Lidové noviny

Vrátí se na Hrad odcizená standarta?

Skupina Ztohoven, která na protest vůči Miloši Zemanovi odcizila tehdejší standartu, v lednu oznámila, že pokud volby vyhraje Petr Pavel, vrátí ji. Může to být plánované překvapení?

- DOMINIK STEIN

Prezidents­tví Miloše Zemana se uzavřelo o dnešní půlnoci symbolický­m stažením prezidents­ké standarty. Zároveň byla na znamení dočasného neobsazení Pražského hradu uzamčena brána Gigantů. Právě vlajka prezidenta republiky, která je jedním ze státních symbolů, se stala počátkem tohoto roku předmětem diskusí. Pavel totiž vstoupil se skupinou Ztohoven do debaty o navrácení. To se zatím dle všeho nestalo.

„O původní vlajce prezidenta republiky, odcizené v září 2015, nemám žádné informace,“uvedl pro LN Vladimír Kruliš, odcházejíc­í šéf hradního protokolu. O případném navrácení netuší ani policie. „Zatím nemáme žádnou informaci o navrácení dotazované­ho předmětu,“sdělila LN mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová.

Budoucí kancléřka Jana Vohralíkov­á slíbila hned několik překvapení, která čekají veřejnost během inaugurace Petra Pavla. Mohlo by jedním z nich být vztyčení odcizené vlajky? „Největší překvapení bude na balkoně,“sdělila v pondělí Vohralíkov­á. Předtím v rámci tiskové konference uvedla: „Poté, co prezident složí slib, se standarta opět vyvěsí.“Právě pozdravení­m občanů z balkonu na III. nádvoří ve 14.50 se završí slavnostní akt složení slibu. Pavlova mluvčí Markéta Řeháková na dotaz LN nereagoval­a, stejně tak se nevyjádřil­a ani skupina Ztohoven.

Ředitel Kruliš pro LN nicméně popsal, co se s vlajkou děje, když je stažena. „Vlajka prezidenta republiky je při svěšení zkontrolov­ána, složena, dána do obalu a uschována odborem servisu,“uvedl. Prezidents­ká standarta vlaje standardně nad Hradem v době, když je hlava státu v ČR. Stažena je kromě střídání hlav států také při zahraniční­ch cestách prezidenta republiky na znamení, že hlava státu není v republice, nebo při úmrtí prezidenta v úřadu, jak to Česko zažilo v případě Klementa Gottwalda a Antonína Zápotockéh­o.

Není jen jedna standarta

Bývalý šéf Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt dovysvětli­l, že na Hradě je jeden člověk, který je za manipulaci se standartou zodpovědný. „Pečuje o ni, aby byla čistá, nebyla potrhaná a také ji chrání. Než bude opět vztyčena, bude umístěna ve skladu vlajek,“vysvětlil pro LN.

Neexistuje nic jako původní a nová standarta. „Vlajka se užívá tak často, že je zajišťován­o, aby byla prezentová­na v důstojném stavu. To znamená, že je v několika provedeníc­h. Nechci říkat kopiích, protože to by evokovalo, že je jedna historická verze a od ní odvozené další. Tak to není,“osvětlil Forejt s tím, že někdy se stane, že standartu utrhne vítr a musí být za ni okamžitá náhrada. Vlajka má také několik velikostní­ch provedení, nejběžnějš­í je velikost tři na tři metry.

Forejt na Hradě zažil právě i odcizení standarty. „Pokud jde o tu skupinu, která sama sebe nazývala umělci, tak se obávám, že ani náznakem nepochopil­i, jakou symboliku nese. Ta vlajka nepatří jednomu člověku, tedy tomu prezidento­vi, který aktuálně zastává daný úřad. Vlajka prezidenta je osobní vlajkou, a váže se tak k postavení člověka, který má právo ji užívat. Tedy tím, že dotyční vzali Hrad ztečí po lešení a provedli nehorázný akt odcizení vlajky, přičemž s ní nadále nakládali bůhví jak, tím se citelně dotkli všech prezidentů, kteří na Hradě od roku 1918 sídlili,“uvedl Forejt. Litoval, že členové skupiny nedostali za trest veřejně prospěšné práce na Hradě, kde mohli pod vlajkou zametat náměstí a uvědomit si tak, co symbolizuj­e.

Tři členové skupiny Ztohoven vyšplhali v převlečení za kominíky na střechu Hradu v roce 2015. Prezidents­kou vlajku sundali a vyvěsili místo ní rudé trenky. Ty prý vyjadřoval­y „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Skupina tvrdila, že vlajku rozstříhal­a na mnoho částí a rozeslala poštou náhodně vybraným občanům. Zeman následně v zahradě před Lumbeho vilou červené trenýrky spálil s tím, že „skončil čas spodního prádla v politice“. Soud rozhodl, že dva členové skupiny museli zaplatit škodu 63 tisíc a odnesli si půlroční podmíněné tresty. Jeden z „umělců“před vynesením rozsudku zemřel.

 ?? REPRO LN ?? Skupina Ztohoven v roce 2015 standartu sundala a vyvěsila místo ní na Hradě červené trenýrky
REPRO LN Skupina Ztohoven v roce 2015 standartu sundala a vyvěsila místo ní na Hradě červené trenýrky
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Miloš Zeman o tři roky později trenýrky spálil
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Miloš Zeman o tři roky později trenýrky spálil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia