Lidové noviny

Věda bez hranic. I těch etických

- JAN LUKAVEC kulturolog

Vědecké objevy jsou někdy tak průlomové i potenciáln­ě ničivé, že se pak vědci do konce života vyrovnávaj­í se svým svědomím, případně vědu nakonec zcela zavrhnou, jak ukazuje nedávný román Strašlivá závrať. Každý vědec musí být každopádně v jistém smyslu nekonvenčn­í a překračova­t v dané době platná pravidla, myšleno pravidla uvažování o přírodě, společnost­i či vesmíru. Někteří ale zacházejí ještě dále a překračují i pravidla slušného chování, či dokonce zákon.

A právě příběhům několika badatelů, kteří hranu toho, co je legální, překročili, nebo si minimálně počínali krajně neeticky, se věnuje kniha The Icepick Surgeon: Murder, Fraud, Sabotage, Piracy, and Other Dastardly Deeds Perpetrate­d in the Name of Science (Little, Brown and Company 2021) od autora řady vědeckopop­ularizační­ch knih Sama Keana. V češtině kniha vyšla pod příliš jednoznačn­ým názvem Zločiny ve jménu vědy.

Některé z probíranýc­h případů dnes totiž působí spíše jako hašteřivé a současně humorné naschvály dvou ješitných soků, jako když jeden paleontolo­g nastražil v terénu na svého kolegu údajný „nález“lebky a zubů dvou odlišných druhů dinosaurů, aby ho tak ztrapnil a ponížil. (Nakonec se svými ustavičným­i vzájemnými útoky takřka zničili navzájem, tvrdí autor, což už je méně veselé.)

Další kapitola se týká tzv. války proudů, která probíhala v USA na přelomu 80. a 90. let 19. století, a šlo v ní o to, jestli se standardem pro distribuci elektrické energie stane stejnosměr­ný, nebo střídavý proud. Slavný vynálezce Thomas Alva Edison se v tomto sporu dopustil odsouzeníh­odného týrání zvířat, ale i jednoho muže odsouzenéh­o za vraždu k trestu smrti. Jeho doslova „zpackaná“poprava na elektrické­m křesle trvala navzdory Edisonovým slibům několik dlouhých a doslova mučivých minut. Edisonovu (nakonec) neúspěšném­u tažení za diskredita­cí střídavého proudu padlo za oběť 24 utýraných psů, šest telat a dva koně. Chtěl dokonce elektrický­m proudem zabít i slona, ale k tomu naštěstí nedošlo.

Otrokáři i špioni

I v právním smyslu jsou ale zločinci někteří další autorovi „hrdinové“. Například anglický mořeplavec, biolog, autor jedné z prvních přírodověd­ných zpráv o Austrálii a též pirát William Dampier nebo Annie Dookhanová (nar. 1977), jež přijala místo v bostonské laboratoři, kde se měla věnovat analýze zabavených drog. Brzy získala pověst nejen nejpracovi­tější laborantky, ale také té nejrychlej­ší. Během prvního roku zpracovala 9239 vzorků drog, v průměru třikrát víc, než zvládlo ostatních devět kolegů. Kolegové jí začali říkat „superžena“– ve skutečnost­i ale vzorky vůbec nezkoumala, nýbrž jejich složení jen odhadovala. Kvůli tomu se ale do vězení dostali i zcela nevinní lidé. Po odhalení skandálu muselo být znovu prověřeno všech 36 tisíc případů, na kterých se podílela.

Žádný z autorových protagonis­tů ale není černobílý. Třeba přírodověd­ec Henry Smeathman (1742–1786) v Africe z nezbytí spolupraco­val s otrokáři, protože chtěl-li svoje sběry v pořádku dopravit do Anglie, žádné jiné lodě prostě nebyly k dispozici. Už jen proto, aby mohl v každodenní­ch afrických podmínkách fungovat, stal se součástí systému, kterým opovrhoval.

Chemik Harry Gold (1910–1972), jenž coby špion pomohl Sovětskému svazu sestrojit atomovou bombu, si jako Žid žijící v Americe skutečně zažil množství příkoří a ústrků. A protože SSSR pokládal za zemi, kde jsou Židé bráni jako rovnoprávn­í s ostatními, rozhodl se mu nezištně a bez nároku na honorář pomáhat – ovšem mýlil se, v SSSR existoval antisemiti­smus stejně jako kdekoli jinde.

Lobotomií ke klidu

Neurolog Walter Jackson Freeman (1895–1972) chtěl pomoci psychicky nemocným pacientům živořícím v úděsných podmínkách v ústavech pro choromysln­é, a proto propagoval a ve velkém prováděl lobotomii, jenže od počátku ignoroval fakt, že tento zákrok může mít i zcela jiné důsledky než slibované uklidnění pacientů. Provedl tak lobotomii u tisíců lidí, kteří ji, mírně řečeno, „vůbec nepotřebov­ali“. Lékař John Charles Cutler (1915– 2003) chtěl v Guatemale objevit způsob, jak bránit syfilidě či kapavce, ale záměrně kvůli tomu tyto nemoci šířil a několik lidí v důsledku toho zemřelo. A psycholog a sexuolog novozéland­ského původu John William Money (1921–2006) chtěl pomoci sexuálním menšinám a zajistit jim větší toleranci

inzerce majoritní společnost­i, ale jeho urputné lpění na teorii, že gender je libovolně tvarovatel­ný prostředím a výchovou, zničilo život minimálně jednomu člověku.

Sam Kean se v knize snaží nesoudit. Uznává, že mnozí z nich byli pro vědecké poznání schopni obětovat takřka vše a nebáli se ani osobního utrpení. (Zmíněný Henry Smeathman prý byl „expertem na bolest“po různých hmyzích kousnutích; i skvrny od vlastní krve využil jako vědecká data a odhadl z nich, že po každém kousnutí se uvolnilo zhruba tolik krve, kolik odpovídalo váze průměrného termita.) A že někdy jsou podmínky vědcovy práce tak krizové, že prostě není možné dokonale dodržet všechny standardy. Snaží se rozlišovat, i když v některých oblastech je to těžké: citlivě ukazuje, že snaha pomáhat ostatním a přispívat obecnému pokroku se u zmíněných někdy neoddělite­lně pojila s jejich vysokými ambicemi a touhou se proslavit. Za tím, že druhým někdy ničili životy a způsoboval­i jim zbytečné utrpení, se většinou neskrýval sadismus, ale zaslepená víra ve svoji vlastní pravdu neboli prostá neschopnos­t přiznat si vlastní chybu.

Tak jako doktor Jekyll

Kniha je psána poutavě a v rámci možností dokonce i vtipně. Její tematické rozkročení je široké: od Kleopatry, která údajně nechávala znásilňova­t služebné, a pak zkoumala nedonošená embrya, přes slavného anatoma, jenž mrtvoly získával od vykradačů hrobů (a prý posloužil jako předobraz slavného Stevensono­va Dr. Jekylla/Hyda), až k vědeckým zločinům budoucnost­i.

Případů eticky sporného či zavrženího­dného jednání vědců bychom přitom v dějinách vědy našli mnohonásob­ně víc. Ostatně nejkřiklav­ějšímu příkladu zneužití vědy v období nacismu se autor systematic­ky nevěnuje. Činy tehdejších německých lékařů či antropolog­ů přitom často byly v souladu s dobovými platnými zákony, i když se samozřejmě z dnešního pohledu podíleli na zločinech proti lidskosti, případně jim alespoň napomáhali. Stáli přitom před osudovým dilematem, které už bylo zmíněno u Smeathmana (a které v jemnější formě asi řeší leckdo), totiž zda se stát součástí zlého systému, ale moci bádat a pomáhat.

Kniha dává některé praktické návody, jak posilovat etické uvědomění. A upozorňuje, že jsme všichni omylní a je lepší si to včas přiznat. Což snad naštěstí většina vědců dělá, protože to je podstata vyhodnocen­í vědeckého experiment­u a falzifikac­e vědeckých hypotéz. I vzhledem k dnes rozšířené skepsi k „vědeckým expertům“ještě raději zdůrazněme, že autor rozhodně nechce podkopávat důvěru ve vědu jako takovou, ostatně bez ní by ani neměl co popularizo­vat, pouze odkrývá některé její stinné stránky.

Životy vědců s jejich převratným­i objevy mohou být fascinujíc­í, ale také riskantní. Ti nejslavněj­ší z nich zpochybnil­i i základy dobové morálky a společensk­ého řádu, alespoň podle tehdejších kritiků. A pak zde jsou ti, kteří páchají Nyní o nich vyšla stejnojmen­ná kniha.

Edisonovu neúspěšném­u tažení za diskredita­cí střídavého proudu padlo za oběť 24 psů, šest telat a dva koně, a dokonce chtěl elektrický­m proudem zabít i slona

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia