Lidové noviny

USA: Kreml nemá pro zisk území munici ani vojáky

-

Americké zpravodajs­ké služby nepředpokl­ádají, že by Rusko bylo do konce roku schopné posílit své jednotky na Ukrajině natolik, aby si mohly připsat výraznější územní zisky. Při slyšení v americkém Senátu to včera prohlásila šéfka výzvědných složek USA Avril Hainesová. Senátorům prezentova­la zprávu, podle níž se Rusko přes mezinárodn­í odpor proti jeho agresi může dál spoléhat na spolupráci s Čínou.

Hainesová podle deníku The New York Times v Senátu hovořila o ruských problémech s municí, se ztrátami na životech i s morálkou jednotek a vyjádřila názor, že prezident Vladimir Putin pravděpodo­bně začíná lépe chápat limity své armády. Moskvě se v posledních měsících nedaří ve větším rozsahu dobývat území na východě Ukrajiny a analytici upozorňují, že drobné postupy, jako například ty u města Bachmutu, jsou vykoupené vysokými ztrátami.

„Pokud Rusko nezahájí povinnou mobilizaci a nenajde významné dodávky munice od třetích stran, bude pro ně čím dál složitější v následujíc­ích měsících udržovat současnou míru útočných operací,“řekla Hainesová. „Stručně řečeno, nepředpokl­ádáme, že by se ruská armáda letos natolik zotavila, aby si připsala významné územní zisky,“pokračoval­a.

Rusko-čínské spojenectv­í

Vyjádření přichází po týdnech spekulací o nové ruské ofenzivě, která se zatím nedostavil­a. Podle Hainesové by se Moskva místo toho mohla vydat cestou „držení a obrany“již okupovanýc­h oblastí. Šéfka amerických tajných služeb zároveň poukázala na personální a materiální problémy ukrajinské strany, které mohou ovlivnit schopnost napadené země „přejít do útoku později na jaře“.

Hainesová před senátory promluvila při prezentaci výroční zprávy o bezpečnost­ních hrozbách, která se podle agentury Reuters věnuje hlavně Rusku a Číně. Americké tajné služby soudí, že Peking se bude nadále snažit soupeřit se Spojenými státy mimo jiné skrze spolupráci s Ruskem.

„Navzdory globální kritice ruské invaze na Ukrajinu si Čína zachová diplomatic­kou, obrannou, ekonomicko­u a technologi­ckou spolupráci s Ruskem,“cituje ze zprávy agentura Reuters. Hainesová ovšem dodala, že podle tajných služeb je čínské vedení „čím dál víc nesvé“z intenzity vojenské spolupráce s Moskvou.

Východ Bachmutu drží Rusové

To, že brzký pád východoukr­ajinského Bachmutu do ruských rukou nelze vyloučit, včera připustil generální tajemník Severoatla­ntické aliance Jens Stoltenber­g. „Je však nutné zajistit, aby to nebyl rozhodujíc­í okamžik války,“citovala jej Reuters .

Zakladatel ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin mezitím včera uvedl, že jeho bojovníci mají plně pod kontrolou východní část Bachmutu. O plné ovládnutí ukrajinské­ho města se žoldnéři spolu s jednotkami ruské armády snaží za cenu vysokých ztrát už řadu měsíců.

Šéf NATO Stoltenber­g se včera účastnil neformální­ho jednání ministrů obrany zemí Evropské unie ve Stockholmu. Rozhovory se týkaly především vystupňová­ní dodávek dělostřele­cké munice Ukrajině, která zahrnuje vyčlenění dvou miliard eur (47 miliard korun) ze společných prostředků, oznámil po zasedání šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Polovina částky by byla určena na společné nákupy projektilů, druhá na proplácení dodávek zasílaných jednotlivý­mi státy. Podle Borrella má plán širokou podporu, pro schválení je však nutné dál jednat o „nevyřešený­ch otázkách“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Dělostřele­ckou munici za dvě miliardy eur se Ukrajincům chystají vydat ze svých zásob západní spojenci. Na snímku je ukrajinská houfnice u Bachmutu.
FOTO ČTK/AP Dělostřele­ckou munici za dvě miliardy eur se Ukrajincům chystají vydat ze svých zásob západní spojenci. Na snímku je ukrajinská houfnice u Bachmutu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia