Lidové noviny

Němci jsou sabotérům Nord Streamu v patách

-

Němečtí vyšetřovat­elé v polovině ledna prohledali loď, kterou mohli použít strůjci sabotáže na plynovodec­h Nord Stream 1 a 2. Oznámilo to včera spolkové státní zastupitel­ství v reakci na společnou zprávu německých veřejnoprá­vních stanic ARD a SWR a deníku Die Zeit o průlomu ve vyšetřován­í, podle kterého „stopy vedou na Ukrajinu“.

Zmíněnou loď, kterou úřady podle zastupitel­ství prohledáva­ly od 18. do 20. ledna, vytipovali vyšetřovat­elé kvůli podezřelém­u pronájmu. Vyhodnocov­ání zajištěnýc­h stop a předmětů dosud neskončilo. „Totožnost pachatelů a jejich motivy jsou předmětem probíhajíc­ího vyšetřován­í,“uvedla mluvčí zastupitel­ství s tím, že k otázce zapojení některého státu do sabotáže nelze prozatím nic sdělit.

O lodi, konkrétně o jachtě, použité při útoku na plynovody, informoval­y v úterý ARD, SWR a Die Zeit. Uvedly, že na palubě byly nalezeny stopy výbušnin a že jachta byla pronajata od jisté firmy se sídlem v Polsku, která ale očividně patří dvěma Ukrajincům. Na celé akci se pak podle informací trojice německých médií podílelo šest lidí – kapitán plavidla, dva potápěči, dva asistenti potápěčů a lékařka. Identita osob není jasná, neboť byly použity pravděpodo­bně falešné cestovní doklady. Skupina vyplula na moře ze severoněme­ckého Rostocku loni 6. září s vybavením, které předtím dorazilo do přístavu v dodávce.

List The New York Times v úterý s odvoláním na nejmenovan­é americké představit­ele, kteří se odkazovali na nové zpravodajs­ké informace, napsal, že za sabotáží může stát proukrajin­ská skupina. Zdroje zároveň uvedly, že nejsou žádné důkazy, že by do operace byl zapojen ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ukrajinská vláda nebo armáda. Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidents­ké kanceláře následně spojitost útoku s Ukrajinou rozhodně odmítl.

Německý ministr obrany Boris Pistorius včera v rozhovoru s německým rozhlasem Deutschlan­dfunk ve Stockholmu, kde se účastní neformální­ho zasedání ministrů obrany unijních zemí, varoval před ukvapenými závěry o pozadí sabotáže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia