Lidové noviny

„Občan Zeman a občan Pavel poobědvají“

K Pražskému hradu je šest stovek klíčů, Petr Pavel dostane jediný. „Je to klíč číslo 1 od korunní komory,“potvrdil LN bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

-

Bude inaugurace Petra Pavla něčím jiná než ty předešlé?

LN

Nebude. Všechny mají povinnou složku a tou je složení slibu na společné schůzi ve Vladislavs­kém sále. Další věci už jsou fakultativ­ní, například vojenská přehlídka. Ta někdy bývá, jindy se vynechá.

Překvapilo vás, že tentokrát nebude, když se hlavou státu stal generál ve výslužbě?

LN

Nepřekvapi­lo. Některé vojenské prvky inaugurace mít bude, například hlášení náčelníka generálníh­o štábu. Podle mě je ale úvaha taková, že do 28. ledna tady byla osoba generál Pavel a od čtyř hodin odpoledne 28. ledna je tady osoba prezident Pavel. Necítí potřebu dělat vojenskou přehlídku a problém to určitě není.

Samotné inauguraci bude předcházet oběd Pavlových se Zemanovými. Bývá to běžnou součástí programu?

LN

Dalo by se to označit za úplnou novinku. Docela pikantní na tom je, že oběd bude ve 12 hodin, takže Zeman už nebude prezident a generál ještě nebude prezident. Tedy spolu vlastně poobědvají dva občané – občan Zeman a občan Pavel.

Další fakultativ­ní věcí je Te Deum v katedrále. Není paradoxní, že se bude hrát pro ateistu, který navíc dostane i požehnání?

LN

Je to velká diskuse. On navíc v jedné větě říká, že je ateista, a v druhé, že je pokřtěný. Tedy pokřtěný ateista je velká zajímavost, ta se málokdy vidí. Hodnotím nicméně celý program v katedrále velmi pozitivně, je to dobré lišácké řešení. Te Deum bude jako koncertní provedení, žádná církevní slavnostní mše. Petr Pavel ale půjde do kaple svatého Václava, kde bude ekumenická modlitba za vlast, při ní mu požehnají. Tím je náboženská část splněna.

Byla vždy inaugurace spojena s Vladislavs­kým sálem na Pražském hradě?

LN

Když byl Masaryk zvolený poprvé v roce 1918, pobýval v USA. Telegram o zvolení dostal při obědě mezi předkrmem a hlavním jídlem. 21. prosince přijel do republiky, do Rudolfina, kde zasedal parlament, a tak řekl „slibuji“a přednesl projev. V Rudolfinu se odehrála i v letech 1920 a 1927. První inaugurace ve Vladislavs­kém sále se konala v roce 1934, byla to Masarykova čtvrtá a zároveň poslední inaugurace. To už byl ale hodně nemocný. Beneš byl v roce 1935 také inaugurová­n tam, ale Hácha ji měl v roce 1938 opět v Rudolfinu. Od té doby pak už všichni ve Vladislavs­kém sále.

LN Předávají si prezidenti nějaký symbolický klíč od Hradu?

Klíč od Hradu neexistuje, protože Pražský hrad má asi 600 klíčů. Hradní policie má dokonce oddělení, které se jmenuje „klíčnice“, a policistům se opravdu říká „klíčníci“. Mají všechny klíče. Existuje karta na vstup, která leccos odemkne, ale tím, že prezident má 24 hodin ochranu, to nepotřebuj­e. Jediný klíč, který prezident dostává, je klíč číslo 1 od korunní komory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia