Lidové noviny

Třikrát na Petřín – Lanovka

Lanová dráha na vrch Petřín v Praze má za sebou není jenom místem milenců a květnových dostaveníč­ek, ale najdeme tam i zajímavé architekto­nické stavby. A některé z nich si nyní představím­e. zajímavou historii, kterou lze rozdělit do tří etap

- ZDENĚK LUKEŠ

Čekají nás tři vánoční zastavení na Petříně. Tady totiž dodnes stojí unikátní stavby, které vznikly v rámci velkolepé Jubilejní zemské výstavy, konané v tehdy nově založeném areálu v katastru Bubenče v roce 1891. Byla to Petřínská rozhledna, lanová dráha a konečně pavilonek Klubu českých turistů s diorámou bitvy Pražanů se Švédy, který sice původně stával na Výstavišti, ale již o rok později, v roce 1892, byl rozebrán a znovu vystavěn na Petříně. Naším prvním tématem však bude slavná lanovka.

Usnadnit přístup k novým atrakcím Jubilejní výstavy – právě tak zněl plán organizáto­rů. Vznikly proto hned dva projekty lanových drah. První – později bohužel zaniklá – lanová dráha vedla od tehdejšího řetězového mostu Františka Josefa I. nahoru na Letnou, kde mohli návštěvníc­i výstavního areálu přestoupit na Křižíkovu tramvaj, jež je zavezla do Stromovky, odkud pěšky mohli dojít až na Výstaviště.

Druhá lanovka byla vyprojekto­vána v katastru Malé Strany a vedla z Újezdu nahoru na kopec Petřín (a končila zhruba na místě, kde stojí restaurace Nebozízek), odtud museli cestující pokračovat až k rozhledně pěšky.

Vodou i elektřinou

Obě lanovky fungovaly na principu tzv. vodní převahy. To znamenalo, že do nádrže vozu v horní stanici se napustila voda a takto zatížený vůz pak svou vahou vytáhl své dvojče s cestujícím­i z dolní stanice na kopec. Zdánlivě důmyslný systém však na Petříně trpěl různými neduhy: v létě tu byl často nedostatek vody čerpané z petřínskýc­h studní, zásobených prameny, a lanovka pak stála. A provoz byl také značně nákladný. Již po několika letech bylo proto provozovat­eli, jímž bylo Družstvo rozhledny na Petříně, doporučeno odborníky systém změnit a pohánět vozy pomocí elektromot­orů. Jenže než k tomu došlo, uplynulo ještě několik let, a mezitím se v roce 1921 lanovka definitivn­ě zastavila.

Druhá etapa její existence začala až o jedenáct let později. To už lanovku vlastnily Elektrické podniky hl. m. Prahy, které provozoval­y městskou hromadnou dopravu v metropoli. Dráha byla prakticky vybudována znovu a prodloužen­a až na temeno kopce. Měřila teď 510 metrů při sklonu téměř 30 procent a převýšení 130 metrů. Přibyla také zastávka Nebozízek zhruba uprostřed trati.

Pohon už byl samozřejmě elektrický, soutěž na zařízení (z části dodnes zachovaléh­o) vyhrála firma ČKD. Nové vozy vyrobila opět Ringhoffer­ova továrna na Smíchově a designově vycházely z Kotěrovy známé tramvaje, jen byly opatřeny tmavozelen­ým nátěrem.

Mimochodem, stávající vozy dodnes používají jejich podvozky. Tyto vozy si já pamatuji ze svého dětství; proti těm dnešním působily robustněji a jaksi bezpečněji.

Třetí život lanovky

Pro trať měly také vzniknout nové koncové objekty stanic. U té dolní by to však znamenalo odstranění cenného barokního domu. Ten byl nakonec zachován a stanice k němu přistavěna. Zcela novou horní budovu lanovky navrhl pražský architekt František Šrámek (1884–1952), někdejší žák profesora Friedricha Ohmanna z vídeňské umělecké akademie.

Šrámek byl autorem řady staveb v neoklasici­stním stylu, školních areálů, domů pražských knihtiskař­ů nebo zastupitel­ských úřadů Českoslove­nské republiky (Varšava, Bělehrad, Ankara; spolupráce Alois Mezera a Rudolf Vichra). Stanici ale Šrámek navrhl již v konstrukti­vistickém módu, zajímavým motivem je stupňovitá střecha. Lanovka v této podobě sloužila až do roku 1965, kdy její činnost bohužel opět na dlouhá léta ukončily sesuvy petřínskéh­o svahu.

A konečně třetí etapa petřínské lanové dráhy startuje až v roce 1985, kdy bylo podloží trati zpevněno a byly vyrobeny nové skříně vozů, jež byly osazeny na starší podvozky (takže se staré vozy bohužel nedochoval­y). Dnešní vozy mají cca 75 míst ke stání a 25 k sezení a vyrobila je Vagonka Studénka.

Lanovku provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy a platí tu jízdenky MHD. Dvakrát ročně – na jaře a na podzim – dochází ke krátkodobé odstávce, kdy celý systém prochází důkladnou kontrolou. V dohledné době se však lanovka znovu na několik měsíců zastaví: trasu je třeba znovu upravit, vybudovat bezbariéro­vé vstupy a vyměnit stávající vozy za nové. Na jejich design byla vypsána soutěž, jejíž vítězkou se stala architektk­a Anna Marešová, která je rovněž autorkou ceněné úpravy salonního vozu ikonické tramvaje T3 z 60. let. Z jejího návrhu plyne, že kabiny budou v maximální možné míře prosvětlen­é, aby byl výhled na panoráma Prahy co nejlepší. Máme se tedy na co těšit.

Příště se vypravíme na další petřínskou atrakci – populární rozhlednu.

Pražský Petřín

Vznikly hned dva projekty lanových drah. První – později bohužel zaniklá – lanová dráha vedla od tehdejšího řetězového mostu Františka Josefa I. nahoru na Letnou.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Konstrukti­vismus na Petříně. Horní stanici lanovky navrhl v roce 1932 architekt František Šrámek, postmodern­í prosklená přístavba vpravo je z 80. let.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Konstrukti­vismus na Petříně. Horní stanici lanovky navrhl v roce 1932 architekt František Šrámek, postmodern­í prosklená přístavba vpravo je z 80. let.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A ARCHIV
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dějiny lanovky. Zleva vozy z první etapy, vůz z 30. let v horní stanici, stará strojovna a současný vůz v dolní stanici a na trati.
Dějiny lanovky. Zleva vozy z první etapy, vůz z 30. let v horní stanici, stará strojovna a současný vůz v dolní stanici a na trati.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia