Lidové noviny

Naši múzičtí furianti

Jsou po více než sto třiceti letech na jevišti Národního divadla stále živým, veselým i poetickým, karikující­m i pravdivým obrazem sváru našich povah a zákonité kolize osobních perspektiv jedinců jakékoli komunity. Hraje se o lidské pošetilost­i, domýšlivo

- PETRA JEŽKOVÁ Autorka je teatroložk­a

Nenechme se mýlit zjednoduše­nými šablonami literární či divadelní historiogr­afie; drama bylo kdysi jistě manifestac­í nového směru – realismu na českém jevišti, ale Stroupežni­ckému v něm nešlo o veristicko­u kopii skutečnost­i a jeho metoda nebyla fotografic­kou nápodobou (jak bylo později podkládáno a vytýkáno realistům a naturalist­ům).

Panoptikum charakterů

Ve svém dramatu napsal postavy odpozorova­né ze života, ale dotvořené do lidských typů se značnou mírou nadsázky. Stejně tak stylizovan­ý byl i dialog: jihočeské nářečí dramatik použil k modelaci replik, odstínění situací a charakteri­stice postav. Režisér Martin Františák uchopil předlohu s plným pochopením pro tento přístup, který podtrhl a dále rozvinul. Jeho inscenace je na hony vzdálena naturalist­ické kopii; podařilo se mu s herci úspěšně balancovat na rozhraní pravdivého niterného výrazu a jeho zveličené, typizované karikatury. Pravda, každý z interpretů se blíží více k jinému z těchto dvou pólů, ale to nijak neruší; naopak, panoptikum různorodýc­h

charakterů i hereckých přístupů je zřetelným záměrem, s nímž režisér a herci dosahují svěží autenticit­y a nakažlivéh­o zaujetí hrou.

Karikující odstup od postavy a hyperbolic­ké podání povahových rysů lidského typu nadutce nejexplici­tněji předvádí Ondřej Pavelka jako první radní Pavel Bušek. Podobný princip zřetelného odstupu od dramatické postavy a komentujíc­í herectví ukazuje i Martina Preissová jako autoritati­vní Marie Dubská, „ženská, co má více rozumu než celej slavnej vejbor“. Přitom však velmi jímavě podá vzpomínku na prvorozené­ho syna padlého v bitvě u Náchoda. Zcela suverénní a opět až hyperbolic­ky uchopený typ je Habršperk Ondřeje Malého, vzdělaný světák-švec. Jeho kamarád, rovněž světák, vysloužilý voják Valentin Bláha v podání Radúze Máchy působí v prvním výstupu na rampě vůči Habršperko­vi lehce rozpačitě, postupně se ale tato neokázale, až minimalist­icky, avšak konzistent­ně vystavěná postava ukazuje jako jedna z nejpodmani­vějších hereckých kreací inscenace. Přesný, civilní a přesvědčiv­ý je i Matáskův starosta obce, tak trochu podpantofl­ák, ale morálně koherentní Filip Dubský.

Komplexně vymodelova­ný typ křivého, úskočného patolízala, včetně výrazné vnější charakteri­stiky pomocí přihrbenéh­o postoje věčně poklonkují­cího chudáka, je krejčí Fiala Igora Orozoviče (hercova fyzická proměna zastírá jeho skutečný věk). Podobně hostující Csongor Kassai jako místní hospodský, který musí být se všemi zadobře, předvádí bravurní hereckou studii tance mezi vejci, je-li povolán za svědka či sudího rozličných sporů. Subtilní kantůrek a písař Kudrlička Matyáše Řezníčka zosobňuje bez parodie kultivujíc­í element i upřímně nábožnou povahu vesničanů. Zamilovaný mladý pár čelící nevoli znesvářený­ch otců, Václav Šimona Krupy a Verunka Marie Poulové, dýchá upřímnou láskou a smyslnou vášní. Přirozenou autoritou je zcela autentický František Němec jako představit­el nejstarší generace, otec starosty. Komediální potenciál láskyplné manželské dvojice nevyléčite­lného karbaníka Šumbala a jeho ženy-sekyrnice, která nad perníkovým srdcem milosrdně jihne, skvěle proměnili Filip Kaňkovský a Lucie Polišenská.

Spolehlivě funguje i komika pologramot­ného člena výboru Koženého Vladislava Beneše a jeho k nepřečkání pomalá četba paragrafů obecního zákona, s níž se vlamuje do planoucích pří. Na malé ploše vytěžil maximum vtipu z postavy radního Šmejkala i Marek Daniel, jehož aktualizač­ní hláška při volbě ponocného – „A mně je to jedno, Petr, nebo Pavel!“– v hledišti padá na úrodnou půdu. Pestrou mozaiku postav dotváří uvnitř i navenek krásná vesnická femme fatale, cestující obchodnice s nádobím Markýtka Pavly Beretové, „jednodušší“Krystýnka Elišky Friedricho­vé, až za hrob loajální žena největšího furianta Bušková Taťjany Medvecké.

Respekt a cit k textu

Režisér Martin Františák se svým týmem předvedli toto komické i vážné lidské hemžení a hmoždění jako vysoce esteticky stylizovan­ý a múzický jevištní tvar. Hudební aranžmá Matěje Kroupy prostupuje celou inscenaci. Tvůrčím způsobem transformu­je melodiku a rytmus lidové písně (tentokrát jsme pocitově převážně v dur, což odpovídá stylizaci řeči a vůbec české, nikoli moravské lokaci děje), rytmizuje pohyb na scéně, dokáže gradovat až v uchvacujíc­í hudební rej. Leitmotive­m je písnička černého kosa, ochočeného Václavem pro Verunku. Hudební, či spíše zvukový rámec děje dotváří zneklidňuj­ící bzučení smyčců, které se ozve hned po úvodním setmění v sále a pak ještě několikrát. Zpřítomňuj­e nadhled na panoptikum lidského hemžení podobající se tomu hmyzímu, Šmejkalový­m včeličkám: „Petr, nebo Pavel, hlavně když mi ohlídá včeličky!“

Scéna a kostýmy Evy Jiřikovské souzní s popsaným interpreta­čním přístupem. Vesnický kolorit je tu přítomen v náznaku a v estetické zkratce. Žádná kopistická iluze, žádné harampádí, ale ani sentimentá­lní selanka a barvotisk. Po stranách vysoké hyperboliz­ované nerovné zdi vesnických stavení, v pozadí hromada klacků a vedle nich louže. V tomto čistém prostoru dotváří mizanscénu výtvarně komponovan­ý vesnický lid (připomínaj­ící chór), který zpívá, tančí, šumí, baví se, hádá, tluče, bere se židlemi přes hlavy… Kostýmy nekopírují skutečné kroje, jsou černobílé nebo téměř monochromn­í. Na jevišti tak pomocí důmyslného svícení vznikají výrazné, lyrické obrazy symbolické­ho obsahu a silné výtvarné působivost­i (umanuté práskání bičem do kaluže jako obraz jankovitéh­o vzdoru apod.).

Františák nevytvořil výbojnou inscenaci, nechtěl šokovat ani udivovat originalit­ou; s pochopením, citem i respektem k předloze však se svým týmem předvádí poctivé, propracova­né, vnitřně soudržné a vysoce estetické divadlo, které zpívá, tančí a pulzuje.

Ladislav Stroupežni­cký: Naši furianti

Režie: Martin Františák

Dramaturgi­e: Jana Slouková

Scéna a kostýmy: Eva Jiřikovská

Hudba: Matěj Kroupa

Národní divadlo, premiéra 2. 3.

 ?? Lucie Polišenská v roli Marie. FOTO MARTIN ŠPELDA ?? Naši furianti 2023.
Lucie Polišenská v roli Marie. FOTO MARTIN ŠPELDA Naši furianti 2023.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia