Lidové noviny

Americkou naftu řidič nepozná

- MIROSLAV PETR

byl první významný dovoz nafty z USA do ČR. Tanker zakotvil v Gdyni.

Drahou naftu se nyní vyplatí dovážet až ze zámoří. První větší dodávku dieselu z USA, kterou zajistil státem ovládaný distributo­r paliv Čepro, začnou Češi tankovat již za několik týdnů.

„Američani se naučili vyrábět naši kvalitu podle našich parametrů a budou sem palivo tlačit. Otevřeli jsme zdroj, u kterého počítáme s dalšími kontrakty. Celá Evropa bude na zámořské dodávky nafty z Ameriky, Indie nebo od Saúdů hodně přecházet,“řekl LN Jan Duspěva, generální ředitel

Čepra. S tím, že další podobné dodávky z USA budou následovat.

Americká nafta vyrazila do Česka už zkraje února, když přístavní dělníci v New Orleansu přečerpali do tankeru Eldia 45,8 tisíce kubických metrů (45,8 milionu litrů) nafty z tamní rafinerie Garyville společnost­i Marathon Petroleum. Za pár dní už byla v polské Gdyni,

odkud putovala vlakem do Česka. Luisiansko­u naftu nyní Čepro v příštích třech až šesti týdnech rozveze přes své zákazníky do čerpacích stanic.

Duspěva ujišťuje, že americké palivo svou kvalitou české řidiče nezklame, ostatně splnění všech norem hlídá – jako i v jiných případech – Česká obchodní inspekce.

„Kvalitou se jedná o evropský standard. Ve Spojených státech používají naftu s nižším cetanovým číslem (udává procentuál­ní podíl cetanu – čím je vyšší, tím je motorová nafta kvalitnějš­í a snadněji se vznítí – pozn. red.), ale pochopili, že v Evropě je díra na trhu, a začali vyrábět evropské šarže ve větším množství,“dodal šéf Čepra.

Evropa se po vypuknutí embarga na dovoz ropy a nedávno také pohonných hmot z Ruska intenzivně zásobuje ze zemí, které k nám kvůli velké vzdálenost­i dosud nedovážely nebo jen výjimečně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia