Lidové noviny

Kdo se těší přízni Hradu, má i krytí

- MARTIN SHABU

Předseda trestního senátu Okresního soudu v Kladně Petr Sedlařík se pečlivě probíral důkazy, které nashromážd­ili detektivov­é a státní zástupce v kauze Lány. Loni vynesl odsuzující verdikt za zmanipulov­ané zakázky příspěvkov­é organizaci prezidents­ké kanceláře. V letním sídle prezidenta se stal zločin, což potvrdil i odvolací soud.

Jenže už loni prezident Miloš Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi milost. Včera přidal ještě jednu, a to pro společnost Energie – stavební a báňská (Energie), která za „ohýbání“zakázek měla soudní stopku v tendrech i finanční trest.

I tak je ale předseda senátu Sedlařík přesvědčen, že práce justice měla smysl. „Milost neznamená, že bylo očištěno jméno některého z odsouzenýc­h ani společnost­i. Stále platí, že poměry ve firmě byly ve vztahu k veřejným financím tragické, ale nebude vykonán trest,“řekl LN Sedlařík, který v minulosti soudil i známý případ korupčního soudce Ondřeje Havlína.

LN Jak jste se dozvěděl o udělení amnestie a co jste si řekl?

Dozvěděl jsem se o tom z médií a reakcí mého okolí. Nic zásadního a jiného jsem si k tomu neřekl než v minulém případě (milosti pro Miloše Baláka – pozn. red.).

LN Kolegové vám přišli říct, že byla udělena milost společnost­i Energie?

Ozvala se mi soukromě širší veřejnost a pak i kolegové, ale jen v obecné rovině.

LN Nepřišla práce justice vniveč?

Považuji za důležité, že se veřejnost dozvěděla, jak se situace měla. Milost neznamená, že bylo očištěno jméno některého z odsouzenýc­h, ani společnost­i. Stále platí, že poměry ve firmě byly ve vztahu k veřejným financím tragické, ale nebude vykonán trest.

LN Co jste si pomyslel o zdůvodnění, že prezident přihlédl k části již vykonaného trestu a faktu, že firma má zaměstnanc­e?

To samozřejmě nedává úplně smysl, protože zaměstnanc­e má lecjaká právnická osoba. Trest by v podstatě neměl smysl, pokud bychom měli přihlížet k tomu, že společnost někoho zaměstnává. To si musí spíše udělat pořádek v té které společnost­i. Milost však nemusí být vůbec odůvodněná, takže pokud je doprovozen­a nějakou legendou pro omezený počet posluchačů, jako v tomto případě, jde o věc prezidenta nebo jeho tiskového odboru.

Jaký vzkaz to podle vás vysílá pro laickou veřejnost, když je milost udělena opakovaně, a ještě ji doprovází argumenty, které se nezdají relevantní?

LN

Lidé asi nebudou příliš rozumět tomu, proč se to děje. Určitě ne, pokud aspoň trochu sledovali vývoj případu.

LN Nebere vám to chuť soudit?

Nebere. Tomu se nesmí podlehnout.

LN Utkvělo vám něco z kauzy Lány v paměti?

Je stejná jako každý jiný případ, jen má trošičku přesah. Všichni o případu vědí. Je toho víc v novinách.

Čekal jste, že přijde po Miloši Balákovi ještě další omilostněn­í?

LN

Trošku mě překvapilo to podivné načasování. Spíš jsem čekal, že to bude dříve než takto na poslední chvíli (Zemanovi vypršel mandát včera – pozn. red). To nenahrává důvěryhodn­osti toho aktu.

LN Nyní se zdá celá situace ještě více paradoxní, protože jediný

odsouzený, který musí vykonat celý 2,5letý podmíněný trest i zaplatit pokutu, je manažer Energie Libor Tkadlec. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Vysvětlení pro to nemám. Už v případě první udělené milosti loni jsem se setkával s reakcemi v tom smyslu, že kdo nemá známého na Hradě, ten si to odskáče, a kdo tam známého má, ten je na tom dobře. Tyto reakce zesílily.

Stále s povzdechy, že proniknout do okolí prezidento­vých spolupraco­vníků bylo pro vyšetřovat­ele nesmírně složité a že se v souvislost­i s kauzou Lány zajímali i o roli kancléře Vratislava Mynáře. Ta se ale zcela neobjasnil­a.

LN Myslíte si, že míra ochrany, kterou požívá prezident – ať už v Lánech, nebo na Hradě – vytváří bariéru pro detektivy?

Míra ochrany nastavená nyní může mít své opodstatně­ní. Zároveň ale může vytvářet reálnou překážku obvyklému průběhu trestního řízení, pokud by probíhalo například v jiných prostorách.

Situace je úplně stejná. Překvapilo mě načasování milosti. Spíš jsem čekal, že to bude dříve než takto na poslední chvíli. To nenahrává důvěryhodn­osti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia