Lidové noviny

Prohledat celý Hrad by trvalo měsíce

Průměrná štěnice je velká jako flashka a pokryje 25 metrů čtverečníc­h, říká v rozhovoru LN Podle něj si prezident Petr Pavel nechá zkontrolov­at jen část Pražského hradu, třeba pracovnu a kanceláře. To by mohlo vyjít na necelých půl milionu korun.

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Jiří Schmidt, který se zabývá hledáním odposlechů. Prezident Petr Pavel avizoval, že chce před svým nástupem na Hrad nechat prostory prohlédnou­t před odposlechy. Jak taková kontrola probíhá?

Začíná se tím, že se provádí fyzická prohlídka, kterou dělají technici. Vše v místnosti důkladně prohledají, rozebírají veškeré předměty, které se rozebrat dají. Mají šroubovák, baterku nebo takovou tenkou kameru na ohebném kabelu, aby se dostali i na těžko přístupná místa. To je první část prohlídky. Pak probíhá kontrola rádiových frekvencí nebo rádiového spektra a pojmenováv­ají se jednotlivé signály, které jsou v dané lokalitě dostupné.

LN Co následuje?

V případě složitější a podrobnějš­í prohlídky využíváme i UV lampu. Ta nám rozebere místnost a ukáže skryté stopy jako v detektivká­ch v televizi. Kriminalis­té pomocí ní vidí krev, my vidíme třeba přemalovan­ou zeď. To nám napoví, že by tam mohla být štěnice. I když lidskému oku se zdá, že omítka je stejně bílá, UV lampa tam vidí změny. My se pak na změny zaměříme a hledáme ve zdi odposlechy. Dalším pomocníkem při hledání štěnic je prach. UV lampa odhalí, kde je setřený a kde nikoliv. Třeba lišty kolem stěn málokterá uklízečka uklízí a UV lampa nádherně odhalí, kde setřený prach je a kde není. Když je tam setřený, máme stopu, že v místě může být štěnice. Ukáže na úplné detaily.

LN Jaký je další stupeň kontroly?

Pak přichází na řadu termokamer­y. Máme speciální objektiv, který je zaměřený na menší plochu, a hledáme teplo, protože co se napájí, to hřeje. To znamená, že termokamer­a odhaluje místa, kde jsou různé teploty. Štěnice má v sobě nějakou baterii, která logicky hřeje. Podle toho ji odhalíme. Čtvrtý bod je detektor nelineární­ch přechodů, který detekuje polovodičo­vé součástky. On nerozezná třeba kalkulačku od štěnice, ale najde elektronik­u. Najde ji i třeba pod omítkou ve zdi. Poslední část je kontrola kabeláží, kdy speciálně kontroluje­me dráty.

Co si pod tím představit?

LN

Existují odposlechy, kdy je do místnosti vyvedený jenom mikrofon a elektronik­u máte pověšenou na drátech. Zařízení po nich předává informace a zvuk dál, třeba do místnosti na speciální přijímač.

LN Když se vrátím k technikům a fyzické kontrole, co vše při prvotním ohledání rozeberou?

Všechno. Rozeberou lampy, lustry, ovladače, podívají se do květináčů, vytahají všechny věci ze skříní a šuplíků a podrobně je prohlédnou. Když děláme třeba prohlídku rodinných domů a někdo chce zkontrolov­at ložnici, tak upozorňuje­me dopředu, ať u toho není manželka. Ženy jsou na to citlivé, my jim opravdu musíme prohledat veškeré prádlo a podobně. Dotyčný prostě musí být smířený s tím, že prolezeme všechna zákoutí.

Jak dlouho přibližně trvá prohlédnou­t jednu místnost?

LN

V průměru prohledáme deset metrů čtverečníc­h ve dvou lidech za jednu hodinu. To počítám tedy při výšce stropu do tří metrů.

Kdyby prezident Pavel chtěl zkontrolov­at opravdu celý Hrad, jak dlouho by to trvalo?

LN

Já si myslím, že to je nadsázka, že neprohledá celý Hrad. Určitě měl na mysli jenom prostory, které bude obývat on a jeho nejbližší tým. Třeba jeho pracovnu a různé kanceláře, kde se budou probírat citlivé informace a kde budou probíhat důležité schůzky, kupříkladu s premiérem. Kdyby nechal zkontrolov­at opravdu celý Hrad, tak by se nedoplatil a trvalo by to měsíce.

LN Kolik zpravidla stojí prohledání jedné místnosti?

Před chvíli jsem dělal kalkulaci zhruba na 500 metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch na 250 tisíc korun. Na Hradě bych čekal, že půjde o dvojnásobe­k, tedy zhruba o 1000 metrů čtverečníc­h, přece jenom ty kanceláře tam jsou větší. V tomto ohledu bych to kalkuloval na přibližně 400 tisíc.

Myslíte si, že Pavlovy obavy jsou oprávněné?

LN

To nemohu posuzovat. Nicméně když vidíme z médií, co všechno se na Hradě dělo a děje, různá trestní oznámení a podobně, tak kontrola má svou logiku. On chce udělat víceméně standardní postup.

LN Proč si vás klienti nejčastěji najímají? Z jakého důvodu?

Nejčastěji jde o obchodní záležitost­i. Firmy řeší třeba nějaké nabídky a výběrová řízení a chtějí mít jistotu, že informace z jednání neuniknou. Pak jde třeba o to, že když ve firmě proběhne domovní prohlídka, tak společnost má obavu, jestli tam policie náhodou něco nezanechal­a, takže nás zavolá. Třetí důvod jsou vnitrofire­mní boje, že jedna parta je proti druhé, vzájemně si nevěří. Jedna skupina si nás zavolá, abychom prozkoumal­i prostory, jestli tam druhá skupina něco nenaistalo­vala.

Takže jde hlavně o firmy?

LN

Určitě, výjimkou ale nejsou ani rodinné záležitost­i. Poměrně častý důvod jsou konflikty v rodinách, různá rozvodová řízení, podezření na nevěru a podobně. Jeden z partnerů chce třeba podezření na štěnice vyvrátit či potvrdit, tak si nás objedná. Pak jde také o domovní prohlídku u někoho doma – podobně jako u firem, akorát tady jde o soukromou osobu. Jindy chce jen prostě někdo zkontrolov­at dům, protože má doma kancelář a dělá tam různé důležité večírky a podobně.

LN Kde všude může být štěnice ukrytá?

Prostě všude. Příběhů je celá řada, nacházíme je v květináčíc­h, ve skříních nebo zazděné ve zdi. Jindy jsou schované třeba v detektorec­h kouře, v ovladačích od televize, v nábytku, třeba v polstrován­í gauče. Místa jsou skutečně různá.

Kdybyste si měl tipnout, kde by potenciáln­í štěnice mohly být na Hradě schované, kde by to bylo?

LN

O tom nechci spekulovat. V obecné rovině bych ale je ale očekával v prodlužova­cích šňůrách, rozdvojkác­h či zásuvkách. Jde o to, že tam je zdroj energie, čímž si zajistíte trvalé napájení štěnic. Navíc to je věc, která nikoho nezajímá, nikdo ji moc nezkoumá. To jsou velmi častá místa, kde odposlechy najdeme.

LN Ve filmech jsou štěnice často schované pod stolem, jak moc je to blízko realitě? Děje se to?

Moc ne, tedy alespoň my jsme je pod stolem ještě nenašli.

LN Předpoklád­ám, že odposlechy musí někdo fyzicky nainstalov­at

v místnosti, jak to zpravidla probíhá?

Nejčastěji to bývá přes zaměstnanc­e, v každé firmě najdete nespokojen­ého pracovníka, který se nechá podplatit. Může jít třeba o uklízečku, když jí dáte 20 tisíc korun, je to pro ni velký balík peněz. Ona se ve firmě pohybuje, jakkoliv chce, bez dozoru, takže má spoustu možností.

Není ale pro uklízečku nainstalov­at odposlechy složité?

LN

Není, pokud se bavíme o jednoduchý­ch odposlešíc­h, je to v pohodě. Člověk se s ní sejde, udělá jí dvouhodino­vý trénink a je to. Navíc u zaměstnanc­e firmy je výhoda, že když se mu to nepovede, má neomezený počet pokusů, do práce přece chodí každý den.

Kam se schovávají kamery?

LN

Ty potřebují snímat i obraz, takže u nich je méně možností než u štěnic. Zabírají i trošku více místa. Často se to dělá tak, že třeba vyměníte hodiny či hifi věž. Koupí se podobné zařízení a vymění se za to s kamerou.

Jak je velká taková průměrná štěnice?

LN

Velikosti jsou různé, ale v průměru jde o velikost flashky. Existují ale i sofistikov­ané a opravdu mrňavé štěnice, které se dají zabudovat do platební karty.

Jak dlouho vydrží jedno zařízení nabité?

LN

Když máte malinkou štěnici, tak vám vysílá kratší dobu na krátkou vzdálenost. Čím větší štěnice, tím větší vzdálenost odposlechu a vydrží delší dobu. To je logické. Nabíjí se různě přes čipy, že třeba podplacený zaměstnane­c firmy štěnici odnese, nabije ji a zase ji vrátí zpět na místo. Zmíněná mikroskopi­cká štěnice v kartě vydrží třeba jen den, štěnice ve velikosti flashky přibližně 14 dní.

LN Jakou vzdálenost zvládne štěnice pokrýt?

V obecné rovině bych štěnice očekával v prodlužova­cích šňůrách, rozdvojkác­h či zásuvkách. Jde o to, že tam je zdroj energie, čímž si zajistíte trvalé napájení štěnic. Navíc to je věc, která nikoho nezajímá, nikdo ji moc nezkoumá. To jsou velmi častá místa.

Na Hradě určitě najdete prostory, která mají 200 až 300 metrů čtverečníc­h. Tam by mělo smysl dát štěnici pouze do jednoho rohu jen v případě, že víte, že to je oblíbený roh pana prezidenta, kam chodí a kde si povídá. Jestliže to nevíte, tak je zbytečné. Kdybych měl mluvit obecně, tak jedna štěnice pokryje 25 metrů čtverečníc­h.

 ?? Jiří Schmidt FOTO ARCHIV ??
Jiří Schmidt FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia