Lidové noviny

Chystá se linka na Tchaj-wan

- ROMAN ŠITNER

Ministerst­vo dopravy povolilo letecké spojení mezi Prahou a Tchaj-wanem. To by mohlo odstartova­t už v druhé polovině července s odlety dvakrát týdně.

Nová linka může být i symbolem politické změny země. Nový prezident Petr Pavel po svém zvolení do úřadu hovořil s tchajwansk­ou prezidentk­ou Cchaj Jing-wen, byl prvním evropským státníkem, který to udělal. Vazby na ostrovní zemi posilují i členové vlády a parlamentu. Naopak v případě Číny kontakty váznou. Před pandemií mělo Česko přímá spojení se čtyřmi čínskými městy, ta zatím obnovena nebyla.

Spojení na Tchaj-wan bylo součástí mezistátní­ch dohod několik let. „Avizované zahájení pravidelný­ch letů z Tchaj-peje může významně pomoct rozšiřován­í vzájemné obchodní spolupráce i rozvoji cestovního ruchu,“uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Novou linku má provozovat tchajwansk­ý dopravce China Airlines, a to s moderními letadly Airbus A350. Spojení je ale zatím s otazníkem. „V tuto chvíli nemáme od dopravce finální potvrzení. Přesto věříme, že zahájení provozu přímého leteckého spojení v průběhu letošního léta je možné,“říká mluvčí Letiště Praha Michal Procházka.

Překážkou je i válka na Ukrajině. Kvůli té nelétají spoje mezi Evropou a Tchaj-wanem nejkratší cestou přes Rusko, ale zalétávají si jižní trasou přes Turecko a následně se vyhýbají i Afghánistá­nu a Himálaji. Zatímco nejkratší vzdušné spojení mezi Prahou a Tchaj-pejí měří zhruba 9 tisíc kilometrů, jižní trasa má téměř o dva tisíce více. Na stejný problém naráží například i společnost Korean Air, která spojení s Prahou obnoví na konci března. Cesta bude také o hodiny delší, než by mohla.

Válka na Ukrajině tak zdražuje letenky do Asie a mění i to, jaké trasy a přestupy jsou pro cesty do východní Asie a dále do Oceánie výhodnější.

Během pandemie koronaviru Praha přišla prakticky o všechny dálkové letecké spoje a zatím se podařilo obnovit jen část z nich. Bez přestupu se dá nyní dostat do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, Dauhá v Kataru a během jara mají odstartova­t obnovené linky do Soulu v Jižní Koreji a New Yorku v USA.

Praha měla v roce 2019 přímá spojení nejen do Číny, ale i tři spoje do USA a dva do Kanady. Letiště nyní usiluje o obnovení linek do USA, Kanady, Číny a Kazachstán­u, novinkou by mohly být ty do Vietnamu, Thajska, Indie a Mongolska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia