Lidové noviny

Pavlův velký den: symboly i překvapení

Čtvrtý český prezident dnes skládá slib. Zabydlet se může v Domečku v Královské zahradě či v Lumbeho vile

- IVETA KŘÍŽOVÁ Ze scénáře inaugurace

Republika dnes vstupuje do nové prezidents­ké éry. Za dekádou Miloše Zemana napsala půlnoc tečku. Pár minut po čtrnácté hodině slíbí věrnost republice generál ve výslužbě Petr Pavel. Stane se čtvrtým prezidente­m ČR.

Na Pražském hradě, kde se dnes slavnostní inaugurace odehraje, nebudou chybět symboly, tradice, velkoplošn­é obrazovky pro veřejnost, bezpečnost­ní opatření, ctění hosté a hlavně emoce. „Ceremoniál je živý v tom, že v něm pracují emoce. Prezident stojí proti stovkám osobností, duní salvy, skla v sále se chvějí. A pak je absolutní ticho, do kterého zazní hymna. I otrlému se rozechvějí kolena,“řekl LN někdejší hradní protokolář všech českých prezidentů Jindřich Forejt. Jinak tomu podle něho nebude ani u Pavla.

Po skončení oficialit a tradic plného obřadu ve Vladislavs­kém sále pozdraví spolu se svou chotí z balkonu na III. nádvoří veřejnost, pro kterou je tato část Hradu otevřena. Stejně jako Hradčanské náměstí vybavené obrazovkam­i pro přímý přenos inaugurace. S balkonkem má souviset i překvapení, které zmiňuje Pavlův tým.

Spekuluje se, že lidé uvidí zrenovovan­ou prezidents­kou standartu.

Zdravice z balkonku je odkazem na Václava Havla, který z něj mával shromážděn­ým. „Havel ale neměl balkonek rád, cítil se na něm lidem hodně vzdálen,“připomněl Forejt. „Havlův rukopis“je čitelný i na dalších bodech programu. Stejně jako ikona sametové revoluce i Pavel dnes v podvečer dostane v katedrále požehnání od církví a vyslechne si Dvořákovo Te Deum, byť jen v jeho koncertní verzi. Podobně jako Havel si také obmění svoji ochranku. Na rozdíl od Havla ale Pavel nezačne hned vteřinu po inauguraci plně úřadovat z Hradu. Než ho zbaví případných odposlechů, ponechá si kancelář v Hrzánském paláci.

Jasno není o bydlišti nového prezidenta. Jeví se dvě možnosti: Lumbeho vila u Jeleního příkopu nebo rezidence v Královské zahradě, které se říká Domeček. Prvním nastěhovan­ým v něm byl Klement Gottwald. Ale pobýval tam i Havel.

Duní salvy, skla v sále se chvějí. A pak je absolutní ticho, do kterého zazní hymna…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia