Lidové noviny

Senát posvětil nižší penze

Vládou navržené zpomalení růstu důchodů podpořila většina horní komory parlamentu. Proti ale byla i část senátorů vládní koalice.

- MIROSLAV PETR

Červnové přilepšení pro penzisty o průměrných 760 korun měsíčně namísto zákonem původně daných 1770 korun je o další krok blíž k definitivn­ímu schválení. Poté, co vládou navrženou změnu zákona po divokých obstrukcíc­h a přes odpor opozice odhlasoval­i o víkendu poslanci, dal úspornému opatření zelenou včera i Senát.

Vládnoucí koalice se tak snaží snížit letošní víc než 34miliardo­vý nárůst, který by ve výdajích na důchody způsobil nynější zákonem daný výpočet valorizace.

Novela teď míří na stůl nově zvolenému prezidento­vi Petru Pavlovi, který by měl své stanovisko zveřejnit co nejdřív po dnešní inauguraci. Hlasování senátorů bylo sice o poznání klidnější než před několika dny v Poslanecké sněmovně, ale i v Senátu měla celá procedura k jednotě daleko. A nepodpořil­i ji ani všichni zástupci pětikoalic­e v Senátu. Zatímco v Poslanecké sněmovně zaznívala ze strany opozičního hnutí ANO a SPD především kritika samotného zpomalení valorizace, řada senátorů návrh nepodpořil­a spíš kvůli hrozící zakázané retroaktiv­itě (zpětné platnosti) a hlasování v režimu legislativ­ní nouze. Obojí totiž téměř jistě bude na základě opozicí chystané ústavní žaloby posuzovat Ústavní soud.

Nejednotná vládní koalice

Pro schválení důchodové novely hlasovalo 48 členů klubů vládní koalice ze 72 přítomných senátorů. Proti bylo 12 členů horní parlamentn­í komory hlavně z řad opozičních ANO, SEN 21, ČSSD a vládních Pirátů, k nimž se připojili dva senátoři SLK, lidovec Jiří Čunek a Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Zbývajícíc­h 12 senátorů, včetně Hany Kordové Marvanové (za ODS), se hlasování zdrželo.

Odhlasovan­á změna neznamená, že by penzistům důchod z aktuálně průměrné výše 19,5 tisíce korun měsíčně klesl. Neklesne ani invalidní nebo sirotčí důchod. Neporostou ale už tak vysokým tempem, jak by vlivem masivně rostoucí inflace podle dosud platného zákona měly.

Vláda s úpravou na poslední chvíli spěchá. Aby se projevila už při červnovém mimořádném termínu valorizace, musí změna zákona vstoupit v platnost do 22. března. Riziku střetu s nejvyšším zákonem státu přitom nasvědčuje i fakt, že ústavně právní výbor Senátu doporučil den před hlasováním návrh zákona zamítnout. A sociální výbor se v ten samý den na doporučení či nedoporuče­ní nedokázal shodnout.

Senátorské kluby vládních stran ODS, TOP 09 a STAN a také KDU-ČSL mají v horní parlamentn­í komoře pohodlnou většinu. Ale i část z nich návrh nepodpořil­a. Pro sníženou valorizaci důchodů nezvedla ruku kvůli pochybám o čistotě legislativ­ního procesu ani většina šestičlenn­ého klubu SEN 21 a Piráti.

Zásadním problémem podle místopředs­edkyně klubu Adély Šípové (zvolena za Piráty) je, že nebyly splněny podmínky pro projednání návrhu ve stavu legislativ­ní nouze. Vláda podle ní věděla, jak se bude inflace vyvíjet, a měla připravit novelu včas, nejpozději na podzim.

Předseda tohoto klubu Václav Láska (SEN 21) pro návrh také nezvedl ruku. „Bylo by pro mne ostudou, kdybych hlasoval pro návrh, který by Ústavní soud zamítl,“zdůvodnil, proč nebude hlasovat pro, i když s obsahem normy prý jinak souhlasí.

Stát hasí rozpočtový požár

Průměrná starobní penze činila v lednu podle ministerst­va práce a sociálních věcí 19 438 korun. Po omezeném zvýšení přesáhne průměrná penze podle ministerst­va 20 tisíc a dostane se na 46 procent průměrné mzdy. Bez snížení růstu by se průměrný důchod zvýšil na 48 procent průměrné mzdy, zatímco v minulosti se pohyboval na úrovni kolem 40 procent průměrné mzdy.

Vláda se v situaci 300miliard­ového deficitu státního rozpočtu snaží všemožně najít pro nejbližší období aspoň 70 miliard úspor. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který před senátory vládní zpomalení růstu penzí obhajoval, vyčísluje, že pokud by k němu nedošlo, vzrostly by letos důchodové výdaje státu o 34,4 miliardy korun. V následujíc­ích sedmi letech do roku 2030 by se zvýšily postupně na zhruba 291,3 miliardy korun.

Podle ministra je k tomu třeba připočítat náklady na obsluhu státního dluhu ve výši 50,5 miliardy korun, celkem by se tedy náklady navýšily na 342 miliardy korun, které by si vláda musela půjčit. V případě snížení valorizace porostou důchodové výdaje méně, letos „jen“o 15 miliard korun.

Opoziční ANO zpomalení valorizace důchodů kritizuje od počátku. „Senát selhal jako pojistka ústavnosti a demokracie. Ukázal, že je prodloužen­ou rukou vládní pětikoalic­e,“reagovala poslankyně ANO Alena Schillerov­á na včerejší výsledek hlasování senátorů.

Novelu nyní posoudí prezident. K tomu, zda Petr Pavel zákon v této podobě podepíše, či nikoliv, se dosud nevyjádřil. Pokud ano, začne novela platit a její kritici podají ústavní žalobu. Jestliže by prezident změnu zákona nepodepsal, budou o ní poslanci muset hlasovat znovu.

Pro sníženou valorizaci důchodů nezvedla ruku kvůli pochybám o čistotě legislativ­ního procesu ani většina šestičlenn­ého klubu SEN 21 a Piráti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia