Lidové noviny

Litery budou nově i pro detektivky nebo humor

-

Třiatřicet knižních titulů získalo nominaci v soutěži Magnesia Litera, jsou mezi nimi i nominace ve třech nových žánrových kategoriíc­h. Vítězové Litery za detektivku, Litery za fantastiku a Litery za humoristic­kou knihu budou oznámeni 16. dubna v Knihovně Václava Havla, zatímco hlavní ceremoniál se odehraje tradičně na Nové scéně Národního divadla 17. dubna večer s přímým přenosem v České televizi. Nominace včera zveřejnili pořadatelé. „Část publika si stěžovala, že v soutěži nevidí knihy, které čtou, že jsou tam jen náročné tituly,“zdůvodnil zavedení nových kategorií Pavel Mandys z pořádající­ho spolku Litera. Pořadatelé také na polovinu snížili počet knih nominovaný­ch v nejsledova­nější kategorii, tedy Liteře za prózu, která má teď také jen tři nominované tituly. Letos o cenu soutěží kniha Anny Bolavé

román Magdalény Platzové Život po Kafkovi a soubor povídek Viktora Špačka Čistý, skromný život. Zároveň pořadatelé ve všech kategoriíc­h zveřejňují „longlisty“dalších titulů, které podle nich stojí za pozornost. Nominovaní autoři budou číst ze svých knih v Knihovně Václava Havla postupně 22. a 29. března a 5. a 12. dubna.

Blogy už vyšly z módy

Pořadatelé v letošním ročníku také zavádí čestnou cenu pro osobnosti, jejichž práce není přímo spojena s vydáváním knih – jmenuje se Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Ocenění nebude mít porotu ani nominace, kandidáty na ně navrhnou členové spolku Litera, kteří vyberou i jejího držitele. Z důvodu snižujícíh­o se počtu blogů v českém online prostoru byla naopak zrušena kategorie Magnesia Blog roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia