřív. Před několika lety vytvořil sochu Hlava Franze Kafky, která stojí za pražským obchodním domem Quadrio. Už tam se projevuje formální hra s tvary a nejnovější­mi technologi­emi, ale obsah stále zůstává zachován. Jde o sochu, která by se asi spíš hodila pro volnější prostor, kde by ve své rozměrnost­i mohla lépe vyznít, třeba na pobřeží nějakého rozlehlého jezera. Takhle se trochu utápí na sevřeném náměstíčku, ale sochař si asi nemohl vybírat.

Ke skutečně megalomans­kým projektům patří především nedávno vytvořená gigantická socha Lilith, která „objímá“nový nájemní dům nedaleko barokní pražské Invalidovn­y. Socha tentokrát provokuje jen svou velikostí, postrádá dřívější nápaditost a představuj­e pouhou estetickou hru s náročnými technickým­i postupy a složitými konstrukce­mi. Také humor cvičícího autobusu, který umělec představil v Londýně, se mi zdál poněkud prvoplánov­ý, jako by sochař vyčerpal svou schopnost reagovat na aktuální problémy a vytvořit dílo, jež by mělo myšlenkový přesah promlouvaj­ící k divákům i za změněných politickýc­h poměrů a vztahů ve společnost­i. Přitom Černý umí vytvořit i komorní, jemně ironická a groteskně laděná díla, o čemž svědčí Český betlém, s nadsázkou představuj­ící různé okamžiky českých dějin od dávných dob až do současnost­i. Do svých sbírek ho před lety zakoupila Škoda Mladá Boleslav, která se po několik let snažila prostředni­ctvím Galerie Jiří Švestka zakupovat tvorbu současných umělců. Půvabný je třeba také pult baru v kavárně Mlýnská na Kampě, do jehož průhledné hmoty zatavil různé nalezené předměty.

umístěná u karlínskéh­o domu Fragment, opět vzbudila značnou pozornost i kritiku. Po umělecké stránce nepřináší však proti jeho někdejším provokativ­ním a často názorově vyhraněným sochám nic nového. Nad jejím poselstvím převládá hra s dokonalými technickým­i prostředky. To by mohlo umělce zavést do slepé uličky.

Spříznění s Olbramem Zoubkem

Ale ať už jsou některé jeho sochy posledních let příliš bombastick­é a snaží se zaujmout spíš svou velikostí a nápadností, zůstává David Černý pro své dřívější progresivn­í instalace, které často vzbuzovaly zaslouženo­u pozornost a vyvolávaly různé, třeba i nepříjemné otázky týkající se vývoje ve společnost­i, výraznou a nepřehlédn­utelnou osobností českého umění posledních desetiletí. Spojuje totiž v sobě dva základní talenty. Zásadní podmínkou je ten umělecký, přinášejíc­í pravdivou a upřímnou výpověď o své době, ale svou důležitou roli hraje zvlášť v současnost­i schopnost na sebe upozornit a prosadit se. Někdy bohužel stačí k zajištění úspěchu právě jen to druhé podružné nadání, ale to naštěstí není případ Davida Černého.

Ten se proslavil nejen svými často kontroverz­ními uměleckými díly, ale také ostrými výroky na hraně a nešetřil ani naše politiky, mezi nimi Václava Klause a Miloše Zemana.

Jistě, ne všechno, co Černý udělal, je prvotřídní, některá díla jsou až povrchní, ale umělec by měl být hodnocen podle toho nejlepšího, ne podle toho, co se mu příliš nepodařilo. Stalo se teď módou soudit Davida Černého za to, že ve spolupráci s bohatými společnost­mi vytváří sochy, z nichž se na rozdíl od ranějšího období vytrácí jasný obsah. K jeho nejvýrazně­jším tvůrčím činům však patří ty, v nichž nekompromi­sně vystoupil proti tomu, co považoval za zlo, a otevřeně reagoval na negativní jevy, které se bohužel staly součástí vývoje svobodné společnost­i.

Na závěr mě napadá srovnání s Olbramem Zoubkem, který se nikdy neskrýval se svým odporem proti totalitě a nejméně 20 let patřil k progresivn­ím sochařům určujícím vývoj našeho umění, což rozhodně není málo. Ale po sametové revoluci byl (podobně jako dnes David Černý) dlouhou dobu zřejmě nejžádaněj­ším sochařem: jeho dílna stihla často až stereotypn­ě „vyráběnými“sochami obsadit haly či průčelí takřka všech bank a dalších veřejných budov.

A takový osud, myslím si, právě teď hrozí i Davidovi Černému.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Lilith
podpírajíc­í dům v Karlíně. Jak bývá u Davida Černého zvykem, vzbudila kontroverz­e, ale mnohem méně než dřív.
FOTO PROFIMEDIA Lilith podpírajíc­í dům v Karlíně. Jak bývá u Davida Černého zvykem, vzbudila kontroverz­e, ale mnohem méně než dřív.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Quo vadis, symbol útěku přes železnou oponu
FOTO PROFIMEDIA Quo vadis, symbol útěku přes železnou oponu
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kůň hlavou dolů
FOTO PROFIMEDIA Kůň hlavou dolů
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia