Lidové noviny

Symboly i překvapení

-

1. Jak bude vypadat složení slibu?

Slavnostní ceremoniál se odehraje tradičně ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu, kde ve čtrnáct hodin začne společná schůze obou parlamentn­ích komor. Kromě poslanců a senátorů dostali pozvánku na inauguraci i politici, zástupci justice, armády, bezpečnost­ních složek, akademické obce, církve, diplomacie a také rodina či hosté Petra Pavla. Celkem bude v sále na 850 hostů. „Společná schůze má jediný bod programu a to je složení slibu prezidenta republiky. Tedy předsedají­cí paní Pekarová Adamová zahájí schůzi, vyzve prezidenta, aby složil slib, pan Pavel přijde, položí ruku na Ústavu ČR, řekne slib, podá ruku předsedovi Senátu, čímž svůj slib stvrdí, zazní státní hymna. Elektronic­ká děla do toho budou z Petřína pálit 21 salv a prezident řekne proslov. Předsedají­cí schůzi ukončí,“řekl LN bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

2. Kdy prezident pozdraví veřejnost?

Ve 14.50, ihned po skončení inaugurace ve Vladislavs­kém sále, prezident Pavel pozdraví z balkonu na třetím nádvoří veřejnost. Poté přejde na první nádvoří, kde mu podá hlášení náčelník generálníh­o štábu Karel Řehka. Špalírem bojových praporů Pavel dojde k soše prvního českoslove­nského prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, u které položí květiny. Následně se pozdraví s přítomnými příznivci a odejde do Španělskéh­o sálu, kde se bude konat číše vína pro tři tisíce hostů, kterým zahrají členové bývalé skupiny Spirituál kvintet.

V podvečer se prezident přesune do katedrály svatého Víta. Tady se zúčastní ekumenické

modlitby v kapli svatého Václava. Následovat bude skladba Antonína Dvořáka Te Deum.

3. Kdy a kde začne prezident úřadovat?

Nově zvolená hlava státu se ujímá svých povinností hned po složení slibu. Tým prezidenta avizoval, že zůstane i po inauguraci ještě nějakou domu v Hrzánském paláci, protože musí prý Hrad „vyčistit“. Spekuluje se například o odstranění odposlechů. Exprotokol­áři Forejt i Sklenář se shodují, že je to krajně neobvyklé a nevysílá to dobrý signál. „Překvapilo mě to. Vždy si prezident potom, co byl uveden do funkce, našel nějakou kancelář na Hradě, která nemusela být definitivn­í. Tak to bylo u Václava Havla i Václava Klause,“zdůraznil Sklenář

s tím, že nešťastnou věcí toho všeho je, že se to řeší takto veřejně.

Byť bude Pavel ještě nějakou dobu v Hrzánském paláci, Pražský hrad bude také využívat. V pátek ráno v něm například jmenuje Petra Hladíka ministrem životního prostředí.

4. Jak je to s ochrankou prezidenta?

Petra Pavla po jeho zvolení prezidente­m hlídali bodyguardi z jiného útvaru, než bylo dosud u hlavy státu zvykem. Vymínil si, že by chtěl místo Útvaru pro ochranu prezidenta trojici bodyguardů Vojenské policie (VP). Svůj krok vysvětlova­l nedůvěrou k bývalému vedení prezidents­ké ochranky. Podle Sklenáře patrně tito tři policisté nyní přejdou do Útvaru pro ochranu prezidenta. „Je to standardní, všichni prezidenti s sebou vzali na Hrad „kluky“, které znají, kterým důvěřují. Je to tam hodně postaveno na důvěře, musí jim naprosto věřit,“uvedl. Podobně se vyjádřil i Forejt, podle něhož si Klaus i Zeman také přivedli vlastní ochránce. „Věděli o jejich zvycích i zlozvycích, věděli, jak fungují. Chápu tedy prezidenta Pavla, že si zvolil vlastní lidi, s nimiž se zná,“dodal Forejt.

5. Kde bude prezident bydlet?

Budoucí bydliště prezidenta Pavla stále halí mlha. Byť ještě před volbami tvrdil, že by chtěl i nadále bydlet hlavně ve svém domě v Černoučku na Litoměřick­u, bezpečnost­ní aspekty spojené s jeho funkcí mu to patrně neumožní. Podle

Sklenáře jsou dvě možnosti, kde by mohl bydlet: Lumbeho vila u Jeleního příkopu nebo rezidence v Královské zahradě, které se říká Domeček. „V Lumbeho vile bydlel Václav Klaus, je malinká, ideálně pro dva lidi. Je v uzavřené části Hradu, kde jsou zahrady, je dobrá i z hlediska bezpečnost­i. Domeček je obrovský. Stavěl se před válkou pro Beneše, ten v něm ale nestihl bydlet a jako první ho obýval Gottwald. Pak tam bydleli všichni komunistič­tí prezidenti, ale bydlel tam i Havel,“nastínil Sklenář s tím, že označení Domeček klame. Jde totiž o velký objekt, dole jsou reprezenta­tivní prostory, kinosál, bazén i sauna. „Ale je to mezi Míčovnou a Královskou zahradou, problemati­čtější proto z hlediska bezpečnost­i, proudí kolem davy lidí,“doplnil.

Pokud jde o Lány, Pavel ani jeho tým zatím jasně neřekli, jaký záměr hlava státu se zámkem má. Jisté je, že ho nebude využívat tak často jako Miloš Zeman, který v něm trávil většinu svého druhého mandátu. Ve hře je podle Sklenáře i otevření Lán či jeho části pro veřejnost.

6. Jak to bude s lékařskou péčí o prezidenta?

O prezidenta se budou starat lékaři z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicí­ch. Shodnou péči měli i jeho předchůdci. „Samozřejmě pokud by bylo zapotřebí specialist­ů z jiných nemocnic, tak to je možné,“doplnil Forejt. V ÚVN si nechal Pavel nedávno udělat kompletní zdravotní vyšetření, které prokázalo, že je schopen ze zdravotníh­o hlediska bez výjimek vykonávat všechny prezidents­ké povinnosti. Zprávu vyhotovil ředitel nemocnice Miroslav Zavoral, který pečoval i o Miloše Zemana.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Kde bude Petr Pavel bydlet? Variantou je Lumbeho vila či Domeček.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Kde bude Petr Pavel bydlet? Variantou je Lumbeho vila či Domeček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia