Lidové noviny

Erdogan má silného protivníka

„Chceme prosperitu, mír a radost.“Kdo je Kemal Kiliçdarog­lu, vyzyvatel tureckého prezidenta Erdogana v souboji o nejvyšší post v zemi?

- LUBOŠ JIRSA

Hlavním soupeřem turecké hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana v květnových prezidents­kých volbách bude sociální demokrat a lídr největší opoziční Lidové republikán­ské strany (CHP)

Kemal Kiliçdarog­lu. V minulosti byl tento vystudovan­ý ekonom oceněn jako „státní úředník roku“a v parlamentu se pohybuje již dvě dekády.

„Na základě našich schůzek jsme se rozhodli, že Kemal Kiliçdarog­lu bude kandidovat na prezidenta,“citovala v pondělí večer agentura Reuters Temela Karamollao­glua, spolupředs­edu prokurdské strany HDP, která je jednou ze šesti stran tvořících opoziční blok. Skončilo tím dlouhé čekání, kdy nebylo jasné, koho ze svých řad opozice postaví proti současnému prezidento­vi Turecka Recepovi Tayyipu Erdoganovi, jenž bude svůj post obhajovat.

Šlo přitom o zásadní rozhodnutí, protože dle posledních průzkumů veřejného mínění má opoziční aliance nad Erdoganem a jeho pravicovou Stranou spravedlno­sti a rozvoje (AKP) mírně navrch. Zástupce opozice má tak reálnou šanci stát se příští hlavou tureckého státu.

„Od volebního vítězství své strany AKP v roce 2002 nikdy nečelil tak vážnému protivníko­vi,“napsala agentura Reuters o současné pozici Erdogana. Ten byl nejprve v letech 2003 až 2014 v čele vlády a od roku 2014 stojí v čele celého Turecka.

Shoda na jméně protikandi­dáta se přitom u opozičního bloku dostavila po dnech názorových veletočů. Nejprve předsedkyn­ě Strany dobra (Iyi Parti) Meral Akșenerová oznámila, že Kiliçdarog­lua nepodpoří, následně však svůj postoj změnila.

Kolaps systému je důsledkem systematic­ké prospěchář­ské politiky. Pokud je za něj někdo odpovědný, je to Erdogan.

KEMAL KILIÇDAROG­LU šéf Lidové republikán­ské strany

Strana dobra je dle preferencí voličů z opoziční aliance druhou nejsilnějš­í, hned po Kiliçdarog­luově středolevé CHP. Ten je jejím předsedou od roku 2010, kdy rezignoval předchozí lídr Deniz Baykal.

Politický matador

V politice se ovšem 74letý ekonom Kiliçdarog­lu pohybuje už mnohem delší čas. V roce 1971 vystudoval ekonomii na dnešní Univerzitě Gazi a ještě tentýž rok začal pracovat na ministerst­vu financí. Postupně tam vystřídal různé posty a působil třeba jako účetní.

Jeho kariéře následně výrazně pomohl rok 1983, kdy byl blízkým spolupraco­vníkem tehdejšího premiéra země Turguta Özala a radil mu v ekonomický­ch otázkách. O devět let později byl jmenován generálním ředitelem Ústavu sociálního pojištění (SSK), v jehož čele stál do roku 1996

a potom znovu v letech 1997 až 1999. Roku 1994 jej dokonce turecká média vyhlásila státním úředníkem roku.

Rok odchodu z SSK se Kiliçdarog­lu poprvé – neúspěšně – pokusil v řadách Demokratic­ké levicové strany (DSP) o vstup do parlamentu. Později, za lidové republikán­y (CHP) to již vyšlo, a to v letech 2002, 2007, 2011, 2015 i 2018. Mezi druhým a třetím obdobím bez úspěchu kandidoval na starostu Istanbulu. Byl také členem představen­stva Türkiye Iș

Bankasi, dle kapitálu největší soukromé banky v zemi.

Neohrožený kritik Erdogana

Do povědomí veřejnosti se znovu výrazněji zapsal také v polovině roku 2017, když se s mnohými příznivci – na protest proti odsouzení opozičního poslance a novináře Enise Berberoglu­a za údajné vyzrazení státního tajemství o tureckých dodávkách zbraní islamistům v Sýrii – vydal na takřka měsíc trvající 450 km dlouhý pochod z Ankary do Istanbulu. Podle

opozice byl rozsudek politicky motivovaný.

V nedávné době pak Kiliçdarog­lu kritizoval vládu například kvůli obratu ve vztazích a sbližování se se Spojenými arabskými emiráty. Známý je také jako bojovník proti korupci a v době nynější energetick­é krize navrhoval, aby vláda snížila DPH u energií z 18 procent na jedno. Jeho strana CHP se také například snaží zajistit ženám svobodné právo rozhodnutí, zda chtějí nosit ve veřejných institucíc­h šátek zakrývajíc­í vlasy.

Svého rivala nyní Kiliçdarog­lu kritizuje hlavně v souvislost­i s ničivým zemětřesen­ím, jež minulý měsíc zasáhlo turecko-syrské pomezí a vyžádalo si více než 51 tisíc obětí. Podle Kiliçdarog­lua nedokázal Erdogan zemi na podobnou katastrofu připravit a pomoc státu byla pomalá.

„Kolaps systému je důsledkem systematic­ké prospěchář­ské politiky. Pokud je za něj někdo odpovědný, je to Erdogan. Je to jeho vládnoucí strana, která nepřipravi­la zemi na zemětřesen­í 20 let,“citovala jej agentura Reuters.

V případě svého zvolení do prezidents­kého křesla slíbil Turkům návrat k prosperitě a demokratic­kému parlamentn­ímu systému. „Náš stůl je stolem míru. Naším jediným cílem je přenést zemi do dnů prosperity, míru a radosti,“řekl Kiliçdarog­lu v pondělí svým příznivcům v Ankaře.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kemal Kiliçdarog­lu, 74letý ekonom a sociální demokrat, slibuje v případě svého zvolení do prezidents­kého křesla návrat Turecka k prosperitě a demokratic­kému parlamentn­ímu systému – na rozdíl od „systematic­ké prospěchář­ské politiky“současné hlavy země Recepa Tayyipa Erdogana.
FOTO PROFIMEDIA Kemal Kiliçdarog­lu, 74letý ekonom a sociální demokrat, slibuje v případě svého zvolení do prezidents­kého křesla návrat Turecka k prosperitě a demokratic­kému parlamentn­ímu systému – na rozdíl od „systematic­ké prospěchář­ské politiky“současné hlavy země Recepa Tayyipa Erdogana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia