Lidové noviny

Invazi Číny zastaví ponorky

USA ve válečných simulacích sázejí při obraně Tchaj-wanu na ponorkové loďstvo. I za cenu vysokých ztrát

- ŠTĚPÁN HOBZA

Čína předevčíre­m vyslala varování Spojeným státům. Ústy svého ministra zahraničí Čchina Kanga označila americkou politiku vůči Pekingu za chybnou a upozornila, že by mohla vést až k vojenské konfrontac­i.

„Americké vnímání Číny je pokřivené. Spojené státy považují Čínu za hlavního rivala a nejvážnějš­í geopolitic­kou výzvu,“uvedl Čchin na okraj zasedání čínského parlamentu. Kritizoval údajnou konfrontač­ní politiku USA, která je podle něj namířená na potírání konkurenčn­í mocnosti všemi prostředky – namísto zdravé ekonomické soutěže.

Vztahy mezi Washington­em a Pekingem jsou dlouhodobě napjaté kvůli řadě otázek, včetně demokratic­ky řízeného Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou provincii, ruské invaze na Ukrajinu, již čínská vláda odmítla odsoudit, či obchodních záležitost­í. V poslední době se americko-čínské vztahy dále zhoršily poté, co USA nechaly u svého pobřeží sestřelit balon, který byl podle amerických vyjádření součástí rozsáhlého čínského programu vzdušné špionáže. Podle Pekingu se údajně jednalo o civilní balon určený k meteorolog­ickému pozorování.

Hrozba střetu je reálná

Podle bezpečnost­ních analytiků nelze vyloučit vojenskou konfrontac­i mezi Čínou a USA ještě před koncem této dekády. „Spojené státy musí zaměřit všechny své síly na přípravu na tento konflikt, v ideálním případě s cílem předejít mu tím, že Pekingu ukážou, že nemůže uspět,“uvedl pro LN v únoru Elbridge A. Colby, spoluautor bezpečnost­ní strategie ministerst­va obrany USA.

Jak by takový konflikt mohl vypadat v praxi, zůstává nejasné. Spojené státy se však podle všeho ve svých válečných simulacích spoléhají na válečné loďstvo, zejména pak na více než 50 svých ponorek. Právě ony by mohly nést primární nápor invaze a podle všech odhadů ho zdárně zastavit. I v těch nejoptimis­tičtějších odhadech by je to však stálo masivní ztráty, snad až čtvrtiny celkových sil, tedy životy bezmála 2000 námořníků.

Ve virtuální simulaci Centra pro strategick­é a mezinárodn­í studie (CSIS), kterou cituje server Forbes, se americké ponorkové síly rozdělily do eskader po čtyřech ponorkách, které vyrazily z nejbližšíc­h základen, jimiž USA v této části Indopacifi­ku disponují – z ostrova Guam, ostrova Wake a přístavu Yokosuka v Japonsku. Jedna eskadra bránila invazi přímo v Tchajwansk­é úžině, tedy 180 kilometrů širokém pásu moře mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou, zatímco zbylé eskadry likvidoval­y přísun čínských posil v širší oblasti, přičemž se držely v blízkosti svých základen.

„Během dvou týdnů intenzivní­ch bojů ponorky potopily až 64 čínských lodí včetně mnoha největších obojživeln­ých lodí a hladinovýc­h bojových plavidel Čínské lidové armády – a potenciáln­ě i některé letadlové lodě čínského námořnictv­a,“shrnuje Forbes výsledek virtuálníc­h válečných her.

Likvidací více než šesti desítek čínských plavidel byla invaze ochromena, ovšem za cenu masivních amerických ztrát. I za příznivého průběhu bojů Američané stále ztratili zhruba tucet ponorek.

Dvě jaderné ponorky ročně

Přesto bezpečnost­ní think tank CSIS Washington­u sázku na ponorky jednoznačn­ě doporučil. Výhodou by bylo i navýšení výroby, což se ovšem jednodušej­i píše, než provádí. Jedna americká ponorka s jaderným pohonem totiž vyjde daňové poplatníky zhruba na tři miliardy dolarů (asi 67 miliard korun). Americké loděnice jsou v současnost­i schopné stavět pouze dvě za rok.

Ve prospěch Tchajwanců svědčí i fakt, že americké loďstvo bylo ve válečných hrách s to zachránit tchajwansk­ou armádu. Čínským výsadkovým lodím se sice podařilo na ostrově vysadit čínskou pěchotu, ovšem bez možnosti doplňovat posily byla Tchajwanci nakonec poražena.

Také ostrovní stát masivně zbrojí a na hrozící čínskou invazi se intenzivně připravuje. Tchaj-pej loni představil­a nový návrh rozpočtu na obranu ve výši 19,4 miliardy dolarů (asi 476 miliard korun), což je téměř o 2,5 miliardy více než loni. V plánu je mimo jiné nákup nových stíhaček, jež mají v případě invaze zasáhnout proti čínským výsadkovým plavidlům.

Na válku se ovšem chystá i čínská strana. Zatímco USA jsou v tomto směru odkázané na virtuální realitu, Číňané pravidelně cvičí v oblasti Jihočínské­ho moře, dokonce i v samotné oblasti Tchajwansk­é úžiny. Historicky největší podobné cvičení Peking demonstrat­ivně uspořádal loni, během návštěvy předsedkyn­ě americké Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia